Nyt alkoi Massakausi!
Miksi ei mekaaninen ankkuri, vaan massa?
Kiinnitystarvikkeet voidaan jakaa toimintaperiaatteensa mukaan kahteen pääryhmään: mekaanisiin ja kemiallisiin ankkureihin. Mekaaniset ankkurit tekevät tehtävänsä levittymällä, laajenemalla ja lukittumalla. Käyttäjän täytyy kiristää mekaaninen ankkuri. Kemialliset ankkurit kiinnittyvät kuivuessaan. Kemiallisten ankkureiden toiminta muistuttaa siis enemmänkin liimojen tai sementin toimintaa, olematta varsinaisesti kumpikaan niistä.
Kemiallisia ankkureita käytetään, kun:
- mekaaninen ankkuri saattaisi levittyessään ja laajentuessaan hajottaa kiinnitysalustan. Näin saattaa käydä esim. muuratuissa rakenteissa, harkoissa tai lähella betonin reunaa.
- mekaanisten ankkureiden kuormituskapasiteetti ei riitä;
- mekaanisen ankkurin kiristäminen esim. momenttiin vaatisi liikaa vääntövoimaa;
- asennus vaatisi millimetrikooltaan suurta (halkaisija Ø M30…) metalliankkuria;
- kyseessä on harjateräksen kiinnittäminen;
- tarvitaan ratkaisua pettäneen mekaanisen kiinnikkeen korvaamiseksi
Kemiallisilla ankkureilla kiinnittäminen ei ole vain ammattilaisille varattua salatiedettä, vaan yleisesti luultua yksinkertaisempaa. Suomalaisen Sormatin tarkkaan testatuilla ja hyväksytyillä ITH -injektointimassoilla sekä asiantuntevilla ohjeilla onnistut varmasti. ITH-injektointimassat käyvät kiinnittämiseen, korjaamiseen, vahvistamiseen ja asentamiseen yksinkertaisesti ympäri vuoden, sisällä, ulkona ja vaikka veden alla. Enää ei ole syytä käyttää kynäniskakiinnikkeitä hommiin, joissa vaaditaan massaa!
Info
Näin kiinnität massoilla
Massalla ja metalliankkurilla tehtykemiallinen kiinnitys on oikein tehtynä todella luja, luotettava ja kestävä. Ja vaikka rakentamisen ja teollisuuden raskaimmat ja vaativimmat kiinnitykset tehdäänkin usein juuri kemiallisilla ankkureilla, niin niiden käyttäminen ihan jokapäiväisessäkin rakentamisessa ja remontoinnissa on paikallaan.