Muista nämä asiat, kun mietit kannattaako tiivisteitä vaihtaa
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.
Uudet ja toimivat tiivisteet estävät melun, kosteuden ja lian pääsyn sisätiloihin. Oikealla tiivistämisellä pienennät energiankulutusta ja samalla vähennät omia lämmityksestä johtuvia hiilidioksidipäästöjäsi. Huolellisella tehty, ehjät ja asianmukaiset tiivisteet voivat säästää jopa 5-20 % vuotuisissa lämmityskustannuksissa.
Muita tiivisteiden heikosta kunnosta kertovia merkkejä ovat, jos tiivisteistä löytyy nokea tai pölyä. Tämä kertoo tiivisteiden olevan liian ohuet tai tiivisteet vuotavat. Sama syy on, jos ikkunapuitteiden välitilassa on vettä tai lunta. Jos taas ulkolasin sisäpuolella on jäätä tai höyryä, sisäikkunan tiiviste on liian ohut tai vanhentunut.
Kun sisälasi höyrystyy, ulkoikkunasta puuttuu tiiviste. Sisälasit höyrystyvät myös, jos huoneessa on liian korkea kosteusprosentti, ikkunan edessä on verho tai runsaasti kukkia. Tilassa saattaa olla myös heikko ilmanpoisto tai korvausilmaventtiili puuttuu kokonaan.
Tiivisteiden kestävyys vaihtelee:
- PU-tiiviste (ns. pölytiiviste/vaahtomuovitiiviste) 0,5-2 vuotta
- EPDM-tiiviste (yleisin kuluttajatiiviste) 4-8 vuotta
- Silikonitiiviste (ura- tai putkitiiviste) noin 15-20 vuotta
- TPE-tiiviste (ympäristöystävällinen uratiiviste) 12-15 vuotta
Tuuletusraolla vai ilman?
Ota aina selvää huoneiston korvausilman lähteestä, ettet mene tukkimaan korvausilman reittiä ikkunan karmien ja puitteiden välistä. Kysy ohjeet tiivistämiseen ikkuna- ja ovivalmistajalta.
- Ilmanvaihto ei ole ikkunoiden kautta = sisäpuitteet tiivistetään ilman tuuletusrakoja
- Ilmanvaihto ikkunoiden kautta = jätä raot tiivisteisiin
- Toisiinsa kytketyt sisä-ja keskipuitteet (MSK-ikkunat) = jätä väliin tuuletusraot
- Ulkopuitteeseen jätetään tuuletusrako
Ilman korvausilmaventtiileitä olevissa koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa on liian tiiviit ikkunat, jotka aiheuttavat ongelmia ja sen voi havaita alipaineena ja esim. postiluukun viheltämisenä. Korvausilman tarve voi aiheuttaa ilmavuotoja muissa rakenteissa, joten näissä kohteissa korvausilmaa varten poistetaan tiivistettä puitteen yläosasta riittävästi (tee testi ensin 10 cm pätkän poistolla).
Info
Vältä yleisimmät virheet tiivistämisessä
- Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, poislukien uratiivisteet.
- Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät
- Epätasainen pinta karmissa
- Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen
- Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut
- Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti
Uratiivisteen asennus
Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa!
Laadukas RK Uratiiviste
Laadukkaat RK Uratiivisteet on valmistettu ympäristöystävällisestä TPE-kumista. TPE-kumi on materiaalina hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta kestävyydeltään moninkertaisesti parempi kuin esimerkiksi EPDM- tai PU-tiiviste. TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet kestävät jopa 15 vuotta.
RK Uratiiviste on valmistettu termoplastisesta elastomeeristä (TPE) ja soveltuu hyvin silikonitiivisteen tilalle. TPE on korkealaatuinen ja täysin kierrätettävä tiivistemateriaali. Tiiviste on veden- ja pesunkestävä ja kestää hyvin äärimmäisiä ilmasto-olosuhteita, kuten kylmää (-50C) ja kuumaa (+130C). Tiiviste kestää hyvin kemikaaleja, mutta ei liuottimia kuten lakkabensiiniä tai öljyä. Tiiviste on syytä puhdistaa siis vedellä ja saippualiukosella.