• Etusivu
  • Talo

Nyt on aika tiivistää ikkunat talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ikkunoiden tiivistys on edullisin energia- ja viihtyvyyskorjaus

Suomessa on noin 30 miljoonaa ikkunaa, joista jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai välttävä. Ympäristöministeriön julkaisemat ikkunantiivistysohjeet tulevat todella tarpeeseen, sillä tiivistäminen on edullisin tapa taloyhtiöiden energialaskun pienentämiseen ja asumisviihtyvyyden parantamiseen.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on edullisin toimenpide energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden parantamiseksi", ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen sanoo. Hän on osallistunut asiantuntijana ympäristöministeriön julkaiseman ikkunantiivistysohjeen laatimiseen. Laaksonen muistuttaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisellä saavutetaan paljon hyötyjä.

"Tiivistäminen parantaa asumisviihtyvyyttä, mahdollistaa hallitun ja toimivan ilmanvaihdon, puhdistaa huoneilmaa, poistaa tai vähentää vedon tunnetta, pienentää melua, ja kaiken lisäksi säästää energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä." Mauri Laaksonen on ollut itse tekemässä, laatinut työselityksiä tai valvonut yli puolen miljoonan ikkunan tiivistämistä ja ollut mukana erilaisissa tiiveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Kolmen vuosikymmenen kokemuksella hän arvioi, että Suomen noin 30 miljoonasta ikkunasta jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai enintään välttävä.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen pitää lämmön niin paljon paremmin sisällä ja vähentää vedon tunnetta, että huonelämpötilaa voidaan laskea keskimäärin 1–3 asteella asumisviihtyvyyden kärsimättä. Yhden asteen lasku merkitsee noin viiden prosentin lämmitysenergian säästöä, joten tiivistämisellä voidaan säästää keskimäärin noin kahdeksan prosenttia kiinteistöjen lämmitysenergian kulutuksesta. Se on sekä taloyhtiöille että koko kansantaloudelle todella merkittävä ja helposti saavutettava säästö", Laaksonen sanoo.

Tiivisteiden laadussa ja kestoiässä suuria eroja

Mauri Laaksonen korostaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisen tulee olla osa normaalia kiinteistön huoltoa samaan tapaan kuin autoakin huolletaan säännöllisin välein. Tiivisteillä on oma elinkaarensa, joka parhaimmilla silikonitiivisteillä on jopa yli 15 vuotta, mutta tavallisimmin käytetyillä tiivisteillä huomattavasti vähemmän. Monet tiivisteet menettävät elastisuutensa ja tiivistämiskykynsä jopa parissa vuodessa.

"Paras tiiviste on putkimallinen silikonitiiviste. Silikonitiivisteiden molekyylirakenne pyrkii aina pyöreään muotoon ja ne säilyttävät siten parhaiten tiiveytensä. Silikonitiivisteitä on saanut pienpakkauksissa vasta parin vuoden ajan, eikä niitä myydä läheskään kaikissa rautakaupoissa, mutta hyvien tiivisteiden hankinnassa pieni vaivannäkö kannattaa."

Tiivistäminen lähtee aina ikkunan tai oven puitteen ja karmin välisen välyksen mittaamisesta, jonka voi tehdä kätevästi esimerkiksi sinitarralla tai muovailuvahalla. Tiivisteen oikea paksuus on 2–3 mm tätä välystä suurempi.

"Kahdeksan millimetrin tiiviste on kaikkein yleisimmin sopiva. Tiiviste ei saa olla liian ohut, jolloin se ei tiivistä, eikä liian paksu, jolloin ikkunaa tai ovea ei saa kunnolla kiinni. Tavallisin virhe tiivisteiden valinnassa on käyttää liian ohutta tiivistettä", Laaksonen kertoo.

Työn suorituksessa tiivistämisen tärkein periaate on Laaksosen mukaan tiivistää sisin puite ilmatiiviiksi ja jättää ulompien puitteiden tiivisteisiin pienet ilmavälit niin, että tuuletusvälit kasvavat ulospäin mentäessä.

Hyvä tiivistys pidentää ikkunoiden elinkaarta

"Nykyisin ymmärretään jo yleisesti, että matalaenergiarakentaminen perustuu hyvään ilmatiiveyteen. Vanhojen talojen osalta yllättävän yleinen uskomus on kuitenkin se, että tiiveys tuo mukanaan kosteus- ja homeongelmia. Ikkunoiden osalta ongelmia tuo nimenomaan huono ilmatiiveys, jolloin lämpimän sisäilman mukana ikkunoiden väliin pääsevä kosteus aiheuttaa ikkunarakenteisiin ja maalipintoihin ennenaikaisia vaurioita lyhentäen niiden elinkaarta. Ulkopuitteissa hyvä tiivistys estää ulkopuolisen kosteuden ja lumen pääsyn ikkunarakenteisiin", Laaksonen sanoo.

Ikkunoiden ja ovien huono tiiveys tarkoittaa aina käytännössä suoraa aukkoa ulkoilmaan, jolloin asukkaat valittavat herkästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, että huoneistossa on liian kylmä ja siellä vetää. Sen sijaan että korjattaisiin todellinen ongelma vaihtamalla tiivisteet, huoltomies saattaa käydä nostamassa koko talon patteriverkoston tuloveden lämpötilaa 1–3 asteella.

"Kiinteistön energiankulutus nousee samalla helposti 5–15 prosenttia", hän muistuttaa.

Tiiveyden kannalta kaikkein tärkein eli ikkunoiden ja ovien sisäpuitteiden tiivistäminen kuuluu Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiölain tulkinnan mukaan osakkaille ja muiden puitteiden tiivistäminen taloyhtiölle. Tämä vaikeuttaa taloyhtiön kaikkiin asukkaisiin vaikuttavien energiakustannusten ja asumisviihtyvyyden hallintaa.

"Mikään ei kuitenkaan estä taloyhtiöiltä terveen järjen käyttöä. Viisaimmat taloyhtiöt ovat ottaneet käyttöön esimerkiksi viiden vuoden välein toteutettavan ikkunoiden ja ovien elinkaarihuollon, jossa ammattimaisesti toteutetun kaikkien tiivisteiden vaihdon lisäksi tarkistetaan ja huolletaan ikkunoiden ja ovien muut rakenteet. On tärkeää varmistaa että nekin ovat tiiviit ja uusia tarvittaessa muun muassa elastiset massat karmien ja lasien liitoskohtiin", Mauri Laaksonen sanoo.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20093_15441.jpg
Seurantakohteet kiinnostavat
Rakentaja.fi on seurannut verkkolehtiaikakaudellaan jo 80:aa rakennuskohdetta; valtaosaa koko rakentamisprosessin ajan, perustuksien teosta muuttopäivään. Viime vuonna alkoi 19 uuden kohteen seuranta muutaman jo edellisvuonna käynnistyneen ja yhä jatkuneen kohteen lisäksi.
202112_74200.jpg
Uudenvuoden taikoja
Tina kertoo tulevan. Uudenvuoden taioista tunnetuin on tinan valaminen. Tinakenkä sulatetaan tinakauhassa joko takan avotulella tai vaikkapa kuumalla keittolevyllä. Sula tinamassa heitetään kylmää vettä sisältävään ämpäriin, jossa massa muotoutuu uudelleen. Tuotos nostetaan vedestä, jonka jälkeen siitä ennustetaan tulevaa seinään heittäytyvän varjokuvan avulla. Tinan sijasta voit myös kokeilla valaa sokeria, steariinia tai mehiläisvahaa.
20117_27095.jpg
Viihtyisät makuuhuoneet
Viihtyisä tilaMäntyharjun Loma-asuntojen makuuhuoneet ovat varsin viihtyisiä. Huonetilojen pinnat ovat sävyltään vaaleita ja tiloihin on pyritty saamaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa isojen ikkunoiden avulla. Näin makuuhuoneista on saatu avaran oloisia vaikka tilaa neliöihin nähden olisikin suhteessa vähän. Valoisa makuuhuone palvelee tällöin myös oleskelutilana jossa voi viettää aikaa päivisin.
20081_7799.jpg
Oikeat kiviainekset
Maanvaraisen lattian suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa panostaa, koska jälkeenpäin tehtävät korjaukset ovat todella kalliita ja joskus jopa mahdottomia. Viime vuosien laajojen tutkimusten perusteella maanvaraisen lattian rakennusfysikaalinen toiminta tunnetaan varsin hyvin ja oikeilla rakenneratkaisuilla rakenne on toimiva ja käyttäjälleen turvallinen.Lisätietoa kiviaineksista
liedellä höyryää kolme kattilaa ja mies sekoittaa yhden kattilan kastiketta
Induktioliesi vai keraaminen liesi?
Kun mietit keittiön liesivaihtoehtoja, eteesi nousee usein kysymys: induktioliesi vai keraaminen liesi? Nyt pureudumme näiden kahden liesityypin eroihin käytännössä ja autamme sinua valitsemaan sen lieden, mikä sopii parhaiten tarpeisiisi.
20184_52511.jpg
Muistithan vaihtaa suodattimet?
Yli puolet ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuusKatu- ja siitepölykausi on loppunut. Nyt on aika vaihtaa kesän kärvistelleet suodattimet. Likaisen suodattimen vaikutuksen huomaa nopeasti ilmanlaadussa sisällä. Yksinkertainen tapa päästää puhdas ilma sisälle on vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Terveysilman teettämän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kyllä tietää, että suodattimet on hyvä vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölykautta. Toinen aika vaihtaa suodattimet on ennen talvea. Silti vain joka kolmas oikeasti vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Likaantuneet suodattimet aiheuttavat tunkkaisuutta ja terveysoireita. Vaihtoväliä pidentävät asian unohtaminen ja epävarmuus siitä, minkälaisia suodattimia kotiin pitäisi hankkia. Toinen Suomessa tyypillinen ilmanvaihto-ongelma ovat kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen jälkikäteen on helpompaa ja edullisempaa kuin luullaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton