• Etusivu
  • Varusteet

Pakkasten saapuessa sisäilmasta tulee kuivaa, miten se vaikuttaa terveyteen?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Julkaistu 01.11.2023Päivitetty 24.11.2023
1920 AdobeStock_562626481

Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.

Miksi sisäilma on liian kuivaa?

Sisäilman kosteus vaihtelee, se ei pysy tasaisena ympäri vuoden. Sisäilman suhteelliseen kosteuteen vaikuttaa myös se, millainen sää, lämpötila ja vuodenaika ulkona on. Talvella kuiva sisäilma erityisesti näkyy, sillä ilma on kuivaa myös ulkona. Kovien pakkasten paukkuessa ulkona, saattaa sisäilman suhteellinen kosteus laskea jopa alle 20 prosentin.

Sisäilman alhainen kosteus on hyvin tyypillistä nykykodeille. Moderneissa asunnoissa on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat juurikin ilman kosteusprosenttiin, tästä esimerkkinen tehokas ilmanvaihto sekä koneellistunut pyykinkuivaus ja ruoanlaiton väheneminen asunnoissa. Ihanteellisessa tilanteessa suhteellisen kosteuden tulisi sisäilmassa olla 30-45 prosentin välillä.

Jos epäilet sisäilman olevan kotonasi kuivaa, kannattaa hankkia avuksi luotettava kosteusmittari, jonka avulla suhteellisen kosteuden tarkkailu on helpompaa.

Mitä kuiva sisäilma voi vaikuttaa?

Kuiva sisäilma aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan hengitysteiden, limakalvojen sekä ihon ärsytysoireita.

Ilman ollessa kuivaa myös liman poistuminen hengitysteistä on heikompaa ja sen myötä kasvaa myös mahdollisuus limakalvojen tulehduksiin. Tällainen paikallaan pysyvä lima on ikävä kyllä hyvä kasvualusta erilaisille bakteereille sekä viruksille.

Allergikot voivat havaita omien allergiaoireidensa pahenemista, sillä kuivassa sisäilmassa on kosteaa ilmaa enemmän pölyä.

Myös kodin pinnat sekä irtaimisto oireilee liiallisesta kuivuudesta. Esimerkiksi parkettilattioihin syntyy halkeamia, huonekalujen liitokset aukeilevat ja tekstiilit sähköistyvät.

Heitä hyvästit kuivalle sisäilmalle!

Oheisen linkin takaa löydät muun muassa ohjevideot Ufox U3S ja Ufox HK 2 -malleihin.

Tutustu Ufox ilmankostuttimeen>>

Ufox U3 ilmankostuttimen voi sijoittaa vaikka keittiöön.

Ufox U3 ilmankostuttimen voi sijoittaa vaikka keittiöön.

Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?

Kuivaa sisäilmaa tulisi pyrkiä saamaan kosteammaksi, tai mieluiten yrittää ylläpitää ihanteellista tasoa ympäri vuoden. Koska kuiva ilma ilmenee voimakkaimmin talviseen aikaan, kannattaa yrittää saada nostettua suhteellista kosteutta ihanteelliselle tasolle riittävän varhain aloitetuilla toimenpiteillä. Näin huoneilman kosteusprosentti ei muuttuisi liian radikaalisti.

Mikäli havaitset oireita esimerkiksi nenän limakalvoilla, voit saada nopeaa apua esimerkiksi apteekkien kosteuttavista nenäsumutteista. Toisilla apua tuo myös nenäkannu. Silmien kutiseminen sekä valuminen ovat ikäviä oireita, joihin voi saada apua kosteuttavista silmätipoista.

Oletko tarkistanut kotisi lämpötilan? Sisäilman suhteellista kosteutta on nimittäin mahdollista nostaa hieman laskemalla huoneen lämpötilaa. Toinen helposti toteuttava niksi on kuivata pyykkiä sisätiloissa, jolloin pyykeistä haihtuu kosteutta huonetilaan.

Koko perheelle sopiva ratkaisu on myös höyrystävä ilmankostutin. Juurikin höyrystävä ilmankostutin on ilmankostutintyypeistä paras vaihtoehto, sillä siinä vesi kuumenee riittävästi – toisin sanoen ilman kostuttaminen on hygieenisintä. Ilman kosteutus tapahtuu höyrystämällä, joten ratkaisu on bakteeriton. Isona bonuksena on myös äänettömyys, joten perheen pienimpien yöunet eivät häiriinny.

Ufox ilmankostuttimet kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, jonka ympärillä on reilusti vapaata tilaa ja josta se ei pääse putoamaan. 50 senttimetriä lähemmäs seinää laitetta ei kannata laittaa. Huomioi myös herkät materiaalit sekä laitteet ilmankostuttimen sijoittelussa.

Ilmankostuttimet ovat erittäin käyttäjäystävällisiä, sillä niissä ei ole kuluvia osia. Varsinainen puhdistus kannattaa tehdä laitteeseen suunnitellulla Ufox-puhdistusaineella. Puhdistusaineella saat irrotettua laitteesta vedestä tiivistyneen kalkkikerrostuman sekä muut mahdolliset mineraalit vesisäiliöstä sekä vastuksista. Puhdistusväliä suositellaan vähintään kerran vuodessa – lähinnä keväällä kun laite voidaan laittaa säilytykseen.

Tutustu myös muihin kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin >>

Ufox ilmankostutin ja sen käyttö

  • Terveellinen vesihöyry on bakteeritonta sekä vapaa epäpuhtauksista.
  • Hiljainen laite ei häiritse herkintäkään nukkujaa.
  • Turvallinen käyttää, sillä laitteessa oleva termostaatti kytkee laitteen pois päältä veden päästessä loppumaan
  • Pitkäikäinen sekä helppo käyttää. Säännöllisen puhdistuksen avulla pidennät käyttöikää entisestään.
  • Tuote on sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa. Tuttu laatutuote jo vuodesta 1971.
Allaway Oy
Varusteet
sisäilma
koti
huoneisto
asuminen
ilmanvaihto
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

allaway-makuuhuone-keskuspolynimuri-mikropoly
Keskuspölynimurilla raikas ja puhdas sisäilma
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pystyt imurilla vaikuttamaan kotisi sisäilmaan? Tuskin se ensimmäisenä tuleekaan mieleen silloin, kun imuria on hankkimassa. Sisäilman laadulla on tunnetusti yhteys terveyteen sekä hyvinvointiin, sen myötä ei olekaan samantekevää, millaisilla välineillä kodin sisäilmasta pidetään huolta.
Puhdistusaineet kodin siivoamiseksi jouluksi
Koti joulukuntoon järkevästi siivoten
Tänäkin jouluna moni varmasti tuskastelee joulusiivouksen aloituksen tai tekemisen kanssa. Mistä löytyisi se taika, joka sormia napsauttamalla loihtisi koko kodin juhlakuntoon? Todellisuudessa mitään taikaa ei ole, mutta omaa työkuormaansa voi helpottaa pienten niksien ja kikkojen avulla.
201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton