Miksi hankkia valokuitu omakotitaloon?
(Kuva: Valokuitunen)
Valokuitumarkkina käy kuumana. Postilaatikkoon tupsahtaa eri valokuitutoimijoiden mainoksia kuitu-urakoista. Miksi hankkia valokuitu? Miten edetä? Mitä minun pitää tietää asiasta? Mihin sitoudun? Mitä kaikki maksaa? Näitä asioita avaa Valokuitusen Sales Manager Joonas Laras.
Valokuituyhteyksiä markkinoidaan nyt kiihkeästi pientaloalueille. Mitä se käytännössä tarkoittaa, mistä on kyse?
Valokuitu on markkinoiden nopein ja pitkäikäisin nettiyhteys. Se on investointi, joka kestää käyttöä ainakin 50 vuotta.
Valokuitu itsessään on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.
Alueellamme ei ole valokuitua. Mistä tiedän, onko sellaista saatavana?
Valokuitusen nettisivuilta on helppo löytää saatavuuden lisäksi tietoa hinnoittelusta ja sopimusehdoista. Me Valokuitusella pidämme toimintamme hyvin läpinäkyvänä ja vastaamme mielellämme. Siksi olemme koostaneet vastaukset paljon kysymyksiä herättäneitä asioita omille sivuillemme. Myös saatavuustiedot löytyvät sieltä helposti.
Miksi valokuitu kannattaa hankkia?
Mikäli valokuitu on saatavilla eli se on jo alueelle rakennettu, mutta ei kytketty vielä omaan kotiisi, se kannattaa ilman muuta hankkia. Valokuitu on nopea ja paras yhteys, mitä voi olla. Se on ympäristöystävällinen valinta ja kuluttaa sähköä tuhannesosan mobiilin sähkönkulutuksesta.
Valokuituun kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa kodin isoon investointiin, jossa halutaan korostaa pitkäikäisyyttä ja tulevaisuuden vaatimuksia. Valokuitu kestää huoletonta käyttöä ainakin 50 vuotta. Se on yksinkertainen käyttää, samalla systeemillä pärjää pitkään.
Valokuitu kiinnostaa. Kuka päättää, milloin rakentaminen alueellamme alkaa?
Kuitutoimijan valinnassa nimenomaan avoimuus, selkeys, toimitusvarmuus sekä pitkän aikavälin kustannukset kannattaa verrata alueella toimivien kuidun toimittajien kesken. Mitä tapahtuu esimerkiksi määräaikaissopimuksien jälkeen, jos sellaisia on. Nämä eivät ole mitenkään yksiselitteisiä kaikille toimijoilla.
Valokuitunen on näissä asioissa loistava vaihtoehto muun muassa avoimen palvelukerroksen, poikkeuksellisen suuren toimitusvarmuuden ja kustannusten avoimuuden vuoksi. Asiakas voi kilpailuttaa nettiliittymänsä ja vaihtaa sen tarjoajaa milloin haluaa. Asiakas tietää aina, mistä maksaa. Naapureiden kannattaa vaihtaa ajatuksia ja päättää hakeutua saman valokuiturakentajan tilaajaksi. Kun alueelta on riittävästi tilaajia, rakentamisen suunnittelu voi alkaa. Sekä aikatauluun, että hintaan vaikuttaa moni seikka.
Valokuitunen markkinoi avointa kuitua. Mitä se tarkoittaa?
Olemme ainut valtakunnallinen valokuiturakentaja, jolla on käytössä avoin kuitu. Se tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita meidän verkkomme palveluntarjoajista itselleen sopivimman, eikä siten sitoudu meidän kuitumme kautta vain yhteen tiettyyn liittymätarjoajaan vuosikymmeniksi. Avoin kuitu on kuluttajalle äärimmäisen arvokas etu verrattuna suljettuun verkkoon. Avoimessa verkossa palveluntarjoajien keskinäinen kilpailu pitää hinnat kurissa ja palveluiden laadun korkeana. Avoimessa verkossa liittymän vaihto ei edellytä päätelaitteen vaihtoa. Valokuitusella on yhdeksän eri palveluntarjoajaa. Ja tämä toimii myös toisinpäin, meille voi kuka tahansa tulla palvelutarjoajaksi. Tämä on asia, johon kannattaa oikeasti perehtyä.
Mikä on mobiiliyhteyden ja valokuituverkon ero?
Siinä missä mobiili on langaton, valokuitu on kiinteä. Valokuituyhteys toimii kuitenkin kotona langattomasti. Kiinteä yhteys on aina tehokkaampi ja varmempi. Mobiiliyhteys puolestaan on nopeampi hankkia. Moni ottaa mobiiliyhteyden väliajaksi ennen valokuidun valmistumista. Valokuituyhteys on nopeudestaan ja varmuudestaan huolimatta paljon energiatehokkaampi mobiiliyhteyteen verrattuna. Mobiiliyhteys on myös aina jaettu lähialueen käyttäjien kanssa. Valokuitu taas on aina vain sen kiinteistön käytössä, jonne se on rakennettu.
Miksi väitetään, että kotien datankäyttö lisääntyy, vaikka emme ole lisäämässä uusia nettiyhteyksiä?
Käyttämämme datan määrä kasvaa koko ajan, vaikka emme muuttaisi nettikäyttäytymistämme ollenkaan. On täysin käyttäjistä tai valokuitutoimittajista riippumatonta, että esimerkiksi jokin kanava lisää elokuviensa HD-tasoa eli tarkkuutta tai uutissivustojen liikkuvaa kuvaa niin mainoksissa kuin videoissakin. Se vaatii tehokkaampaa datansiirtoa.
Mitä valokuidun hankkiminen maksaa?
Kuituverkon rakentaminen on vaativa hanke. Markkinoilla on valtava määrä erilaisia hinnoittelumalleja ja välillä kuluttajan on vaikea saada selkoa todellisista kustannuksista. On hyvä muistaa, että kuidun rakentaminen on liiketoimintaa ja kuluttaja maksaa siitä joko rakentamiskustannusten tai palveluiden hinnan muodossa. Yhden kuituliittymän rakentaminen maksaa rakennuttajalle tuhansia euroja. Kuluttajan on mahdollista kuitenkin hankkia itselleen kuituliittymä rakennuskustannuksia huomattavasti edullisemmin.