• Etusivu
  • Talo

Mökin takka- ja kiuasasiat kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 10.05.2024
20219_72530.jpg

Älä anna syksyn häätää sinua pois mökiltä.

Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taas ajankohtaista aikaa.

Siirretäämpä katsetta myös tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka.

Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.

Kamiina varalämmönlähteenä ja pikalämmittäjänä

Koska syksyn tullessa säät viilenevät, viilenee myös ilman peruslämpöä oleva mökki nopeasti. Ensiavuksi toki soveltuvat erinomaisesti villasukat ja villapaita, mutta jos lämpöä halutaan aikaansaada nopeasti ja tasaisesti koko mökkiin, ovat siihen ratkaisuna Tulikiven kamiinat.

Kamiinat ovat saavuttaneet suurta suosiota mökkien lämmittäjinä kokonsa sekä nopeutensa ansiosta. Niiden pieni koko on myös sallinut enemmän vapautta sijoitteluun ja keveys sen, että kamiinoita voidaan sijoittaa jopa mökin ylempiin kerroksiin.

Tulikiven uudesta kamiinamallistosta löytyy kuusi harmonisen pelkistettyä ja ovaalinmuotoista kamiinaa. Vuolukivipinnan voi valita useista eri pintakäsittelyistä mallista riippuen ja kamiinamalleja löytyy myös mustalla peltiverhoilulla. Tiesitkö, että Tulikiven kamiinamallit tarjoavat myös vaihtoehtoja ruoanlaittoon?

Kamiinoista löydät lisää tietoa täältä
Kurkista mallit

<p data-block-key="2vdrx">Palsa.</p>
Palsa.

Lämpöä nopeasti ja pitkään varaavalla kiertoilmatakalla

Olemme tottuneet ajatukseen, että kiertoilmatakat ja pienet kamiinat ovat pikalämmittäjiä, joiden avulla huoneen lämpötila saadaan nostettua pikaisesti mukavuustasolle. Puiden aktiivisen polton jälkeen tulisija alkaakin jo jäähtyä varsin nopeasti. Ohuilla peltikuorilla varustetut kiertoilmatakat ja kamiinat eivät kykene varaamaan itseensä lämpöä varaavan tulisijan tavoin vaan luovuttavat sen kaiken heti ympärilleen tullen samalla pinnaltaan jopa polttavan kuumiksi.

Tulikivi on kehittänyt hybridimallin – nämä kiertoilmatakat nimittäin ovat aidosti varaavia.

Varaavat kiertoilmatakat ovat perinteiseen varaavaan takkaan verrattuna kevyempiä ja sirompia. Vuolukivellä verhoiltujen Pielinen-malliston kiertoilmatakkojen painot vaihtelevat 470 – 770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Kevytrakenteisten kiertoilmatakkojen painot liikkuvat noin 100 – 200 kilon tuntumassa. Erityispaksun kuorensa ansiosta nämä takat varaavat ja luovuttavat lämpöä jopa 13 tuntia. Pinnaltaan vuolukivi on miellyttävän lämmin ja siten turvallinen ratkaisu myös lapsiperheen mökille.

Tutustu tarkemmin varaaviin kiertoilmatakkoihin.

Halutessasi löydät tietoa varaavista takoista täältä

Jero yhdistää kaksi maailmaa

Jero-takkamalliston pienet takat ovat todellisia tehopakkauksia, joissa yhdistyy kamiinoiden sekä varaavien takkojen parhaat puolet. Pienen kokonsa ansiosta ne on myös helppo sijoittaa sinne, missä lämpöä tarvitaan.

Lue tästä kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa.

<p data-block-key="v2vur">Mella.</p>
Mella.

Kun kiuas ei anna tarpeeksi lämpöä

Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan. Vuolukivisten puukiukaiden pinta ei nouse polttavan kuumaksi, joten nämä ovat turvallinen ratkaisu myös lapsiperheille.

On olemassa monta syytä, miksi ennen niin lempeät löylyt jäävätkin kalseammiksi. Kiuas ja kiuaskivet nimittäin kuluvat vähitellen käytössä. Vuosien varrella toistuneet useat lämmityskerrat vaikuttavat kiukaiden sisärakenteisiin metallipintojen kuumentuessa ja jäähtyessä. Ajan kanssa kiuaskivet alkavat murentua kiukaan kivitilan pohjalle ja samalla vaikuttaen myös kiukaan metalliosiin.

Kiuaskivet tulisikin vaihtaa vuoden tai kahden välein, riippuen siitä miten usein kiuasta lämmitetään. Mitä useammin saunotaan, sitä useammin kiuaskivet kannattaa vaihtaa.

Ympäristön ja käytön vaikutus näkyy erityisesti myös silloin, jos mökkisaunasi sijaitsee meren rannalla. Ympärillä vallitseva suolapitoinen meri-ilmasto sekä meriveden mahdollinen käyttö vaikuttavat kiukaasi käyttöikään.

<p data-block-key="svszt">Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.</p>
Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.

Vuolukiven ansiosta löylyt ovat pehmeän kosteat ja lisäetuna on saunatilan nopea kuivuminen löylyttelyn jälkeen. Perinteistä puukiuasta suunnittelevan kannattaa tutustua Tulikiven Hile -puukiukaaseen. Tämä siro ja selkeälinjainen kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin. Luukun kätisyys ei määritä sijoituspaikkaa, sillä kätisyys on helposti vaihdettavissa tarpeen ilmetessä.

Pienen mökin unelmaratkaisu on Kinos-takkakiuas. Saat yhdessä tuotteessa sekä kiukaan saunaan että kotoisan takkatulen mökkisi oleskelutiloihin. Suuren lasiluukun ympärille voidaan asentaa vuolukivestä valmistettu takkakiuasmantteli, jolloin oleskelutilojen puolelle saadaan modernin selkeälinjainen takka.

<p data-block-key="0163c">Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.</p>
Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.

Vai haaveiletko tunnelmallisesta savusaunasta? Pehmeä hämärä, veden sihahdus kuumilla kiuaskivillä sekä höyry joka kietoo syliinsä.

Tulikiven kiuasmallistoon kuuluu myös savusaunakiukaita, joten voit olla mukana jatkamassa myös suomalaista savusaunaperinnettä.

Tulikiven savusaunakiukaiden asennus on helppoa, ja kiukaiden pystytystä voi jollain asteella verrata jopa legojen kokoamiseen elementtejä päällekkäin pinotessa. Savusauna on siis helppo toteuttaa kiuasta myöden.

Voit lukea lisää savusaunan lumosta täältä.

Jos takka- ja kiuasasiat ovat sinulla mietinnässä, jätä tästä yhteydenottopyyntö Tulikivelle.

Haluan että minuun ollaan yhteydessä.

<p data-block-key="exm31">Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.</p>
Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.
Tulikivi Oyj
Talo
rakennukset
sauna
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
20185_52920.jpg
Herätä kylmä takka ja hormi varovasti
Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.
20192_56110.jpg
Uudella takalla enemmän lämmitystehoa
Tarkastelepa vanhaa takkaasi, onko se käynyt jo tyylinsä puolesta vanhanaikaiseksi, riittävätkö sen lämmitystehot lämmittämään koko kodin? Saako tulisijasta kaiken tehon irti, vai karkaako lämpö harakoiden iloksi? Erityisesti iäkkäät avotakat sekä tulisijat, joiden lämmöntalteenottokyky on huono ja puita kuluu paljon ovat enemmänkin jäänteitä menneisyydestä kuin tehokkaita kodinlämmittäjiä.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton