• Etusivu
  • LVI

Lämmitä tulisijalla turvallisesti – näin pääset alkuun

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.10.2024
1920 syksylla-lammityskausi-alkaa AdobeStock_196749915

Omakotitalossa nuohous tulee suorittaa vuosittain. Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on sen sijaan nuohottava kolmen vuoden välein.

Kylmillään seisseen takan lämmittäminen on turvallista, kun se vain tehdään oikein. Tulisijojen ja saunan kiukaan lämmitys on aloitettava varovaisesti ja hissukseen.

Vaaralta vältytään, kun noudatetaan perusvarovaisuutta. Ota siis huomioon nämä seikat, niin lämmityskausi alkaa mukavasti.

Kesän ollessa ohitse, on aika kääntää ajatukset kohti syksyä ja uutta lämmityskautta. Kesällä viileänä pidetty koti tulisi taas saada mukavan lämpimäksi. Parasta ja pehmeää lämpöä tuo tulisija, kunhan sitä maltetaan lämmittää turvallisesti.

Viikkoja kylmillään ollut takka ei nimittäin lämpene aivan hetkessä – koko kodista, tai miksei mökistä, nyt puhumattakaan.

Mitä pitää takan lämmityksessä ottaa huomioon ensimmäisenä?

Maltti on valttia, kuuluu jo vanha sanontakin.

Kun tulisija on ollut pitkään kylmillään, on myös tulisijan hormi hyvin todennäköisesti kostea sekä kylmä. Mikäli takkaa lähdetään heti lämmittämään nopeasti, voi esiin tulla ilmalukkonakin tutuksi tullut ilmiö. Tällöin savu työntyy lämmittäjän kasvoille eikä piipusta ulos.

Paras tapa lämmityksen aloitukseen on tarkistaa, että hormi vetää. Tässä voi apuna käyttää pientä määrää palavaa paperia. Kun todetaan, että hormi vetää, lämmitetään takkaa hitaasti ja varovasti pienillä ja kuivilla puilla. Ja mikä tärkeintä, vähän kerrallaan.

– Jos tulisijaa ryhdytään lämmittämään liian nopeasti, savu voi työntyä sisälle tai jopa hormi haljeta, varoittaa palotarkastaja Meiju Vaattovaara Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Myös täydet pesälliset puuta kylmässä tulisijassa voivat pahimmillaan saada palomuurin, tulisijan tai hormin halkeamaan. Halkeamista tuli voi taas levitä ympäröiviin rakenteisiin. Maltti on siis todellakin valttia.

<p data-block-key="nb6xj">Kun nuohous on suoritettu ajallaan ja lämmityskausi on startattu, voi takkatulen lämmössä rentoutua kaikessa rauhassa.</p>
Kun nuohous on suoritettu ajallaan ja lämmityskausi on startattu, voi takkatulen lämmössä rentoutua kaikessa rauhassa.

Muistithan nuohouksen?

Nuohoojan tulisi käydä nuohoamassa vakituisessa asuinkäytössä olevan rakennuksen hormi sekä tulipesät kerran vuodessa. Vapaa-ajan rakennusten kohdalla aikaväli voi olla kolme vuotta.

Mutta miksi nuohoojan vierailu säännöllisesti on niin tärkeää?

Varsinaisen puhdistustyön lisäksi nuohouksen ammattilainen tarkistaa takan sekä hormin turvallisuuden sekä yleisen paloturvallisuuden.

– Nuohoojien havaitsemat puutteet koskevat puhki palaneita tulisijoja varsinkin kiukaiden kohdalla, tai hormeista löytyy selkeitä vuotokohtia, luettelee Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare.

Hormien ja tulisijojen nuohouksen lisäksi nuohooja tarkistaa nykyisin myös tulisijoihin ja hormeihin liittyvät suojaetäisyydet sekä tikkaiden ja nuohoustelineiden kunnon. Nuohooja ilmoittaa aina havaitsemistaan vioista ja puutteista kiinteistön omistajalle tai haltijalle sekä opastaa ja neuvoo tulisijan käyttäjiä.

Paljon kuulee puhetta nokipalosta, mutta mikä on nokipalo?

Puhdistamaton hormi voi saada aikaan myös pelätyn nokipalon. Esimerkiksi vääränlainen polttoaine (huonosti palava puu, roskat yms takkaan kuulumaton) ja riittämätön palamisilma aiheuttavat tulisijan pikeentymisen ja nokeentumisen. Seurauksena voi olla nokipalo, jossa savukanaviin ja savupiipun pinnoille tiivistynyt noki ja piki syttyvät.

Nokipalo on kuumuutensa takia vaarallinen. Savuhormi voi haljeta ja tuli levitä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin. Vakuutusyhtiöt edellyttävätkin, että nuohous hoidetaan ajallaan. Vakuutusyhtiö voi jopa evätä korvauksen, jos nuohous on hoidettu puutteellisesti.

Vuonna 2023 nokipaloja syttyi jopa 304, joista rakennukseen levisi 11.

Miten nokipalon voi tunnistaa?

Nokipalon havaitessa tulee toimia nopeasti. Mutta mistä nokipalon voi havaita?

– Jos piipusta kuuluu voimakasta huminaa tai piipun yläpäästä on havaittavissa kipinöitä, liekkejä tai mustaa savua, tulee soittaa välittömästi hätäkeskukseen, Vaattovaara luettelee.

– Huolimatta, että hormi on rakennettu kestämään kuumia savukaasuja, nokipalo voi vahingoittaa uuttakin hormia niin, että jatkossa tulisijan käyttö ei ole enää turvallista, Vaattovaara jatkaa.

Murtokareen mukaan on nokipalon jälkeen nuohoojan nuohottava sekä tarkistettava hormi ennen sen uutta käyttöä.

Vinkki: Hyödynnä sesongin ulkopuolinen aika

Kuten monessa muussakin asiassa, myös nuohouksessa on havaittavissa omat sesonkinsa: lämmityskauden alkaessa ja sen päättyessä.

Näin sesongin alkaessa, alkavat myös nuohoojien kalenterit täyttyä. Nuohous ei kuitenkaan ole tiettyyn vuodenaikaan sidottu toimenpide, vaan sitä voidaan tehdä ympärivuotisesti. Tiesitkö, että tilaamalla työn esimerkiksi talvella, saat energiataloudellista hyötyä: kovassa käytössä oleva tulisija ja hormi kun puhdistetaan kesken kovimman lämmityskauden.

– Nuohoojan saa tilattua esimerkiksi vuoden alussa joustavammin ilman pitkiä jonotusaikoja, Murtokare suosittelee ja vinkkaa.

Nuohota saa itsekin, mutta se ei poista nuohouksen lakisääteistä velvoitetta. Varsinaisen nuohouksen saa suorittaa ainoastaan nuohousalan pätevä ammattilainen oikeanlaisilla välineillä. Itse väärillä välineillä tehden voi saada aikaan vahinkoja. Suosi siis ammattilaista.

Info

Info

Sisäministeriön määräysten mukaan rakennuksen omistaja tai haltija huolehtii siitä, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisesti. Jos nuohooja ei ole käynyt, häneen olisi syytä ottaa heti yhteyttä

Nuohoojaan kannattaa ottaa yhteyttä viipymättä myös, jos: tulisija ei vedä kunnolla tai jos tulisijaan taikka hormiin ilmestyy halkeamia. Tulisijojen ja hormien säännöllinen puhdistus takaa, että niihin kertyvästä palamisjätteestä ei koidu palovaaraa, mutta myös, että ne toimivat mahdollisimman tehokkaasti.

Turvallisuus arjen pienissä asioissa

  • Jos kodissa on takka tai muu tulisija, tulee kodissa olla palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin. Muista varmistaa patterit!
  • Jotta häkää ei muodostuisi, takan käytön jälkeen sisätiloihin, tulee pelti sulkea vasta, kun hiillos on kokonaan palanut loppuun - hiillos ei saa hehkua.
  • Tulta ei saa jättää valvomatta, eikä saunassa, varsinkaan kiukaan lähellä, pidä kuivattaa vaatteita.
  • Tuhka pysyy kuumana pitkään ja syttyy helposti uudelleen useiden päivien ajan esimerkiksi tuulesta ja kipinästä. Anna tuhkan siis jäähtyä rauhassa tulisijassa. Ja kun poistat sen, säilytä sitä palamattomassa kannellisessa astiassa kaukana palavista materiaaleista, sillä astian pohja voi kuumentua.
<p data-block-key="f1184">Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös huolehdittava siitä, että esimerkiksi savuhormille on esteetön ja turvallinen pääsy. Talo- ja lapetikkaiden sekä kattosiltojen tulee olla kiinteitä ja käyttökuntoisia.</p>
Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös huolehdittava siitä, että esimerkiksi savuhormille on esteetön ja turvallinen pääsy. Talo- ja lapetikkaiden sekä kattosiltojen tulee olla kiinteitä ja käyttökuntoisia.

Nuohousalan Keskusliitto ry on perustettu vuonna 1932.

Liittoon kuuluu noin 280 jäsentä. Liiton varsinaisia jäseniä ovat yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat. Tämän lisäksi liittoon kuuluu kannatusjäseniä.

Liiton tarkoituksena on koko maan nuohoojien keskusjärjestönä yhdistää nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Teemme työtä palo- ja asumisturvallisuuden edistämiseksi. 

LVI
asuminen
koti
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
20218_71872.jpg
Lämmityskausi lähenee – varaudu siihen Tulikiven takalla
Elokuun illoissa tuoksuu jo hieman syksyn haikeutta ja tämän myötä ajatukset väistämättä kääntyvät syksyyn ja viileneviin iltoihin. Lämmityskausi alkaa pikkuhiljaa öiden viiletessä ja tähän aikaan vuodesta onkin hyvä laittaa takka-asiat kuntoon. Puulla lämmitys on kuitenkin säästeliäs ja ekologinen lämmitysmuoto ja on täysin riippumaton muista lämmitysmuodoista, vaikka toimii erittäin hyvin myös niiden rinnalla.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuumia kesäetuja myös ensi talvea vastaan
Milloin on oikea aika uudistaa sekä kodin, että mökin lämmitysratkaisut?Oikea hetki on milloin vain, mutta erityisesti kesä on suotuisaa aikaa varautua viilenevään syksyyn. Ei siis suotta kannata odottaa kylmien kuukausien saapumista, vaan toimi heti niin olet valmiina jo ennen kuin lehdet alkavat kellastua puissa.
201411_41688.jpg
Tulikiven varaavilla tulisijoilla voi tuottaa puolet pientalon lämpöenergiasta
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, tulisija-­alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttamassa Tulisija & lämpö ­‐tutkimusprojektissa on tutkittu erilaisten tulisijojen lämmöntuottokykyä energiatehokkuudeltaan erilaisissa pientaloissa. Tutkimustulosten mukaan hitaasti ja erittäin hitaasti lämpöä luovuttavilla tulisijoilla eli varaavilla tulisijoilla voidaan tuottaa noin puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä ilman, että sisäilman lämpötila nousee liikaa.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton