• Etusivu
  • LVI

Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset? Sopiiko se juuri meidän kotiimme?

Asiantuntijan vastaukset tästä artikkelista

Samuli VesalainenKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 29.09.2023Päivitetty 29.10.2023
20239_83174.jpg

Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.

Mikä on maalämmön soveltuvuus, eli mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu? Onko eroa maapiiri vs porakaivo?

Maalämpöpumpun lämmönlähde on maaperä ja lämpöenergia otetaan näin pihamaalle tehtävästä maapiiristä tai energiakaivosta. Näistä energia siirtyy putkistoa pitkin lämpöpumpulle ja siitä eteenpäin joko lämpimäksi käyttövedeksi tai patteri- / lattialämmityksen kautta rakennuksen lämmitykseen. Anderssonin mukaan maalämmön yksi paras ominaisuus onkin soveltuvuus erilaisiin ja kokoisiin rakennuksiin:

– Maalämpö soveltuu pitkälti mihin vaan, aina kesämökeistä eli pienemmistä kohteista suurempiin kiinteistöihin. Maalämpöpumpun teho ei rajoita soveltuvuutta. Oikein mitoitetulla lämpöpumpulla tehoa riittää kovimmilla pakkasillakin, myös suurempiin kiinteistöihin. NIBEn tarjonnasta löytyy malleja sisäänrakennetulla varaajalla 16kW saakka, jolloin saadaan melkeinpä 350-400m2 kokoinen talo lämmitettyä, Andersson kertoo ja jatkaa:

– Löytyy myös malleja ilman varaajaa 60kW asti, ja näihin voi valita kohteeseen sopivan kokoinen käyttövesivaraaja. Automatiikka voi ohjata enintään yhdeksän lämpöpumppua, jolloin lämmitystehoa saadaan jopa 540kW, joka riittää myös isompiin kerrostaloihin.

(Kuva: NIBE)

(Kuva: NIBE)

Maalämmöllä saadaan tasaisesti ympäri vuoden jopa 65C-asteista vettä niin lämmitysjärjestelmään kuin kuin käyttöveden lämmitykseen. Maalämpöpumppu soveltuu vesikiertoisellla patterijärjestelmällä tai lattialämmityksellä varustettujen kotien ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi.

– Maalämpö sopii sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteeseen, kun lämpökaivo tai maapiiri voidaan toteuttaa. Sisätilojenkin suhteen riittää, että lämpöpumppu saadaan sijoitettua tilaan, josta löytyy lattiakaivo sekä tarvittaessa vedeneristys. Näin koska maalämpöpumpulla pelataan kuitenkin veden kanssa, Andersson kertoo.

Yhä yleistyvä asunnon viilennystarve on Anderssonin mukaan hyvä huomioida maalämpöpumpun energialähteen valinnassa. Maahan asennettava putkisto on lähellä maan pintaa ja näin ollen ei sovellu viilennykseen, koska maaperä lämpiää liiaksi kesällä. Energiakaivo mahdollistaa taas myös viilennyksen, koska viilennys otetaan maan uumenista (porakaivon syvyys vaihtelee 100-300metrin välillä, ja kaivoja voi olla useita).

Mitä lähtötietoja vaaditaan maalämpöpumpun hankintaan?

Yksi merkittävä mitoitustekijä maalämpöpumpun ja lämpökaivojen / maapiirien suhteen on talon lämmitysenergian tarve. Uudisrakentamisessa mitoitus on yksioikoisempaa; rakennusluvan yhteydessä tehtävästä energialaskelmasta selviää laskennallinen energiatarve, jonka avulla maalämpöpumppu mitoitetaan. Saneerauspuolella Anderssonin mukaan selvitään usein entisen eli uusittavan lämmitysjärjestelmän tiedoilla:

– Kun energiaremonttia toteutetaan ja päivitetään lämmitysjärjestelmää vanhasta uuteen, niin pärjätään pitkälle edellisen lämmitysjärjestelmän tiedoilla. Esimerkiksi öljylämmityksen kohdalla laitteiston ja öljynkulutuksen tiedot riittävät pitkälti uuden maalämpöpumpun mitoitukseen, mutta kannattaa aina verrata kulutus talon kokoon ja ikään, Andersson selvittää.
(Kuva: NIBE)

(Kuva: NIBE)

Muita tietoja mitoitusta varten ovat muun muassa lämmönjakotapa eli onko kyseessä lattialämmitys vai patterilämmitys, jossa voidaan tarvita korkeampia lämpötiloja, jopa 65C-asteista lämmitysvettä. Lämpöpumppua mitoitettaessa huomioidaan myös käyttöveden lämmityksen tarve, johon vaikuttavat käyttäjien lukumäärä.

Talon sijainti on myös merkittävä tekijä lämmityksen tarvetta arvioitaessa:

– Suomihan on pitkä maa, joka on jaettu neljään eri vyöhykkeeseen. Mitoituslämpötiloissa on reippaasti poikkeamaa. Kovimmat pakkaset mitoitetaan etelämmässä -26C lukemilla, kun taas Lapissa -38C asteen perusteella. Vuosikeskiarvotkin ovat etelämmässä 5,3°C, kun taas Lapissa mennään nollan alapuolelle. Näillä on siis suurta vaikutusta siihen, minkä kokoinen maalämpöpumppu ja keruupiiri tulee asentaa, jotta lämpöpumppu riittää kattamaan lämmitystarpeen, Andersson kertoo.

Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Entä mitä asukkaan on hyvä tietää asennuksen suhteen?

Rakennuslupien suhteen on eroa on siinä tuleeko maalämpöpumpun energialähteeksi maakeruupiiri vai porakaivo.

Maapiiri ei yleensä vaadi erityistä rakennuslupaa (kannattaa selvittää oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta) mutta vaatii paljon tilaa (noin 400m2), joka voi olla rajoittava tekijä ahtailla tonteilla. Maakeruupiiri on tosin hieman halvempi toteuttaa, mutta vie enemmän tilaa kuin porakaivo.

Useimmiten käytetään lämpökaivoja, jonka poraamiseen vaaditaan toimenpidelupa kunnalta / kaupungilta. Anderssonin mukaan eroja löytyy siitä, hoitaako asennusliike tai asiakas tarvittavat luvat:

– Osa asennusliikkeistä hoitavat asennuksen avaimet käteen -periaatteella, jolloin asiakkaan ei tarvitse hoitaa rakennuslupaa kuntoon. Osa taas jättää asiakkaan hoidettavaksi. Joka tapauksessa luvat pitää hoitaa kuntoon eli asia on hyvä varmistaa asennusta tilattaessa kuka hoitaa rakennusluvat kuntoon, Andersson muistuttaa.

Porauskaluston pääsy porauskohteelle on hyvä selvittää yhdessä porausurakoitsijan kanssa. Porakaivon syvyys vaihtelee 100-300 metrin välillä, ja energiakaivoja voi olla tarpeen porata useampi. Kaivojen halkaisija on yleensä noin 10cm.

Info

Info

Maalämpöpumpun asennus, kesto ja huolto

Maakeruupiirin kaivuutöissä pitäisi välttää suuria korkeuseroja. Kaivuutöiden kesto riippuu täysin kaivettavasta alueesta, jolloin urakoitsijalta tai kaivuutöiden tekijältä saa lisätietoa kaivuutyön kestosta.

Energiakaivon poraus pystytään useimmiten tekemään yhdessä päivässä.

Itse maalämpöpumpun asennustöissä ja käyttöönotossa menee sisätiloissa normaalisti 1-2 päivää.

Maalämpöpumpun parhaimpia ominaisuuksia on huollon ja ylläpidon huolettomuus.

Maakeruupiiri ei vaadi huoltoa ja ylläpitoa.

Porakaivojen yhteydessä tehdään monesti niin sanottu huoltokaivo, joka osoittaa kaivon paikan. Kohta voidaan myös peittää kokonaan, jolloin sijainti merkataan talon seinään/sokkeliin. Lämpökaivoon ei tarvitse tehdä huoltotoimenpiteitä.

Lämpöpumppu sisätiloissa vaatii mutasihtien puhdistamista kerran vuodessa sekä paineen tasojen tarkistamista. Tasaisin väliajoin on silti hyvä kutsua ammattilainen tarkistamaan tilanne.

Miksi kannattaa valita maalämpöpumppu lämmitysjärjestelmäksi?

Anderssonin mukaan ehdottomasti parhaimpia ominaisuuksia maalämpöpumpussa on sen ylläpidon huolettomuus, tasainen ja luotettava toiminta läpi vuoden.

– Lämpötilan laskiessa tehon tarve kasvaa, mutta maalämpöpumppu ottaa energiansa maasta, jolloin lämpöpumppu ei ole altis ympäristön olosuhteiden vaikutukselle. Ympäri vuoden maalämpöpumppu tuottaa tasaisesti lämpöä – tai viilennystä tarvittaessa – hyvällä hyötysuhteella.

Nykyaikaiset invertteriohjatut maalämpöpumput tuottavat lämpöä tarpeen mukaan edullisesti. Lisäksi maalämpöpumpun asennuksessa tehtävästä asennustyöstä, kuten porauksesta ja lämpöpumpun asentamisesta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Jos kyseessä on lämmitysjärjestelmän vaihto öljylämmityksestä lämpöpumppuun, on mahdollista saada jopa 4000€ tukea.

Huomio

Huomio

Pyydä tarjous ja osallistu samalla lämpöpumpun arvontaan!

Jätä tarjouspyyntö NIBE lämpöpumpusta (alla olevan linkin kautta) ja voit voittaa valintasi mukaan NIBE S -sarjan maalämpöpumpun S1255 tai ilma-vesilämpöpumpun SPLIT BOX!

Lue lisää ja osallistu arvontaan

Haluatko lisätietoa?

HUOM! Yllä olevaan kampanjan arvontaan osallistuessasi tulee tarjouspyyntö jättää NIBEn sivujen kautta!

Tämän lomakkeen kautta voit jättää yhteydenottopyynnön esimerkiksi lisätietojen saamiseksi.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Älyä lämmitykseen - IoT lämmityksen apuna
Oikein mitoitetulla invertterimaalämpöpumpulla on korvaamattomia etuja pohjoisessa ilmastossa, ja se sopii niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Uusimman teknologian invertteriohjattu pumppu nostaa kompressorin kierroksia, kun tarvitaan enemmän lämpöä. Kierrokset laskevat, kun lämmön tarve on pienempi. Lämpöpumppu toimii näin koko ajan optimaalisella hyötysuhteella, joka säästää sähköä ja kompressoria käynnistysten määrän vähentyessä.Nykyaikainen automatiikka myös estää kaivon jäätymisen. Tämä tarkoittaa äärimmäistä joustavuutta ja energiatehokkuutta myös kovissa sääolosuhteissa.
20156_43673.jpg
Maaviilennys maalämpöpumpullesi huonekohtaisesti
Cool-IN on NIBE-maalämpöpumppuja varten kehitetty viilennyslaitteisto sisätilojen energiatehokkaaseen ja taloudelliseen viilennykseen.Maaviilennys on erittäin turvallinen, helppo ja energiatehokas ratkaisu varmistaa raikas ja miellyttävä sisäilma. Maaviilennyksen avulla maalämpöinvestointi saadaan hyödynnettyä täysin.Maalämpöjärjestelmän maapiirin hyödyntäminen on edullinen tapa jäähdyttää, sillä kustannuksia syntyy vain kiertovesipumpun ja puhaltimen moottorin käyttämästä sähköstä. Pitkäaikaisessa käytössä maaviilennys on erityisen taloudellinen ja myös asukkaalle tasaisena miellyttävämpää kuin hetkellinen jäähdytys.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20201_62267.jpg
Vinkit lämpöpumpun hankkijalle - muista nämä kaksi asiaa
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeää niin uudisrakentamisessa kuin saneerauksia tehdessä. Valintaan vaikuttavat asuinpaikka, tontti ja tietenkin itse rakennus. Valinnassa kannattaakin ottaa nämä kaikki huomioon sekä myös tietenkin tulevat säästöt. Kannattaakin tutustua lämpöpumppuihin huolella ja valintaa tehdessä kiinnitä huomiota erityisesti ammattitaitoiseen asennusyritykseen, sillä heidän ammattitaidollaan saadaan lämpöpumppu mitoitettua ja asennettua oikein. Oikea mitoitus ja asennus on yksi tärkeimmistä asioista lämpöpumppua ostettaessa!
Vaillant lämpöpumppu
Testeihin perustuva tuotekehitys takaa lämpöpumpun laadun ja kestävyyden
Lämpöpumppu on pitkäaikainen investointi, etenkin kun valitsee kestävän ja laadukkaan tuotteen. Mistä lämpöpumpun kestävyys muodostuu ja mitä kaikkea laatu sisältää? Laadukas ja kestävä lämpöpumppu on loppukäyttäjän kannalta paras ja sitä kehtaa myös tarjota ratkaisuksi loppukäyttäjälle.
20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? ARA:n energia-avustus on saatavilla vielä tänä vuonna, joten nyt viimeistään kannattaa miettiä öljylämmityksestä luopumista ja vaihtaa taloyhtiön lämmönlähde ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Myös helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi saatavilla olevat energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton