• Etusivu
  • LVI

Kannattaako lämmitysremonttiin hakea ELY-keskuksen tukea vai kotitalousvähennystä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 20.10.2023
202110_73185.jpg

Lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä on huolehdittava myös vanhan öljysäiliön poistosta.

Kun omakotitalon öljylämmityksestä ollaan luopumassa, lämmitysremonttiin on tarjolla kaksi vaihtoehtoista tukea. Kumpi tukimuoto kannattaa valita, jotta hyöty olisi mahdollisimman suuri?

Omakotiasuja voi hyödyntää remonttiin valtion tukea, kun öljylämmityksestä siirrytään esimerkiksi maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: joko ELY-keskuksen energia-avustus tai kotitalousvähennys. Molemmilla tukimuodoilla on omat etunsa ja ehtonsa, joiden perusteella hyötyjen vertailua kannattaa tehdä.

ELY-keskuksen avustus

ELY-keskuksen tuki on 4 000 euroa riippumatta projektin kustannuksista, kun siirrytään joko maalämpöön tai ilma-vesilämpöön (tai kaukolämpöön). Hakemuksesta pitää käydä ilmi uuden lämmitysjärjestelmän tyyppi ja hankkeen kustannusarvio, joten tuleva lämmitysmuoto on oltava päätettynä hakemusta tehdessä. Lämpöpumpun valintaan, mitoitukseen ja kustannusarvion tekemiseen saat asiantuntevaa apua NIBE Neuvontapalvelusta.

Tukihakemus kannattaa jättää ELY-keskukselle jo ennen projektin alkamista. ELYn tuelle on paljon hakijoita, joten päätöstä on varauduttava odottamaan useita kuukausia. Jos tuen saamisesta haluaa olla varma, remontin voi aloittaa vasta sen jälkeen, kun myönteinen päätös on tullut.

Avustusta myönnetään niin pitkään kuin määrärahaa riittää. Vuoden 2023 lokakuun alussa hakemuksia oli jätetty 29961 kpl ja myönteisiä päätöksiä oli tehty 24884 kpl. Tukea myönnetään niin kauan kuin määrärahaa riittää, eli noin 36 000:een lämmitysremonttiin.

Lue myös:Öljyllä lämmittäminen alkoi tuntua liian riskialttiilta

Sipoolaisen omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöpumppuun viime kesänä sen jälkeen, kun ELY-keskukselle jätettyyn tukihakemukseen oli tullut myönteinen päätös. Uuden lämmitysjärjestelmän arvioidaan tuovan säästöä 128-neliöisen talon lämmityskuluihin vähintään 1 500 euroa vuodessa.
Sipoolaisen omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöpumppuun viime kesänä sen jälkeen, kun ELY-keskukselle jätettyyn tukihakemukseen oli tullut myönteinen päätös. Uuden lämmitysjärjestelmän arvioidaan tuovan säästöä 128-neliöisen talon lämmityskuluihin vähintään 1 500 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennys

Vuoteen 2027 saakka voi öljylämmityksestä luopumiseen saada korotettua kotitalousvähennystä maksimissaan 3500 euroa, yhdessä puolison kanssa haettuna jopa 7000 euroa. Korotettu kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta ja voi kattaa siitä korkeintaan 60 prosenttia.

Korotettua kotitalousvähennystä pariskunta voi saada öljystä luopumiseen huomattavasti enemmän kuin kuin ELY-keskuksen tukea. Sen sijaan yksin asuvalle ELY-keskuksen tuki on enemmän säästöä tuova vaihtoehto, kun öljystä siirrytään maalämpöön, ilma-vesilämpöön tai kaukolämpöön. Öljystä luopumiseen voi käyttää vain jompaa kumpaa tukimuotoa, ei molempia.

Koska kotitalousvähennys koskee vain työstä aiheutuvia kustannuksia, se sopii paljon työtä vaativiin kohteisiin. Purku- ja asennustyön lisäksi maalämmön energiakaivon poraamisen tai maapiirin upottamisen työkustannukset voidaan huomioida kotitalousvähennyksessä.

Lue myös:Öljylle löytyi mainio korvaaja – lämpöä vaivattomasti omasta pellosta

Lämmitysremontti tuo säästöä

Lämmitysremontti on kannattava sijoitus, sillä se maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina. ELY-keskuksen tuella tai kotitalousvähennyksellä on mahdollisuus kattaa merkittävä osuus remontin kuluista, ja tarvittaessa investointia voi rahoittaa kätevästi NIBEn tarjoamalla rahoituksella.

Katso laskurista, paljonko sinun kodissasi voidaan säästää lämpöpumpulla >>>

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20139_36204.jpg
Rapattu julkisivu oman maun mukaan
Rapattu julkisivu sävytetään oman lempivärin mukaanOman talon väri askarruttaa aina. Kaavamääräykset määrittävät pitkälti talon julkisivun värin, mutta löytyyhän niistäkin sävyistä oma suosikki.Rakentajan värivalintaa helpottaakseen Weber tarjoaa sekä perinteisiä että moderneja värivaihtoehtoja, joista on helppo valita sävy. Värivalikoima sisältää tuotteesta riippuen jopa yhteensä 216 väriä.Koska kaikki värikartat ovat painettuja kopioita alkuperäisväreistä, mallit ovat suuntaa-antavia ja varsinaisen materiaalin sävy voi poiketa panetusta mallista. Siksi halutun värin varmistamiseksi on tehtävä koepinta.Valmiin pinnan värisävyyn vaikuttaa myös työstötapa, struktuurin karkeus, alustan imukyky, valon tasaisuus ja valon tulokulma pintaan nähden.Lisää tietoa: Rapattu julkisivu

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton