• Etusivu
  • LVI

Lämpöä vaivattomasti omasta pellosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 31.01.2024
20216_71306.jpg

Maalämpö oli selkeä valinta Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen kodin uudeksi lämmitysmuodoksi. Mikko Lindström (oik.) vastasi maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja asennuksesta.

Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen talo Salossa ehti lämmetä öljyllä yli 50 vuotta. Kun vanha öljylämmitysjärjestelmä alkoi tarvita remonttia, tuli aika miettiä muita lämmitysvaihtoehtoja. Sopivaksi ratkaisuksi osoittautui maalämpö, jonka keruupiiri pystyttiin asentamaan kätevästi omaan peltoon.

Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen vuonna 1969 rakennetussa omakotitalossa öljylämmityksestä luovuttiin viime marraskuussa. Lämmitysjärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi, sillä alkuperäinen öljylaitteisto olisi vaatinut nykysäädökset täyttääkseen remontointia, kuten ylitäytönestimen asentamisen.

Maalämmöstä kuullut hyvät kokemukset ja ELY-keskuksen energia-avustus kannustivat osaltaan luopumaan öljystä kokonaan.
– Se oli selkeä ja helppo päätös, jossa ei ollut paljoa pähkäilemistä, pariskunta luonnehtii.

Talo sijaitsee kallioisella tontilla oman pellon vieressä, mikä tarjosi vaihtoehdoiksi joko lämpökaivon poraamisen tai keruuputkiston upottamisen maahan. Koska kaivuutöihin tarvittava kalusto ja osaaminen olivat olemassa omasta takaa, päädyttiin 400-metrinen keruupiiri kaivamaan noin metrin syvyyteen viereiselle pellolle.

<p data-block-key="3x6gk">400-metrinen keruupiiri kaivettiin pellolle talon viereen.</p>
400-metrinen keruupiiri kaivettiin pellolle talon viereen.

Vanhan öljylaitteiston purkamisesta sekä uuden maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja asentamisesta vastasi Putkiasennus Lindström Oy. Alkuperäiset vesikiertoiset patterit ja osassa taloa oleva lattialämmitys sopivat yhteen uuden järjestelmän kanssa, joten niiden päivitykselle ei ollut tarvetta.
– Tähän kohteeseen maalämpö oli selkeä valinta. Remontin suurimpana hyötynä on, että lämmityskustannukset laskevat roimasti, urakoitsija Mikko Lindström toteaa.

Odotettavissa on, että maalämmön myötä vuosisäästöä kertyy vähintään 1 000–1 500 euroa, vaikka talon aiempi öljyn kulutus oli neliömäärään suhteutettuna varsin maltillista. Kulutusta hillitsivät talvisin lisälämmönlähteenä toimiva varaava tulisija ja osassa taloa matalampana pidetyt huonelämpötilat.
– Meillä öljyä kului vuodessa 2 000–2 500 litraa, kun tämän kokoisessa 160-neliöisessä talossa normaalikulutus on varmaan noin 3 500–4 000 litraa, Lauri Jääskeläinen arvioi.

<p data-block-key="5yu6x">NIBE S -sarjan maalämpöpumpun suuri kosketusnäyttö on selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi järjestelmää on mahdollista valvoa myUplink-sovelluksella kätevästi etänä.</p>
NIBE S -sarjan maalämpöpumpun suuri kosketusnäyttö on selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi järjestelmää on mahdollista valvoa myUplink-sovelluksella kätevästi etänä.

Kymppitonnin kokonaisuus

Kokonaisuudessaan lämmitysremontti tuli maksamaan 14 000 euroa, josta ELY-keskuksen energia-avustus hyvitti 4 000 euroa.
– Kaivuutyöt tehtiin omana työnä, joten niistä ei tullut kuluja. Lämpökaivon poraaminen olisi nostanut kustannuksia 4 000 eurolla, Riitta Raivo kertoo.

Puolessa vuodessa maalämpö on lunastanut kaikki odotukset toimintavarmana ja vaivattomana öljylämmityksen korvaajana, joka tuottaa kotiin tasaisen miellyttävää lämpöä.
– Sen jälkeen kun saatiin lämmitys päälle, ei ole tarvinnut mihinkään koskea. Kaikki on toiminut täysin moitteettomasti.

Info

Info

FAKTA

  • Vuonna 1969 rakennettu omakotitalo, joka sijaitsee Uuden-Hirvelän kylässä Salon kaupungissa.
  • Alkuperäinen öljylämmitys korvattiin NIBE S-sarjan maalämpöpumpulla S1255-6 ja puskurisäiliöllä marraskuussa 2020.
  • Uusi laitteisto vastaa sekä talon lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotosta. Samaan järjestelmään on myöhemmin mahdollista liittää myös NIBE-ilmanvaihto, -aurinkosähkö ja -viilennys.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20148_40445.jpg
Langattoman katkaisijan voit sijoittaa minne haluat
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat katkaisijan tai säätimen halutessasi vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan, ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto jota on yleisesti saatavilla, ja se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.Tilaa ABB asennuskalusteet -esite Esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton