• Etusivu
  • Rakentaminen

Akustiikkasuunnittelu olennaisessa roolissa puurakennuskohteissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.01.2022Päivitetty 17.01.2022
20221_74428.jpg

Rakennus rakennetaan käyttäjää varten ja asuinympäristön akustinen miellyttävyys lisää asumisen ja elämisen viihtyisyyttä. Kun melu ja liiat äänet voivat häiritä unta ja keskittymistä sekä aiheuttaa jopa terveyshaittoja, niin vastaavasti akustisesti miellyttävä ympäristö alentaa stressitasoja tutkitusti.

Akustinen suunnittelu onkin tärkeää rakennuksen loppukäyttäjän kannalta. Rakentamisen lainsäädäntö asettaa myös tavoitteet ääneneristysvaatimuksille. Puurakennuskohteissa haasteita akustiikkasuunnitteluun tuovat erityisesti puun luontaiset ominaisuudet rakennusmateriaalina.

Puun ominaisuudet luovat haasteita akustiikkasuunnitteluun

Ilmanääneneristävyyteen eli rakenteen kykyyn eristää sen läpi kulkenutta ääntä, vaikuttaa vahvasti rakenteen massa, jäykkyys, ilmatiiviys ja rakenteellisten sivutiesiirtymien vaikutus eli rakenteiden värähtelyiden aiheuttama ääni.

Puun ominaisuudet luovat haasteita ilmanääneneristävyyteen puurakennuskohteissa. Puu on luonnostaan verrattain kevyttä ja taipuisaa. Puurakenteen massa ja jäykkyys eivät ole riittäviä yleensä yksistään, jotta saavutettaisiin rakennuksissa vaadittavat ääneneristävyysvaatimukset.

Vaadittavina ääneneristävyysvaatimuksina on Suomen lainsäädännössä Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä (796/2017).

Puupintojen myötä kaikuminen vähenee, mutta puurakenteen ääneneristävyys voi aiheuttaa haasteita.

Puupintojen myötä kaikuminen vähenee, mutta puurakenteen ääneneristävyys voi aiheuttaa haasteita.

Akustiikkasuunnittelu olennaista puurakennuskohteissa

Puurakennuskohteissa on syytä ottaa huomioon akustinen kokonaisuus jo esisuunnitteluvaiheessa, jotta akustiikka saadaan kuntoon heti rakennuskohteen alkumetreiltä lähtien lopputulokseen asti. Puurakennuskohteisiin suositellaankin erillistä akustiikkasuunnittelijaa.

Ilman eristäessä tehokkaasti ääntä, puurakenteisessa rakennusosassa tuleekin muodostaa akustisesti kaksinkertainen seinä- ja välipohjarakenne lähes aina. Kaksinkertainen rakenne muodostuu kahdesta levymäisestä massasta ja niiden välissä olevasta ilmavälistä.

Tyypillisenä ratkaisuna on käyttää kipsilevyjä rakennusosiin levymäisiksi pinnoiksi, jolloin levyt toimivat akustisena ääntä eristävänä materiaalina. Kipsilevyjä käytetään myös rakennusosien paloteknisessä suunnittelussa, jolloin akustinen ja palotekninen suunnittelu kulkevat käsi kädessä.

Akustinen ja palotekninen suunnittelu tulee tehdä samaan aikaan, jotta molempien tavoitteet täyttyvät. Akustiikka vaatii levytyksiltä enemmän eli akustiikkasuunnittelu tulee tehdä ennen palosuunnittelua, mikä edesauttaa onnistumista suunnittelutöiden yhteensovittamisessa.

Kipsilevy ja puurakenne ovat yleinen yhdistelmä, jossa levyt toimivat ääni- ja paloeristeenä.

Kipsilevy ja puurakenne ovat yleinen yhdistelmä, jossa levyt toimivat ääni- ja paloeristeenä.

Rakenteelliset sivutiesiirtymät aiheuttavat haasteita suunnitteluun

Rakenteellinen sivutiesiirtymä tarkoittaa äänen siirtymistä rakenteen kautta. Rakenteelliset sivutiesiirtymät ovat haasteellisia puurakenteisissa kohteissa, koska rakenteen massaa ja jäykkyyttä ei voida hyödyntää. Haasteita aiheuttavat suuri puurakenneratkaisujen määrä, jolloin suunnitteluratkaisut ovat usein tapauskohtaisia. Haasteita lisäävät useat rakenneosat, jotka ovat tyypillisiä puurakenteille. Pieni muutos voi vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen useiden rakenneosien johdosta.

Tyypillinen tapa ratkaista rakenteellinen sivutiesiirtymä on tärinäeristää rakennusosien liittymiä tai hyödyntää erillisiä levyverhouksia rakennusosissa. Toinen tyypillinen tapa vähentää rakenteellista sivutiesiirtymää on muodostaa välipohjat erillisiksi huoneistojen välillä, jolloin sivutiesiirtymän reitti poistuu vaakasuunnassa.

20221_75455.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70587.jpg
Nimestään huolimatta varsin kotimainen toimija
Saint-Gobain, nimi on tuttu sekä ISOVERin, Gyprocin että Weberin tuotteiden yhteydessä. Moni mieltää pelkän nimen perusteella, että yritys on ulkomainen toimija ja tuotteet tulevat eri puolilta Eurooppaa. Siinä mielessä mielikuva on oikea, että Saint-Gobainin juuret ulottuvat aina 350 vuoden taakse Ranskaan. Mutta tiesitkö, että yritys työllistää Suomessa jopa yli 1200 oman alansa ammattilaista?
20222_77027.jpg
Tervetuloa hakemaan parhaat vinkit ja uudet ideat Raksa-messuille Lahteen 1.-3.10.
Suomen suurimpiin rakennusalan erikoistapahtumiin lukeutuva Raksa järjestetään Lahden Messukeskuksessa 11.-13.03.2022. Raksa onkin kevään ensimmäisiä koronarajoitusten kevenemisen jälkeen toteutettavia suurtapahtumia. Tapahtuma täyttää hallit tuote- ja palvelutarjonnalla niin omakoti-, rivi- ja kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajille sekä mökin kunnostajillekin. Messuilla on myös pihasuunnitteluun ja -rakentamiseen keskittynyt teema-alue.
20214_70361.jpg
Valitse kaunein energiaa tuottava katto ja voit voittaa pizzauunin!
Oletko harkinnut aurinkopaneelien hankintaa? Haluaisimme tietää millainen energiaa tuottava katto on sinusta kaunein. Meitä kiinnostaa myös mikä sinua askarruttaa aurinkokaton hankinnassa. Mietyttääkö sinua esimerkiksi aurinkopaneelien vaikutus julkisivun ulkonäköön.
201911_61502.jpg
Pinta on usein vain pintaa
Jos sitä jää vain tuijottamaan asioita pintapuolisesti, jää moni asia huomaamatta. Sillä pinta on vain pintaa. Elämän karaisemaa, kokemusten kovettamaa. Pintaa, jonka alle kätkeytyy kokonainen maailma. Sillä tärkeintähän on aina se, mitä löytyy pintaa syvemmältä. Koska siellä lämpökin on. Pinnan alla.
20237_82598.jpg
Kivi sisustus­elementtinä asunto­messuilla - katso ideat ja tarjoukset
Kauniin ulkonäkönsä sekä kiistämättömän kestävyytensä ansiosta kivi on erinomainen elementti sisustuksessa. Sisustuselementtinä se voi tuoda kotiin kauneutta, kestävyyttä sinne missä sitä tarvitaan ja luonnollista tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen kivimateriaali ja hoitaa sitä asianmukaisesti, näin sen kauneus säilyy ja kestää pitkään.Tutustu asuntomessukohteisiin sekä Tulikiven messutarjouksiin.
20238_82973.jpg
Ilmavesilämpöpumppu vanhaan omakotitaloon - katso säästölukemat!
Ilma-vesilämpöpumppu mahdollistaa asunnon kokonaisvaltaisen ja energiatehokkaan lämmityksen. Laite hyödyntää mahdollisimman paljon ilmaista energia alentaen asunnon lämmityskustannuksia huomattavasti. Asunnon tarvitsemat ilma, lämpö ja vesi hoituvat kaikki yhdellä laitteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton