• Etusivu
  • Rakentaminen

Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.09.2013
20133_34201.jpg

Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset tulevat voimaan pientaloissa 1.9.2013

Energiamääräykset koskevat 1.9.2013 alkaen myös korjausrakentajaa ja remontoijaa. Luvanvaraisissa korjaus- ja muutostöissä on tarkasteltava mahdollisuutta energiatehokkuuden parantamiseen samalla, kun muutostyöhön ryhdytään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä annettiin 27. helmikuuta. Asetus viimeistelee niin kutsuttuja korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksiä koskevan uudistuksen.

Mitä korjausrakentamisen tai remontoinnin kohteita energiamääräykset koskevat?

Energiatehokkuudelle on määritelty vähimmäisvaatimukset, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien uusimisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen, jolloin tarvitaan yleisimmin rakennus- tai toimenpidelupaa. Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy edelleenkin vapaaehtoisena, ja kiinteistön omistaja päättää, milloin ja missä laajuudessa hän ryhtyy korjaamaan ja mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa.

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia. Tärkeää on myös huomioida rakennuksen ominaispiirteet ja käyttötarkoitus. Energiatehokkuutta kannattaa parantaa osana normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa.

"Ehjää ja toimivaa ei tarvitse, eikä kannata korjata. Energiatehokas rakennus kuluttaa kuitenkin vähemmän, joten kiinteistön omistajan on järkevää arvioida, mitkä ovat rakennuksen korjausten yhteydessä parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta. Huolellinen suunnittelu ja toteutus parantavat rakentamisen loppulaatua", sanoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

Viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta asetus tulee voimaan 1.6.2013 ja muiden rakennusten osalta 1.9.2013. Asetus ei koske hankkeita, joiden lupahakemus on jätetty ennen asetuksen voimaantuloa. Ympäristöministeriö valmistelee opasmateriaalia muun muassa kuntien rakennusvalvonnoille ja suunnittelijoille määräysten soveltamisen tueksi.

Määräykset eivät koske vain kesäaikaiseen käyttöön varusteltuja loma-asuntoja, suojeltuja tai pieniä, kooltaan alle 50 m² rakennuksia. Ne eivät myöskään koske muun muassa kasvihuoneita, hartauden harjoittamiseen tai uskonnolliseen toimintaan käytettäviä rakennuksia eikä tietynlaisia tuotantolaitoksia.

Tutustu asetukseen rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta täällä

Mitä korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset tarkoittavat käytännössä?

On olemassa kolme vaihtoehtoista tapaa energiatehokkuuden parantamiseen.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on parantaa korjattavien tai uusittavien rakennusosien lämmönpitävyyttä vaatimusten mukaisiin arvoihin.

Ja käytännössä: Pitää tietää rakennusosan, esimerkiksi ulkoseinän, nykyinen U-arvo ja asetuksissa annettuja kertoimia käyttäen määrittää uusi U-arvo. Pitää myös osata laskea millainen rakenne täyttää uuden vaatimuksen.

Toisena vaihtoehtona on parantaa energiatehokkuutta kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle. Tällöin tarkastellaan koko rakennuksen vuosittaista, normaalikäytössä syntyvää laskennallista energiankulutusta suhteessa rakennuksen pinta-alaan.

Ja käytännössä: Esimerkiksi omakotitalon energiankulutus saa olla maksimissaan 180 kWh/m2. HUOM! Tämä on laskennallisesti saavutettu arvo, ei todellisen käytön mukaan. Laskennallinen arvo saadaan laskukaavasta ja arvoista, jotka löytyvät rakennusmääräyskokoelman osasta D3 (täältä).

Kolmantena vaihtoehtona on laskea rakennukselle ominainen, rakentamisajankohdan mukaisilla tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen mukaisilla ratkaisuilla laskettu kokonaisenergian kulutus eli E-luku ja pienentää sitä kyseiselle rakennustyypille asetetun tason mukaisesti.

Ja käytännössä: E-lukua (kokonaisenergiakulutusta) pienennetään esim. omakotitaloissa 20 %.

Täältä löydät asetuksen korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksistä vaatimuksineen

U-arvo, E-luku, standardikäyttö.. Eivät välttämättä tuttuja energiatehokkuuden termejä jokaiselle. Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksiin tulee perehtyä huolella.
U-arvo, E-luku, standardikäyttö.. Eivät välttämättä tuttuja energiatehokkuuden termejä jokaiselle. Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksiin tulee perehtyä huolella.

Teknisille järjestelmille on määritelty omat vaatimukset. On tärkeää varmistaa, että rakennuksen tekniset järjestelmät kuten lämmitys ja ilmanvaihto toimivat ja niiden perussäädöt tarkistetaan aina, kun rakennukseen lisätään eristeitä tai sen ilmanpitävyyttä parannetaan tai järjestelmiä uudistetaan. Tämä on erittäin tärkeää hyvän sisäilman ja asumismukavuuden kannalta. Määräykset mahdollistavat joustavasti erilaisten teknisten kysymysten kuten kosteusasioiden ja mobiililaitteiden kuuluvuuden huomioon ottamisen suunnittelussa.

Energiatehokkuusmääräykset ovat osa EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa ja edistävät samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Korjausrakentamisella on ratkaiseva merkitys Suomen energiakulutukseen, sillä rakennuksissa kuluu nykyään 40 % energian kokonaiskulutuksesta.

Ja oleellisin kysymys: Kuka tämän kaiken tekee?

Tähän on yksinkertainen vastaus: Hankkeeseen ryhtyvä. Mikäli olet siis tekemässä esimerkiksi julkisivuremonttia (eli ryhtymässä korjaushankkeeseen, johon tarvitaan lupa) sinun ensinnäkin tehdä valinta, mitä kolmesta eri vaihtoehdosta käytät, sekä osasta vertailla näitä vaihtoehtoja keskenään, jotta osaat valita kannattavimman vaihtoehdon. Onneksi apuna on ammattilaisia, jotka nämä asiat osaavat. Kuntasi rakennusvalvonnasta voit myös kysyä neuvoa.

Isoissa hankkeissa on viisasta muutoinkin käyttää ammattilaista apuna, mutta rakennusfysiikkaan perehtymättömällä on aika suuri savotta edessään, mikäli aikoo omin neuvoin suoriutua. Ammattilaisen hyödyntäminen on muutoinkin järkevää, sillä rakenteen toiminnan hallitseminen on ehdoton taito, jotta tulevaisuuden ongelmilta vältytään.

Katso täältä korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksistä usein esitettyjä kysymyksiä

Info

Info

Tarvitsetko energiatodistuksen?

Energiatodistus on oltava rakennuksen tai rakennuksen osan myynti- ja vuokraustilanteissa ostajan tai vuokraajan saatavilla. Energiatodistus vaaditaan myös uudisrakentamisessa osana rakennuslupamenettelyä.

Luotettavat energiatodistuksen asiantuntijat löydät täältä

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201811_55473.jpg
Vuoden vaikuttavin kattoremonttikohde
Vuoden 2019 Kattojen Kunkku on käynnissä. Kilpailussa etsitään kattoremonttikohdetta, jonka toteutus on vaatinut erityistä ammattiosaamista rakentajalta. Uusitun tiilikaton tulee kohentaa talon yleisilmettä unohtamatta rakennuksen ominaispiirteitä ja tyyliä. Laadukaasti toteutetulla kattoremontilla pidennetään talon käyttöikää sekä nostetaan sen arvoa.
20153_42820.jpg
Onko huono sisäilma huijausta?
Jo sata vuotta sitten tämä osattiin: makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen tulee johtaa ulkoa raitista ilmaa. Vastaavasti keittiöstä ja vessasta johdetaan ilmaa ulos ulkokaton harjan yläpuolelle asennetun poistohormin kautta.Energiansäästön nimissä keksittiin jokunen vuosikymmen sitten sulkea tuuletusraot, ettei kylmää ulkoilmaa pääsisi sisälle. Oliko ratkaisu sittenkään aivan oikea, saatiinko säästöä? Ei. Tuloksena on saatu huonoa sisäilmaa ja sen seurauksena sairastumisia, poissaoloa töistä, työkyvyttömyyttä, huonosti voivia kiinteistöjä jne.
20111_24073.jpg
Effexillä tyylikäs ja ajaton sisutus
Stora Enso Effex on sisustustuotteena monikäyttöinen, sillä luot mielenkiintoisen sisustuksen tilaan kuin tilaan. Tuotteella verhoilet sekä seinät että katot, ja luot katseenvangitsevia sisustusratkaisuja. Effex tuotteiden rauhaisa, luonnollinen kauneus on kotonaan missä tahansa.Näyttävissä Effex tuotteissa yhdistyvät moderni designteknologia sekä edistyksellinen ja innovatiivinen puuntyöstäminen. Puun luontaista vahvuutta ja kestävyyttä on parannettu luomalla oksaton ja selkeä, ulkoasultaan linjakas sisustusmateriaali, joka luo kotiisi tyylikkään ilmapiirin. Effex on luonnon luoma tuote, siksi laadukas ja ajaton sisustusratkaisu.
20098_18002.jpg
Vanhan talon purkaminen
Ote päiväkirjasta: kevät 2009Rakennuslupahakemukseen liitettyä purkulupaa odotellessa mieheni ryhtyi rohkeasti työhön talon sisällä. Talo purettiin pintamateriaalien osalta käsin itse ja kokonaisuudessaan purkujäte lajiteltiin tarkkaan.Talo oli saatava pian pois rakentamisen tieltä. Kun rakennuslupa on saatu, rakentaminen alkaisi viipymättä. Tällöin vanhan talon on oltava siinä vaiheessa, että se vain rysäytetään kaivurilla maan tasalle. Suuret säästöt saavutetaan välttämällä sekajätekuormia, lajittelemalla purkujäte täysin ja tekemällä mahdollisimman paljon itse.
20164_46330.jpg
Rakentamisen lupa-asiat voi hoitaa myös netissä
Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua asiointikunnan viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunnon hallinnan luovutus
Asunnon hallinnan luovutus on tapahduttava kohtuullisessa ajassa kaupanteosta, elleivät myyjä ja ostaja ole toisin sopineet. Myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettu, ellei asiassa ole toisin sovittu. Ostajalla on puolestaan oikeus saada kauppahinnan suoritusta vastaan osakekirjat ja muut hallintaan oikeuttavat asiakirjat.Asunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton