• Etusivu
  • Piha

Kaunis portti johdattaa puutarhaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.09.2024
20217_71578.jpg

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta.

Pihaportti on ensimmäinen asia, jonka kotiin saapuja sekä satunnainen vierailija näkee. Siinä missä eteinen on kodin käyntikortti, voisi portin mieltää vastaavaksi käyntikortiksi puutarhaan. Se antaa ensivaikutelman siitä, minkä tyylinen pihasi on, ja pidetäänkö puutarhasta huolta.

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta. Lisäksi aidattu piha tuo turvaa myös perheen pienimmille sekä lemmikeille. Mikäli puutarhaasi ympäröi jo aita, suunnittele portti päärakennuksen, olemassa olevan aidan sekä piha-alueen tyyliin sekä mittasuhteisiin sopivaksi.

Mitä mietittävä etukäteen?

Lähde liikkeelle käytännön tarpeesta. Onko tarkoitus, että yhdestä portista kulkevat sekä ajoneuvot että jalankulkijat? Mikäli portti on tarkoitettu niin sanottuun yhteiskäyttöön, tulee huomioida ajoneuvojen tarvitsema leveys.

Etsi omaa silmääsi miellyttäviä malleja. Pidätkö suoraviivaisesta vai kaarevasta, onko portti umpinainen vai raoilla varustettu? Voit suunnitella porttimalleja paperille ja hahmotella samalla myös mittasuhteita.

Porttimalleja on olemassa valmiita lukuisia ja ainahan voit ideoida persoonallisen portin omien mieltymystesi mukaiseksi. Piirustuksen pohjalta on myös helpompi mieltää rakennusmateriaalien menekki.

Tee tukevat perustukset

Jotta tuleva portti ei heilu eikä kallistele säidenvaihteluiden tai maan routimisen vuoksi, tulee portin pylväät kaivaa riittävälle syvyydelle, aina routimissyvyyteen asti, mikäli portin alla oleva maa on routivaa.

Tarvittaessa pylväille voi valaa myös perustukset tai vaihtoehtoisesti käyttää teräksestä valmistettuja erillisiä tukia. Terästuessa ei tarvita kaivuu- eikä valutöitä, vaan teräksinen kärki lyödään tiukasti maahan.

Lukuvinkki liittyen valamiseen: Weberin uutuus Pihabetoni; näppärä apu pieniin valutöihin

Valitse materiaalit huolella

Porttien rakennusmateriaaliksi tarvitset puutavaraa, jonka määrä määräytyy luonnollisesti laatimasi suunnitelman sekä toteutuvan portin koon mukaan.

Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa. On makuasia, haluatko käyttää painekyllästettyä puuta vai et. Mikäli et halua käyttää painekyllästettyä puuta, tulee silloin ottaa huomioon myös portin säänkestävyys ja varauduttava huoltotöihin säännöllisesti.
Erityisesti portin tolppiin suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä puuta, vaikka itse porttiin valitsisikin erimerkiksi valmiiksi pohjamaalattua hienosahattua puutavaraa.

Puutavaran lisäksi tarvitset vielä:

  • Saranat
  • Salpa
  • Pultteja
  • Muttereita
  • Ruuveja

Muista, että näiden tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kestääkseen säätä.

<p data-block-key="395gu">Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.</p>
Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.

Huomioi rakentaessasi:

Mikäli olet rakentamassa yksittäistä porttia, voidaan sen leveydeksi arvioida normaalisti 90 cm. Korkeus on yleensä sama, mitä jo olemassa olevassa tai tulevassa aidassa, jolloin kokonaisuus on tasapainoisen näköinen. Mikäli kulkuaukon tarvitsee olla leveämpi, kannattaa harkita porttiparin rakentamista.

Laudoittaessasi portin pystyyn tai vaakaan muista lisätä runkoon joko vinotuki tai vaihtoehtoisesti ristikko. Nämä lisätyt rakenteet tukevat porttia ja estävät sitä painumasta sekä vääntymästä. Jos haluat porttirakenteeseesi vielä enemmän tukea, käytä läpimeneviä pultteja sekä saranoita, jotka ulottuvat koko portin leveydelle. Näin rasitusta ei kohdistu yksittäisiin kohtiin.

Huolellisuus on kaiken a ja o. Muista vanha sanonta: mittaa kahdesti, leikkaa vain kerran. Käytä siis viistoihin pintoihin apunasi suorakulmaa tai suuntapiirrintä helpottaaksesi omaa työtäsi.

Lukuvinkki työkaluihin: Boschin näppärät työkalut avuksi

<p data-block-key="ei7u1">Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.</p>
Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.

Viimeistele pintakäsittelyllä

On sanomattakin selvää, että pihan portti joutuu kovalle koetukselle seisoessaan paikoillaan ja kokiessaan kesän helteet ja talven tuiskut. Sateen sekä tuulen tuiverruksen lisäksi portin kuntoa koettelee myös mekaaninen kulutus.

Älä siis unohda viimeistellä uutta porttiasi, vaan panosta puuosien asianmukaiseen ja huolelliseen pintakäsittelyyn. Homeenestoaineella voidaan ehkäistä mahdollinen puupinnan homekasvu.

Pintakäsittelyä kaipaa myös painekyllästetty puu, toki vasta kun puu on kuivunut riittävästi. Helppo muistisääntö on, että varhain keväällä rakennetun voi käsitellä loppukesällä, mutta jos portin rakennus on tapahtunut vasta kesällä tai syksyllä, kannattaa käsittely jättää seuraavaan kesään.

<p data-block-key="m00ij">Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.</p>
Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.

Käsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat sekä peittävät puunsuojat sekä tietysti ulkokäyttöön kehitetyt maalit. Mikäli et ole varma, mikä käsittely olisi paras vaihtoehto, kannattaa rohkeasti pyytää apua rautakaupoista tai maaliliikkeistä. On tärkeää muistaa käsitellä kaikki osat huolellisesti, erityisesti lautojen päät. Käsittele portti ennen saranoiden sekä salvan asentamista. Älä kuitenkaan unohda, että myös metalliosat tulee käsitellä huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

Lukuvinkki: Jos haluat valkoisen portin sijasta vanhoista hirsiladoista tutun pehmeän harmaan sävyn myös porttiisi, se on mahdollista toteuttaa helposti ilman suolahappoja tai erillisiä myrkkyjä. Tutustu vesiohenteiseen puupintoihin tarkoitettuun tuotteeseen.

<p data-block-key="lt8yu">Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.</p>
Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Piha
pihasuunnittelu
aidat
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Piha-alueella saa ja pitää leikkiä
Hyvin suunniteltu piha nopeuttaa asunnon myyntiä ja lisää arvoa
Hyvin suunniteltu ja hoidettu piha ei ainoastaan paranna asuinympäristön viihtyisyyttä, vaan lisää kiinteistön arvoa ja nopeuttaa sen myyntiä. Kiinteistönvälittäjien mukaan piha on yksi merkittävistä asunnon myyntihintaan vaikuttavista tekijöistä, ja sen kuntoon kannattaa panostaa.
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan. Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
AquaClean Alba -pesu-wc
Turha pelko – seinä-wc:n huolto ei tarkoita seinän purkamista
Viimeisen kymmenen vuoden aikana seinä-wc:n suosio on kasvanut tasaisesti. Niitä asennetaan uudiskohteiden lisäksi paljon myös saneerauskohteisiin. Vuosittain Suomessa vaihdetaan noin 200 000 wc-istuinta remonttien yhteydessä. Seinä-wc:n huolto ei kuitenkaan tarkoita seinän purkamista.
Talo nurmikolla
Toimivan asunnon suunnittelu ja osto
Suunniteltaessa talon rakentamista tai ostamista tulisi uuden kodin pystyä vastaamaan sekä nykyhetken että tulevaisuuden tarpeisiin. Hyvä keino, jolla voi arvioida asunnon soveltumista omiin tarpeisiinsa, on käydä läpi kysymyslistaa.Listan kysymyksiin on tarkoitus vastata yksinkertaisesti "kyllä" tai "ei". Mitä useampi vastaus on myönteinen, sitä varmemmin suunnittelemasi uusi asunto (tai miksei nykyinenkin) toimii myös käytännössä. Kielteisen vastauksen tullessa eteen, on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa elämää talossa – ja onko asialle tarvetta tehdä jotakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton