• Etusivu
  • Talo

Miksi ikkuna- ja ovitiivisteet pitäisi vaihtaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 20.06.2018
201410_41196.jpg

Oikein eristetyn ikkunan ääressä ei veto käy.

Oikea tiivistys parantaa oleskeluviihtyvyyttä ja säästää energiaa

Ikkunatiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Oikealla tiivistämisellä voidaan parantaa oleskeluviihtyvyyttä, estämällä vedon tunnetta. Kun huone on tiivistetty oikein, voidaan sen lämpötilaa laskea ilman, että oleskelumukavuus kärsii. Vedottoman huoneen oleskelulämpötilan alaraja on 20 – 21 astetta. Oikea tiivistys mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon, estää melun, pienten ötököiden, kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisätiloihin, vähentää ikkunoiden huoltotarvetta, vähentää siivoustarvetta sekä säästää energiaa merkittävästi, jopa 5-20 %.

Riippuen tuotteen laadusta, ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Uusiessa tiivisteitä kannattaa tarkistaa kyseisen tuotteen kestävyys – laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kunto olisi hyvä tarkistaa vuosittainikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen.

Oikea tiivistys pienentää energiankulutusta ja vähentää siten hiilidioksidipäästöjä

Ikkunoiden tiivistämisen tärkeys on huomioitu myös Euroopan parlamentissa, joka hyväksyi toukokuussa 2010 uuden rakennusten energiatehokkuutta koskevan direktiivin. Kansalliset säädökset ovat olleet voimassa kesästä 2012. Direktiivin mukaan energiatehokkuutta on parannettu niin uudisrakentamisessa kuin olemassa olevissa rakennuksissa. Suomessa matalaenergiarakentamiseen siirryttiin jo 2010 vuoden alussa, mutta 2012 määräykset kiristyivät jälleen. Uusi direktiivi määrää mm. että rakennuksesta tulee olla esittää energiatodistus jo myynti- ja vuokrausilmoituksessa. Määräys koskee myös vanhoja omakotitaloja.

Yleisimpiä virheitä tiivistettäessä

Tiivisteiden pitkäaikaiseen pysymiseen vaikuttaa moni asia, yleisimpiä syitä tiivisteiden ennenaikaiseen irtoiluun ovat:

1. Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, pois lukien uratiivisteet.

2. Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät.

3. Epätasainen pinta karmissa.

4. Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen.

5. Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut.

6. Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti.

Huom! Voit myös parantaa tiivisteiden pysyvyyttä nitomalla niiden päät pintaan kiinni.

Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61107.jpg
Huurtuuko ikkuna?
Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Yleensä huurtuminen ei johdu ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta, vaan useimmiten syy on ympäröivissä tekijöissä ja olosuhteissa.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.
20215_70611.jpg
Ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille uusi sertifikaatti hintakeskeisyyttä taklaamaan
Suomen metallirakenneyhdistyksen SMRY:n sertifikaatti on ensimmäinen alallaan. Se on tarkoitettu ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille.
20172_48263.jpg
Invertterilämpöpumppu käy kuormituksen mukaan
Maalämpöpumppu hyödyntää maaperään tai vesistöön varastoitunutta auringon tuottamaa lämpöä keräämällä sen talteen ja luovuttamalla sen vesikiertoiseen lämmönjakoverkkoon ja lämminvesivaraajaan. Lämmön lisäksi maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää kätevästi ja edullisesti kesäkuumalla myös tilojen viilentämiseen.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksettaJätä yhteydenottopyyntö maalämpöpumpusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton