• Etusivu
  • Rakentaminen

Rahoitus ja vakuutukset kuntoon ennen remontointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2011
20099_18719.jpg

Syksyllä katse kääntyy kesäasunnosta ja ulkotiloista kotiin, ja asunnon remontointi voi alkaa tuntua hyvältä idealta. Kun työhön on ryhdytty, remontti etenee ja valmistuu nopeasti, mutta ennen vasaraan tarttumista kannattaa istahtaa hetkeksi alas ja hoitaa rahoitus sekä vakuutukset kuntoon.

Kun asuntoa ryhdytään peruskorjaamaan, tärkeintä on suunnitella urakka kunnolla. Tapiola-ryhmän Arja Nissisen mukaan huolellisella suunnittelulla pystytään arvioimaan, kuinka paljon hanketta varten tarvitaan lainarahaa ja kuinka paljon siitä voi maksaa omilla säästöillä. "Hyvää suunnittelua tarvitaan, sillä viivästykset ja ikävät yllätykset kostautuvat aina rahan menona," hän toteaa.

Lisätietoa Tapiolan rahoitus- ja vakuutuspalveluista...

Oma työ arvioitava realistisesti

Vaiheittainen hankesuunnitelma ja kustannusarvio antavat hyvät eväät onnistumiselle. Näitä noudattamalla on helppo seurata sekä hankkeen toteutumista että siihen sitoutuneita kustannuksia. Tällä tavoin vältytään yllättäviltä kuluilta. Kustannusarviossa ei pidä vähätellä pieneltäkään tuntuvaa yksityiskohtaa, sillä esimerkiksi kylpyhuonesaneerauksen yhteydessä tehtävä putkiremontti lisää kustannuksia heti tuhansilla euroilla. Kuten sanonta kuuluu, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Tärkeä osa budjetin suunnittelua on oman työn arviointi. Ihmiset laskevat liikaa sen varaan, että he jaksavat painaa töitä yötä päivää ja apuna hyörivät vielä kaverit ja sukulaiset. Yleensä ensin loppuvat taidot, joskus jaksaminen.

"Oman työn osuutta ei saa yliarvioida. Se voi olla kustannusarviosta korkeintaan 10 prosenttia, mikäli rakentaja ei ole alan ammattilainen," Arja Nissinen sanoo.

Asunnon ostoa tai nykyisen peruskorjausta suunnittelevan on mahdollista saada lainaa hankkeen rahoittamiseen aina sataan prosenttiin asti. Tällöin on kuitenkin tarjottava lisävakuudeksi jotain muuta reaalivakuutta. Aina ei siis tarvitse olla omarahoitusosuutta, mutta jos ei ole käytettävissä muuta vakuutta kuin ostettava tai korjattava kohde, eikä se täysin riitä, omia varoja pitäisi olla vakuusvajeen verran.

20099_18720.jpg

Vakuutus voimassa myös remontoinnin aikana

Asunnon turvaksi otettava peruskotivakuutus on voimassa myös rakentamisen ja remontoinnin aikana. Kodin vakuutuksen perusturva kattaa niin palo-, ilkivalta, murto- kuin myrskyvahingot. Laajempi Kodin vakuutuksen turva kattaa myös rakennukseen kohdistuneet äkilliset ja odottamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja laiteviat. Rakenteilla olevalle rakennukselle suositeltavin vaihtoehto on aina laajan turvan tasoinen vakuutus.

"Myös työmaakopit ja talkootyöntekijöiden työkalut kuuluvat rikkoutumisvahinkoja lukuun ottamatta rakennuksen vakuutuksen piiriin 4000 euroon asti. Tavarat tulee aina laittaa lukittuun tilaan, vaikka mökkityömaa olisi sivummallakin. Varkausvahinkojen varalta omaisuus kannattaa merkitä, jolloin omaisuuden takaisin saamisen ja varkaiden kiinni jäämisen mahdollisuus kasvaa," tuotepäällikkö Matias Ruponen kertoo.

Myös remontointityöhön osallistuvat työntekijät pitäisi muistaa vakuuttaa, saavat he sitten palkkaa tai toimivat talkootyössä.

20099_18721.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201110_28371.jpg
Suunnittelijan vaatimukset
Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.Omakotitalon suunnitteluJokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Seurantakohteista arvokasta tietoa
Rakentaja.fi-seurantakohteita on muutaman vuoden aikana kertynyt jo yli sata. Valikoimasta löytyy kokonaisseurantoja pientalojen rakentamisesta, osaseurantoja esimerkiksi perustuksista sekä tietysti remontointikohteita.
201712_51213.jpg
Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?
Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
200910_19217.jpg
Riitta-Liisa Roponen nauttii Tulikivi-uuneistaan
Suomen murtomaahiihdon naisten huippua edustava Riitta-Liisa Roponen omistaa kaksi Tulikivi-uunia. Toinen on kotona ja toinen vapaa-ajan asunnolla. Riitta-Liisa luonnehtii kumpaakin "täyden kympin tuotteiksi", ja ne ovat ahkerassa käytössä.Haukiputaalainen Riitta-Liisa Roponen voitti Oberstdorfin maailmanmestaruushiihdoissa vuonna 2005 sprinttiviestin hopeaa yhdessä Pirjo Mannisen kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin Sapporon MM-kilpailuissa hän voitti samassa lajissa maailmanmestaruuden Virpi Kuitusen kanssa ja hiihti kolmannen osuuden kultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa. Roponen on myös osallistunut kaksiin olympialaisiin. Kuluvan vuoden 2009 huippuhetkiä oli MM-viestikulta Liberecissä.Vuonna 2006 Riitta-Liisa rakensi yhdessä valmentajamiehensä kanssa hirsitalon. "Olimme kuulleet, että Tulikivi-uunien ominaisuudet ovat todella hyvät nopeaankin lämmittämiseen, joten hankimme takkaleivinuunin keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi."
20095_17001.jpg
Fenestran asennusnäytös
Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä näet, miten kätevää ja nopeaa nykyaikainen ikkuna-asennus on. Saat myös tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä! Samalla saat asiantuntijoiltamme hyödyllisiä vinkkejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton