• Etusivu
  • Talo

Kattomateriaalin valinta – huomioi nämä seikat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SSAB
Julkaistu 18.01.2023Päivitetty 23.01.2023
20231_80673.jpg

Maalipinnoitetussa GreenCoat®-teräskatossa yhdistyvät tyylikkyys, huolettomuus ja erinomainen hinta-laatusuhde.

Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.

Kattoremontti on yksi omakotitaloasujan isoimpia remontteja. Hinta on yksi tärkeä kriteeri kattoremontissa, mutta valintaa ei kannata tehdä vain hankintakustannukset mielessä, sillä laadukas ja suomalaisiin olosuhteisiin sopiva kattomateriaali maksaa todennäköisesti pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin.

Info

Info

Kun kattoremontti on suunnitteilla, muista nämä:

  • Katon tärkein tehtävä on suojata taloa säärasituksilta. Jos katto ei suoriudu tästä, vaurioituneen talon korjauskustannukset saattavat olla valtavat.
  • Kattoremontti maksaa teetettynä helposti 15 000–25 000 euroa. Ostohetkellä halvin katto ei todennäköisesti ole pitkällä aikavälillä hinnaltaan kilpailukykyisin. Pohdi siis, onko järkevämpää säästää muutama euro neliöltä ostohetkellä ja maksaa kalliista remontista 15–20 vuoden kuluttua vai valita laadukkaasta materiaalista tehty katto, joka vähentää tulevia huolto- ja remonttikustannuksia ja säästää samalla sekä aikaa että rahaa.
  • GreenCoat® Pural BT -teräskaton huoltomaalaus tehdään SSAB:n suosituksen mukaan noin 35–40 vuoden kuluttua asennuksesta. Esimerkiksi tiilikaton huoltotoimenpiteeksi suositellaan pinnoitusta yleensä jo 10–15 vuotta asennuksen jälkeen.
  • SSAB:n GreenCoat®-pinnoitetakuu takaa, ettei materiaalissa tapahdu merkittävää tai epätasaista ulkonäön muutosta 25 vuoden aikana. Tekninen takuu puolestaan takaa, ettei materiaali ruostu puhki 50 vuoden aikana. Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.
  • Huoltomaalauksella voidaan pidentää teräskaton elinkaarta. Huomioitavaa on, että teräskaton huoltomaalaus tehdään pääosin visuaalisten ominaisuuksien takia. Katteen runko ja korroosion suojaus (teräsydin ja sinkki) säilyttävät ominaisuutensa myös ilman huoltomaalausta.
Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.
Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.

Teräskatto kruunaa talon kestävällä tyylillä

Kattoon kohdistuu monia eri ilmastorasituksia, kuten UV-säteilyä, lämpöä, lunta, jäätä, rankkasadetta, raekuuroja sekä ilman epäpuhtauksia – ja saattaapa katolla joku joskus liikkuakin. SSAB:n kotimaisilla GreenCoat®-teräskatoilla on erinomaiset tekniset valmiudet vastata vaativien olosuhteiden luomiin rasituksiin, mistä kertovat myös korkeimmat mahdolliset UV- ja korroosionkestoluokat.

Teräs on luja mutta painoltaan kevyt verrattuna useisiin muihin katemateriaaleihin (0,50 mm = 4,00 kg/m² ja 0,60 mm = 4,80 kg/m²). Keveytensä ansiosta teräskatto ei vaadi massiivisia alusrakenteita. Katon toiminnan kannalta olennainen asia on yläpohjan tuuletus, joka on helppo toteuttaa teräskatolle. Materiaali on myös kevyt nostaa katolle ja helppo asentaa paikalleen. Tarjolla on sekä määrämittaisia profiililevyjä että niin sanottuja palakattoja.

Oikeilla välineillä leikkaaminen ja lävistäminen onnistuvat nopeasti ja mittatarkasti. Hyvä käsiteltävyys säilyy jopa 15 asteen pakkasessa ilman että pinnoite tai teräs vaurioituisivat. Näiden ominaisuuksien ansiosta rakentaminen nopeutuu ja helpottuu, mikä pienentää työkustannuksia.

Lue myös:Vinkki talvirakentajalle: teräsohutlevyä on helppo käsitellä jopa 15 asteen pakkasessa

GreenCoat®-katon lujuuden takaa sen teräsydin. Kattoa suojaa korroosiolta sinkkikerros, jonka päällä on lisäksi korroosionestopigmentoidut pohjamaalikerrokset ja pintamaali, joka antaa sille arvokkaan ulkonäön. GreenCoat®-teräksessä käytetään biopohjaista maalipinnoitetta, joka ei hilseile tai halkeile ja säilyttää hyvin värinsä.

Koska katto on talon viides julkisivu, sillä on suuri vaikutus koko rakennuksen ilmeeseen ja ulkonäköön. GreenCoat®-teräskaton kanssa turhia kompromisseja ei tarvitse tehdä, sillä väri- ja profiilivalikoima on erittäin laaja. Materiaali soveltuu erinomaisesti myös käsisaumaukseen ja taipuu vaativiinkin muotoihin.

SSAB:n uudessa värikartassa on 28 väriä ja valmistusohjelmassa yli 500 värisävyä. Saatavana on lisäksi metallihohtovärejä. Lähes kaikista väreistä löytyy kaksi kiiltoastetta: puolikiiltävä ja matta.

GreenCoat®-teräskatoille on tarjolla laaja valikoima RAL- ja NCS-sävyjä, joten saat kodillesi juuri sen värisen katon kuin haluat. Vuosikymmeniä jatkuneet laajat ulkotestaukset eri puolilla maailmaa takaavat, että GreenCoat®-tuotteet kestävät rajuimmatkin sääolosuhteet.
GreenCoat®-teräskatoille on tarjolla laaja valikoima RAL- ja NCS-sävyjä, joten saat kodillesi juuri sen värisen katon kuin haluat. Vuosikymmeniä jatkuneet laajat ulkotestaukset eri puolilla maailmaa takaavat, että GreenCoat®-tuotteet kestävät rajuimmatkin sääolosuhteet.

Kotimainen teräskatto kestää pohjoisen vaativissa oloissa

GreenCoat®-teräs valmistetaan Suomessa, ja koko tuotevalikoimalle on myönnetty Avainlippu-merkki. GreenCoat®-kattojen vuosikymmeniä jatkunut pitkäjänteinen tuotekehitys ja ulkoilmatestaus takaavat niiden erinomaisen kestävyyden pohjoisen vaativissa oloissa.

Teräskaton käyttöikä ilman maalipinnan huoltomaalausta voi olla parhaimmillaan jopa 50 vuotta, ja huoltomaalauksella saavutettava elinkaari on ylivoimaisen pitkä. Normaaliksi teräskaton huoltotoimenpiteeksi riittää silmämääräinen tarkistus sekä tarvittaessa pesu ja huuhtelu.

Kun GreenCoat®-katto lopulta tulee käyttöikänsä päähän, se voidaan kierrättää 100-prosenttisesti. Teräs on maailman eniten kierrätetty materiaali, ja jokaisessa SSAB:n valmistamassa teräskilossa on käytetty noin 20 prosenttia kierrätysterästä.

Lue myös:Paraisten ekokylä – kotimaista terästä rakenteista kattoon

Lähitulevaisuudessa GreenCoat®-tuotteet valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä, jolloin niiden hiilijalanjälki on erittäin pieni. Ekologisuus näkyy myös GreenCoat®-kattojen ainutlaatuisessa maalipinnoitteessa. SSAB:n patentoima BT-teknologia mahdollistaa, että huomattava osa maalin fossiilista öljyä on korvattu biopohjaisella pohjoismaisella öljyllä.

Laaja GreenCoat®-jälleenmyyntiverkosto takaa tuotteiden erinomaisen saatavuuden ympäri maan.

SSAB:n patentoimassa biopohjaisessa BT-teknologiassa valtaosa maalin fossiilipohjaisista liuottimista on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.
SSAB:n patentoimassa biopohjaisessa BT-teknologiassa valtaosa maalin fossiilipohjaisista liuottimista on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.
SSAB
Talo
katto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta
20193_56639.jpg
Teräs tuo tyyliä taloon kuin taloon
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka materiaalit soveltuvat niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20193_56640.jpg
Valitse huippukestävä kotimainen rakennus­materiaali: säästä luontoa ja rahaa
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka ympäristöystävällisesti tuotetut materiaalit soveltuvat erinomaisesti niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20209_66815.jpg
Miten asentaa putket katolle vesitiiviisti?
Aukoton ratkaisu kattoläpivienteihinKatto on yksi talon tärkeimmistä suojista sadetta ja kosteutta vastaan. Sen vuoksi on tärkeää varmistaa katolle asennettavien poistoputkien, huippuimureiden ja viemärin tuuletusputkien läpivientien vesitiiveys.Ammattimainen ratkaisu tuotteiden vesitiiviiseen asentamiseen on VILPE Aluskatteen 2K-tiiviste. 2K-tiiviste ulottuu saumattomasti katon aluskatteen alta läpiviennin yläosaan asti, joten se estää täysin veden ja lumen pääsyn läpiviennin reiästä katemateriaalin ja aluskatteen väliin ja edelleen eristeisiin.
202211_80132.jpg
Kodin arvo nousee, kun paikat pitää kunnossa - Näin kotitalous­vähennyksen voi hyödyntää kattoremontissa
Oman kodin tai vapaa-ajanasunnon tiili- tai peltikatto on paljon enemmän kuin näkymä kadulle. Se kätkee alleen vuosikymmenten takaiset aluskatteet, läpiviennit ja mahdolliset vuotokohdat. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Kun oman katon kunto alkaa mietityttää, Kattokeskuksen kattoasiantuntijoilta saa apua katon kunnon tarkastuksen lisäksi myös sopivista rahoitustavoista sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
20163_45524.jpg
Pitkäikäinen katto vaatii kunnollisen aluskatteen
Aluskatteen tehtävänä on estää veden, lumen sekä roskien pääsy kattorakenteisiin. Siinä on oltava UV-suojaus ja sen on oltava vahva, sillä aluskatteen on kestettävä sekä asennuksen että käytön aikaiset rasitukset. Kunnon aluskatteella on vähintään yhtä pitkä käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton