• Etusivu
  • Materiaalit

Kaipaatko vinkkejä pihakivien käyttöön? Tässä niitä viisi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 01.09.2023Päivitetty 20.10.2023
pihakiveys katutaiteella rudus

Miltä kuulostaisi oma taidegalleria lapsille?

Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.

Vinkki 1: Lapsille oma temmellyskenttä – anna tilaa luovuudelle

Pihakiveys on hyvä tapa rajata piha erilaisiin toiminnallisuuksiin. On oleskelualuetta, terassia ja niin edelleen, mutta mitä jos lapsille tekisi oman puuhapaikan, jossa he pääsevät toteuttamaan omaa luovuuttaan aivan rauhassa ja ilman rajoituksia?

Betonilaatat toimivat erinomaisena tasaisena pelialustana useille pihapeleille. Suuria laattoja käytettäessä myös saumojen määrät jäävät vähäisiksi. Jos valitset mustan laatan, saat samalla pienelle suurelle taiteilijalle erinomaisen piirustusalustan katuliiduilla luotavaan taiteiluun. Puhdistukseen riittää vesi – pesun tai sateen jälkeen voi taidegallerian näyttelyn luomisen aloittaa uudelleen.

Haluatko antaa mahdollisuuden aktiivisiin leikkeihin? Betonilaatoista voi rakentaa myös hauskan hyppyruudukon. Ruduksen betonilaattoja on saatavilla useita kokoja, joten ruudukko on helppo mitoittaa hyppijöiden koon mukaan. Numeroinnit sekä kirjaimet on helppo toteuttaa sabluunoiden sekä maalin avulla.

Tutustu Ruduksen Betonilaattoihin

Hyppyruudukko on hyvä tapa aktivoida lapsia liikkumaan.

Hyppyruudukko on hyvä tapa aktivoida lapsia liikkumaan.

Vinkki 2: Luonnollista ja polveilevaa

Yksi luonnollinen vaihtoehto on jättää pihan kulkureitit kivituhkalle tai vaihtoehtoisesti päällystää se asfaltilla, puulla, komposiitilla tai pihakivillä. Lopullisen ratkaisun valintaan vaikuttaa varmasti se, miltä ratkaisu näyttää ja tuntuu, paljonko haluaa ratkaisuun sijoittaa rahaa sekä kuinka usein ja miten sitä pitää huoltaa. Unohtaa ei myöskään saa valitun päällysteen vedenläpäisykykyä, jotta runsaampikaan sade ei aiheuttaisi turhia lammikoita pihamaalle. Vertailulla sekä plussia ja miinuksia läpikäymällä löytyy yleensä se sopivin vaihtoehto.

Pihakivien etuna on vähäinen huollontarve sekä kestävyys. Pihakivien hinta saattaa vaikuttaa kertainvestointina suurelta, mutta kestävyytensä ansiosta se kuuluu kuitenkin edullisten ratkaisujen joukkoon kun tarkastellaan pidempää aikaväliä ja uusimisen tarvetta.

Palataanpa alussa mainittuun luonnollisuuteen. Pihakivien valikoimaan on tullut kivimalleja, joiden reunan voi asennuksessa jättää vapaasti polveilevaksi. Tällainen kivi on helppo yhdistää esimerkiksi kuntan, nurmen sekä maanpeitekasvien ja hiekan tai muiden katemateriaalien kanssa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Gaalakiveä on saatavilla useassa sävyssä

Gaalakivi yhdistettynä kunttaan on aikaa kestävä ratkaisu.

Gaalakivi yhdistettynä kunttaan on aikaa kestävä ratkaisu.

Vinkki 3: Grillipaikka tunnelmineen vai viileä uima-allas kesähelteellä?

Kummallekaan vaihtoehdolle ei tarvitse sanoa ei ainakaan pihakivien vuoksi. Kummassakin tapauksessa voit toteuttaa reunat käyttäen muurikiviä. Molempien kohdalla tulee perustusten laatimiseen kiinnittää huomiota. Huolehdi että pohja on routimaton. Tämä tarkoittaa sitä, että savi, multa sekä muut eloperäiset aineet on syytä kaivaa pois ja korvata poistettu maa tiivistetyllä murskeella.

Kuvittele mielessäsi nenänpäätä nipistelevä pakkanen, höyryävän kuuma kaakao sekä lämmin nuotio hankien keskellä. Grillipaikat, kuten myös muurit sekä istutusaltaat, rakentuvat näppärästi muurikiviä käyttäen. Jos muuri on alle 70 millimetriä korkea, voi muureihin valita minkä tahansa betonimuurikiven. Korkeampiin muureihin on syytä valita muurikivi, jonka voi tarvittaessa täyttää murskeella tai raudoittaa ja valaa. Tällaisissa tapauksissa muurikivissä pitää tietysti olla niin kutsutut valuaukot. Tulipaikka onnistuu myös Antikko-muurikivistä, jolloin kivet ladotaan haluttuun kehään ja täytetään sisus hiekalla tai soralla. Varsinaisena tulipaikkana voi käyttää esimerkiksi grillipataa tai pienempää kaivonrengasta – tämä upotetaan hiekkaan.

Tutustu Antikko-muurikiveen

Tulipaikka ja sen istuimet on helppo toteuttaa vaikka Antikko-muurikiveä käyttäen.

Tulipaikka ja sen istuimet on helppo toteuttaa vaikka Antikko-muurikiveä käyttäen.

Vinkki 4: Sadevesilammikot pois pihalta

Kuten varmasti tiedät, päästävät kaikkien pihakivien saumat vettä lävitseen. Jos pihan ongelmana on kuitenkin veden kerääntyminen, kannattaa valita pihalle kivi, jonka saumat ovat tavallista suuremmat. Esimerkiksi Riimukiven läpäisevä pinta-ala on jopa 36 % koko kiven mitoista.

Bonuksena erityisten hulekivien valinnassa on, että isompi sauman koko sekä kiven malli tuovat hauskaa kuviointia pihaan ja kiveykseen.

Luonnollisen tyylin ystävälle voidaan suositella Louhikiveä, joka on erinomainen hulevesikivi. Hieman mukulakiveä muistuttava kivi sopii niin mökkipoluille, grillipaikoille kuin myös oleskelualueille. Saumaukseen käytetään kivituhkaa ja halutessaan pintakerroksen voi vielä viimeistellä käyttämällä hienompaa saumaushiekkaa.

Luonnollisen näköinen Louhikivi

Riimukivi läpäisee hyvin sadevettä. Lisäksi sen avulla voi luoda mielenkiintoisen kuvion piha-alueelle.

Riimukivi läpäisee hyvin sadevettä. Lisäksi sen avulla voi luoda mielenkiintoisen kuvion piha-alueelle.

Geometrisiä muotoja ja rytmiikkaa rakastavalle on tarjolla Riimukivi. Kiven avulla voit luoda pihalle mielenkiintoisia ja geometrisesti kiinnostavia kuvioita. Saumoihin käytetään hiekoitussepeliä tai pienenkokoista someroa. Sauma päästää siten tehokkaasti vettä lävitseen ja vesi voi rauhassa imeytyä kivien saumoihin jäävästä tilasta maaperään.

Riimukiven saumausvaihtoehdot eivät loppuneet tähän, vaan jos haluat pihalle jotain erilaista katseenvangitsijaa, voit halutessasi istuttaa pihakivien väliin myös nurmikkoa tai maanpeitekasveja. Tällaisessa tapauksessa saumaa kivet käyttäen musta-hiekka -seosta ja kylvä pintakerrokseen nurmikon siemenet tai istuta vaihtoehtoisesti maanpeitekasveja.

Mitä kaikkea voikaan toteuttaa Riimukivellä?

Vinkki 5: Porraskivi – monia tapoja käyttää

Vaikka nimi jo kertoo käyttökohteen, on siitä huolimatta betonisesta porraskivestä moneen muuhunkin. Sen ensisijainen käyttötarkoitus on toki portaiden rakennus, mutta mikään ei estä käyttämästä leveää porraskiveä myös leveänä reunuskivenä tai pystyasennossa kapeana ja matalana istutusaltaana.

Portaiden asennuksessa työ aloitetaan alimmasta askelmasta. Kivien taustalla oleva maa tasataan ja muotoillaan siten, että seuraavaksi asennettava kivi on mahdollista asettaa hieman alemman askelman päälle. Portaiden leveyden voi jaottaa 80 cm, 40 cm tai niiden yhdistelmien mukaisesti.

Tutustu tarkemmin Porraskiviin

Naantalin asuntomessuilla esittelyssä olleessa Lammi-kivitalojen kohteessa oli hyödynnetty porraskiviä näyttävästi. Leveät ja tukevat portaat ovat helppoja kulkea.

Naantalin asuntomessuilla esittelyssä olleessa Lammi-kivitalojen kohteessa oli hyödynnetty porraskiviä näyttävästi. Leveät ja tukevat portaat ovat helppoja kulkea.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Materiaalit
laatat
suunnittelu
koti
ympäristö
pinnoite
pihasuunnittelu
julkisivu
hankkeen aloitus
terassi
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Loviisan asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo.
Queen´s Stone -kennoharkkotalo Loviisan Asuntomessuille
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.
20214_70380.jpg
Tiilijulkisivu kuin taideteos
Tiili on materiaali, joka inspiroi suunnittelijoita visuaalisesti mielenkiintoisiin ja ympäristöä elävöittäviin julkisivutoteutuksiin. Eri tiilivärejä ja limityksiä luovasti yhdistelemällä muuratusta tilijulkisivusta muodostuu modernia ja kestävää, kaikille nähtävissä olevaa katutaidetta.
20115_25994.jpg
Kokkolan asuntomessualue
Kokkolan kaunis ja omaleimainen asuntomessualue on vertaansa vailla, sillä osittain täyttömaalle rakennettu messualue on muodoltaan pyöreä. Messujen kaava-alueen kokonaisala on 9 hehtaaria, josta noin viisi hehtaaria rakentuu kompaktiksi messualueeksi. Messualueella on mahdollista toteuttaa suomalaista asumisen unelmaa: rantatonteille rakentamista, keskustan läheisyydessä. Asuntomessualue sijaitsee Vanhansatamanlahdella vain noin 2 km kaupungin ydinkeskustasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton