• Etusivu
  • Remontti

Kun lumet sulavat – tarkista sokkelisi kunto

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Suomen Sokkelieriste Oy
Päivitetty 29.03.2024
1920 suomen sokkelieriste sokkeli ennen eristysta

Missä kunnossa talosi sokkeli on? Löytyykö halkeamia, hilseileekö maali tai aiempi pinnoite?

Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.

Tuulettuvat alapohjat eivät entisaikaan olleet niin eristettyjä, tai ylipäätään tiiviitä, kuin mitä ne ovat tänä päivänä. Talojen perustukset olivat pääasiassa luonnonkivestä koottuja ja kissanluukuin varustettuja. Kissanluukut eli alapohjan tuuletukseen tarkoitetut aukot kivijalassa antoivat ilman kiertää alustassa varhaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn.

Mutta miten nykyaikaisemmissa taloissa, mitä nyt tulisi ottaa huomioon talon sokkelia tarkasteltaessa? Voisiko sinun talosi sokkeli olla lisäeristyksen tarpeessa?

Mitä ongelmia sokkelissa voi ilmetä?

Tänä päivänähän talven aikana kerääntyvä lumi kannattaa ehdottomasti kasata jonnekin muualle kuin seinän viereen sekä pitää huolta, että tuuletus pääsee toimimaan kuten sen on tarkoitus. Tässä siis jo ensimmäinen asia, joka kannattaa muistaa.

Sanonta kuuluu, "terve katto – terve talo". Sanonta ei ole suinkaan väärässä. Asia on hyvin pitkälle näin, mutta huomiotta ei saa jättää talon kivijalkaakaan. Talosi kun seisoo sen kivijalan päällä. Huonokuntoinen perustus voi nopeastikin romahduttaa kotisi arvon. Säännöllisen kuntotarkistuksen teko on suositeltavaa tehdä vaikka vuosittain suunnilleen samaan aikaan. Kierrokset kannattaa myös dokumentoida valokuvin, jolloin pystyy seuraamaan onko esimerkiksi halkeama pysähtynyt, vai jatkaako se laajenemistaan tai onko sokkelin pinnoitus, kuten maali tai kivirae, alkanut yllättäen irrota pohjastaan.

<p data-block-key="h00yf">Vanha pinnoite voi irtoilla ikävästi. Kuvan kohteessa on päädytty laittamaan pitkäikäinen ratkaisu: sävyltään tumma Amperla Thermo -sokkelieriste.</p>
Vanha pinnoite voi irtoilla ikävästi. Kuvan kohteessa on päädytty laittamaan pitkäikäinen ratkaisu: sävyltään tumma Amperla Thermo -sokkelieriste.

Mitä muutoksia sokkelissa kannattaa pitää silmällä?

Esimerkiksi talvi tuo toisinaan mukanaan niin kutsuttuja pakkashalkeamia, joita pitkin kylmyys pääsee entistä syvemmälle rakenteisiin. Myös mahdollisten pinnoitteiden lohkeilu, hilseily sekä halkeilu kertovat omaa tarinaansa, silloin esimerkiksi kosteus koettelee perustuksia.

Kosteutta sokkeliin voi kertyä useammastakin suunnasta: syvältä maaperästä maa-aineksen mukana nousten, sateiden tehdessä lammikoita perustusten vierustalle sekä myös lämmön karatessa sisätiloista kohti ulkoilmaa. Perustusten kannalta tulisikin huolehtia kuntoon patolevyt sekä asianmukainen salaojitus ja maan muokkaaminen niin, että vesi ei jäisi makaamaan rakennuksen vierustalle.

Estä lämmön karkaaminen sisätiloista

Kuten jo mainittiin, yhtenä sokkelin ongelmana voi olla lämmön hallitsematon siirtyminen sisältä ulos. Lämmön siirtyminen tapahtuu rakenteen heikon kohdan, eli niin kutsutun "kylmäsillan" kautta. Lämmön liikkuessa sisältä ulospäin, voi rakenteen pinnalle tiivistyä kosteutta. Kosteus taas voi aiheuttaa erilaisia sisäilmaongelmia, sekä mahdollistaa homevaurioiden syntymistä, jos ei tilanteeseen puututa ajoissa. Tällainen ongelma on sekä korjattavissa että torjuttavissa.

Tähän on tarjolla ratkaisuksi sokkelin eristäminen.

<p data-block-key="l7cu0">Amperla Thermo on sokkelien lämmöneristykseen sekä verhoukseen tarkoitettu elementtilevy, joka suojaa sokkelia rappeutumiselta.</p>
Amperla Thermo on sokkelien lämmöneristykseen sekä verhoukseen tarkoitettu elementtilevy, joka suojaa sokkelia rappeutumiselta.

Kotimainen yritys, Suomen Sokkelieriste, on kehittänyt ratkaisun sekä sokkelin ulkonäön parantamiseksi, mutta myös sokkelin eristämiseksi. Nyt yhtenä tuotteena saatava Amperla Thermo hoitaa kerralla kylmäsillat ollen samalla pitkäikäinen ja luotettava ratkaisu sekä vanhaan että uudempaan kiinteistöön.

Polystyreenistä sekä luonnonkivistä koostuva Amperla Thermo valmistetaan Kontiorannassa. Polystyreeni koostuu yhtenäisestä suljetusta solurakenteesta. Tästä syystä johtuen levy ei vety, eikä homehdu. Tiiviinä solurakenteena se takaa myös erittäin hyvän lämmön eristyskyvyn. Täysin myrkyttömässä Amperla Thermossa käytetään M1-päästöluokituksen saaneita valmistusmateriaaleja.

Info

Info

Amperla Thermo – kivipinnoitettu sokkeli ilman maalaustöitä!

  • Amperla Thermo on sokkelien lämmöneristykseen sekä verhoukseen tarkoitettu elementtilevy, joka suojaa sokkelia rappeutumiselta.
  • Siisti ja huoliteltu lopputulos yhdellä asennuksella.
  • Tuotteen asennus ei vaadi erikoisosaamista eikä erikoistyökaluja.
  • Paranna kotisi energiatehokkuutta ja estä lämpöä karkaamasta, sokkelieriste omaa erinomaisen lämmöneristyskyvyn.
  • Tuote on kotimainen; koostuu Finnfoamin elementtilevystä, polystyreenistä ja luonnonkivestä. Tuotteella 100 % laatutakuu.
  • Pinnoite ei ime vettä, ei halkeile eikä murene ja kestää hyvin Suomen olosuhteet.
  • Eristelevystä on saatavilla useita paksuuksia alkaen 20 mm vahvuudesta 90 millin vahvuuteen asti, pituutena levyillä on vakio 2600 mm. Amperla Thermosta on saatavilla neljä eri värivaihtoehtoa.
  • Ulkokulmat eli niin sanotut nurkkakappaleet huolehditaan kuntoon jo tehtaalla, joten asiakkaan ei tarvitse pinnoitella levyä omalla työmaallaan. Levyihin on saatavilla myös viistetty ja pinnoitettu yläreuna.
Suomen Sokkelieriste Oy
Remontti
asuminen
eristys
huolto
pinnoite
kunnossapito
koti
alapohja
julkisivu
energiaremontti
perustukset
tuotetietous
ulkotilat
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

valmis amperla thermolla eristetty sokkeli
Rintamamiestalon sokkelin eristäminen
Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton