• Etusivu
  • Remontti

Sokkelin lisäeristys rintamamiestaloon – millä, miten ja miksi työ tehtiin?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Suomen Sokkelieriste Oy
Päivitetty 12.03.2024
1920 suomen sokkelieriste amperla thermo asennettuna 20230723_180522

Muutos vanhaan on merkittävä. Amperla Thermon avulla koti sai uuden ja siistin ilmeen.

Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?

Mikko Ikonen kertoo sokkelin ulkopuolisen eristämisen käyneen mielessä jo ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin toteutettiin rinteessä olevan kodin ympärille salaoja-, sadevesi sekä sokkeliremontti rintamamiestalon maanalaiseen osaan. Aikojen saatossa kellaritila oli kyllä eristetty sisäpuolelta ja viimeistelty sisäverhouksin.

– Ajattelimme silloin remontin yhteydessä, että kellaria ei kannata sisäpuolelta eristää kosteusteknisistä syistä. Olimme kuitenkin jo suunnitelleet toteuttavamme sisäpuolen remontin lähitulevaisuudessa, joten salaojien asentamisen yhteydessä keskityimme vain rakennuksen ulkopuolisiin seikkoihin, Ikonen mainitsee.

Sisätilojen remontin aika tuli vuonna 2018, jolloin sisäpuoliset eristeet purettiin pois. Seuraavina talvina eristeen puuttumisen huomasi, mutta perhe kaipasi hengähdystaukoa suuren remontin jäljiltä ja siirsi sokkelin eristämisen tulevaisuuteen.

Sokkelin lisäeristys ja siisti ulkonäkö yhdessä paketissa

Vaihtoehtoja sokkelin ulkonäön kohentamiseksi löytyi parikin vaihtoehtoa, mutta vain toinen näistä tarjosi myös sen, mitä perhe kaipasi: lisäeristyksen. Ikosen rintamamiestalon sokkelia tulisi kiertämään Suomen Sokkelieristeen valmistama Amperla Thermo.

– En muista tarkalleen, mistä alun perin kuulin sokkelieristeen olemassaolosta, mahdollisesti rautakaupassa asioidessani silloin kun meillä oli käsillä tuo piha- ja kellariremontti, Ikonen muistelee. Sokkelieristeen verkkokaupasta katselin ja tutustuin levyihin sekä laskin kustannuksia, Ikonen jatkaa.

Levyjen hankintaa Ikonen muistelee vaivattomaksi tapahtumaksi. Muuta ei tarvittu kuin yhteydenotto Sokkelieristeelle.

– Otimme yhteydenoton jälkeen sokkelistamme mittoja ja sovimme vielä erikseen Sokkelieristeen kanssa, että heiltä Jarno käy vielä tutustumassa kohteeseemme ihan paikan päällä – talomme kun on aika haastava asennuksen suhteen, Ikonen selventää.

Amperla Thermo – kivipinnoitettu sokkeli ilman maalaustöitä!

  • Amperla Thermo on sokkelien lämmöneristykseen sekä verhoukseen tarkoitettu elementtilevy, joka suojaa sokkelia rappeutumiselta.
  • Siisti ja huoliteltu lopputulos yhdellä asennuksella.
  • Tuotteen asennus ei vaadi erikoisosaamista eikä erikoistyökaluja.
  • Paranna kotisi energiatehokkuutta ja estä lämpöä karkaamasta, sokkelieriste omaa erinomaisen lämmöneristyskyvyn.
  • Tuote on kotimainen; koostuu Finnfoamin elementtilevystä, polystyreenistä ja luonnonkivestä.
<p data-block-key="r8ukb">Rintamamiestalon sokkeli ei ollut mikään silmiä hivelevä näky.</p>
Rintamamiestalon sokkeli ei ollut mikään silmiä hivelevä näky.
<p data-block-key="fnnvv">Sokkeli oli pinnaltaan epätasainen ja vanha maalipintakin lohkeili. Irtoava aines poistettiin.</p>
Sokkeli oli pinnaltaan epätasainen ja vanha maalipintakin lohkeili. Irtoava aines poistettiin.
<p data-block-key="fnnvv">Sokkelin pintaa tasoitettiin Amperla Thermoa varten.</p>
Sokkelin pintaa tasoitettiin Amperla Thermoa varten.

Kiinteistön sokkelissa on korkeuseroja talon ollessa rinteessä. Lisäksi sokkelissa oli kolme ikkunaa, kellarin kulkuovi sekä yhdellä sivulla vielä lisäksi kuisti sekä terassi. Aukotonta ja tasakorkuista sokkelipintaa on siis melko vähän.

– Oli hyvä saada ammattilainen käymään paikalla tekemässä mittaukset. Tasaisella maalla olevaan taloon, jossa sokkelin korkeus ei olisi vaihdellut näin, eristeen tilaaminen olisi onnistunut varmaan verkkokaupastakin.

Kokemuksia lisäeristyksen asennuksesta

Amperla Thermo -eristeiden asennus onnistui kahteen pekkaan, Ikosen apuna oli rakennusmies työkaluineen. Asennuksessa itsessään oli hieman haasteita johtuen vanhan sokkelin epätasaisuudesta sekä lohkeilevasta, mutta silti yllättävän tiukasti kiinni olevasta vanhasta maalipinnasta. Eristeiden alle jäävää sokkelipintaa yritettiin siistiä hiomalla, hiekkapuhaltamalla sekä tasoittelemalla täyttömassalla. Pohjatyö kun saatiin kuntoon, eteni varsinainen asennustyö rivakammin.

– Asennustyössä työkaluiksemme riittivät katkoteräveitset, käsisirkkeli sekä kuviosaha. Meillä täytyi tehdä levyihin muokkauksia sokkelissa olevien aukotusten, maan kaltevuuden sekä kuistin ja terassin vuoksi. Onneksi Amperla Thermon työstäminen on helppoa, kertaa Ikonen tarvittuja työkaluja.

Kohteeseen valittu, 90 mm vahva, levy kiinnitettiin vanhaan sokkeliin käyttäen PU-vaahtoliimaa sekä kiiloja. Kiilat pitivät levyjä paikoillaan liiman asettumisvaiheen ajan, jotta levy asettuisi juuri haluttuun kohtaan. Koska täytettäviä saumoja tulisi sokkelissa olemaan paljon, täytettiin niitä uretaanilla ennen liimatiivistemassaa, jolloin massaa kului vähemmän.

– Asennus meidän kohteessamme onnistui, vaikka talomme sokkeli olikin haasteellinen kaikkine aukotuksineen, korkeusvaihteluineen sekä terasseineen, Ikonen summaa.

<p data-block-key="oglx5">Amperla Thermo -levy valmiina nostettavaksi paikoilleen. Liiman asettumisen ajan pitivät kiilat levyjä paikoillaan.</p>
Amperla Thermo -levy valmiina nostettavaksi paikoilleen. Liiman asettumisen ajan pitivät kiilat levyjä paikoillaan.

Kiitosta Ikoselta saa selkeät ohjeet, joita oli saatu jo aiemmin Jarnon käydessä mittaamassa kohteen sekä vielä toimituksen yhteydessä. Asennusohjeet löytyivät myös Sokkelieristeen sivuilta.

– Ohjeita asennuksen eri vaiheisiin oli tarjolla hyvin ja varmasti olisimme saaneet apua myös asiakastuesta, jos sille olisi ollut tarvetta, Ikonen kiittelee.

Sokkelin eristämisellä oli vaikutusta sekä lämpötilaan että ulkonäköön

Rintamamiestalon sokkeli ei ollut ennen mikään silmiä hivelevä näky. Sokkeli oli pinnaltaan epätasainen. Vanha maalipintakin lohkeili. Nyt sokkelieristys on ollut paikoillaan vuoden 2023 kesästä lähtien ja eron aikaisempaan Ikosen mukaan huomaa. Lopputulos on siisti ja huolitellun näköinen.

– Vuonna 2018 tosiaan revittiin kellarista vanhat eristeet pois ja nyt, kun uusi eristys asennettiin ulkopuolelle voin sanoa, että kellarin lämpötilassa on ollut iso ero entiseen 2023-2024 talven aikana. Toki tämä oli odotettavissa, että jotain eroa huomataan, Ikonen toteaa.

Eron huomasi myös konkreettisesti sähkölaskussa – sähköä kuluu aikaisempaa vähemmän huolimatta siitä, että perheeseen on hankittu myös ladattava hybridi auto, jota ei vielä ollut vertailtavana vuonna.

– Vertasin vuoden 2022 vuoden loppua ja vuoden 2023 loppua keskenään, niin sähköä on kulunut aikalailla saman verran – vaikka vuosi 2023 oli keskilämmöltään 2,5 – 3,5 astetta kylmempi. Lisäksi meillä on nyt myös ladattava hybridi auto, jota ei ollut vielä vuonna 2022, Ikonen summaa.

Mutta mitä mieltä Mikko Ikonen on lopputuloksesta, suosittelisiko hän sokkelin eristämistä Amperla Thermon avulla myös muille?

– Kyllä voin ehdottomasti suositella sokkelin eristelevyä myös muille. Saimme tästä ainakin itse selvää hyötyä, kun vertasimme omia aikaisempia kulutuksia nykyiseen.

<p data-block-key="oglx5">Valmis sokkeli on siisti ja huoliteltu.</p>
Valmis sokkeli on siisti ja huoliteltu.
Info

Info

Tuote sokkelin lisäeristämiseen sekä verhoiluun

Suomen Sokkelieristeen Amperla Thermo on kotimainen tuote, jolla on 100 % laatutakuu. Levyt valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Pohjois-Karjalan Kontiorannassa.

Pinnoite ei ime vettä, ei halkeile eikä murene ja kestää erittäin hyvin Suomen luonnon olosuhteet.

Eristelevystä on saatavilla useita paksuuksia alkaen 20 mm vahvuudesta 90 millin vahvuuteen asti, pituutena levyillä on vakio 2600 mm. Amperla Thermosta on saatavilla neljä eri värivaihtoehtoa.

Ulkokulmat eli niin sanotut nurkkakappaleet huolehditaan kuntoon jo tehtaalla, joten asiakkaan ei tarvitse pinnoitella levyä omalla työmaallaan. Levyihin on saatavilla myös viistetty ja pinnoitettu yläreuna.

Suomen Sokkelieriste Oy
Remontti
asuminen
eristys
pinnoite
kunnossapito
koti
alapohja
julkisivu
kellari
energiansäästö
energiankulutus
perustukset
tuotetietous
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton