• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon suunnittelu pientaloon: 10 vinkkiä

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 13.05.2025
ilmanvaihdon suunnittelu-VALLOX 1920x1080

Ilmanvaihto voidaan automatisoida antureiden avulla. Anturit mittaavat sisäilman laatua ja säätävät ilmanvaihtokoneen tehoa automaattisesti, energiaa säästäen. Antureita on saatavilla Valloxin SE- ja MV-malleihin. (Kuvituskuva Adobe Stock).

Pientalon ilmanvaihdon suunnittelussa on otettava huomioon niin rakennusmääräykset kuin käytännön olosuhteetkin. Ilmanvaihtokoneen sijoitus, teho, automatiikka ja kanavien reititys vaikuttavat kaikki siihen, kuinka tehokkaasti ja miellyttävästi järjestelmä toimii arjessa.

Tässä artikkelissa esittelemme 10 tärkeää vinkkiä, jotka auttavat sinua varmistamaan, että pientalosi ilmanvaihto toimii suunnitellusti, energiatehokkaasti, hiljaisesti ja huoltovapaasti. Olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa, näiden ohjeiden avulla vältät yleisimmät sudenkuopat ja varmistat terveellisen sisäilman vuosiksi eteenpäin.

1. Vain ammattilainen osaa suunnitella ilmanvaihdon oikein

Talon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Rakentamislaki määrää, että rakennushankkeeseen ryhtyvä suunnittelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti.

Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta, myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.

2. Ilmanvaihtokoneen teho

Valittaessa ilmanvaihtokonetta on oleellista mitoittaa kone asunnon tarpeiden mukaiseksi ja varmistaa koneen säätömahdollisuus. Ilmanvaihtokoneen on normaalioloissa pystyttävä vaihtamaan asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa koneen tehon ollessa 50–60 %. Tällöin jää tehostamisen varaa mm. kesäajan yötuuletukseen tai tehon laskemiseen poissaolon ajaksi.

3. Ilmanvaihtokoneen automatiikka

Konetta valitessa on päätettävä myös laitteen automatisoinnin aste. On olemassa mekaanisesti säätyviä ilmanvaihtokoneita sekä automaattisesti säätyviä koneita, jotka säätävät tehon esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin antamien arvojen mukaan.

Anturit mittaavat sisäilman laatua ja tehostavat ilmanvaihtoa tarvittaessa sekä estävät ilmanvaihdon hukkakäytön ja turhan kulutuksen asunnon ollessa tyhjillään. Esimerkiksi kosteusanturi aistii, jos sisäilmassa on liikaa kosteutta ja tehostaa ilmanvaihtoa. Näin liika kosteus poistuu nopeasti eikä jää rakenteisiin muhimaan. Kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut, laskee ilmanvaihdon teho normaaliteholle.

Vallox SE-ilmanvaihtokoneet on varustettu Vallox Digit SED –ohjaimella, jonka avuksi koneeseen voidaan liittää erillinen kosteus- ja hiilidioksidianturi. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on ohjaimena MyVallox Control. Myös MyVallox-koneisiin voidaan liittää erilliset kosteus- ja hiilidioksidianturit, mutta niissä on jo valmiiksi sisäänrakennettu kosteusanturi.

4. Lämmöntalteenottokyky

Ilmanvaihtokoneen ominaisuuksista tärkeä on sen lämmöntalteenottokyky. Sisään tuleva ilma lämmitetään poistuvan ilman lämmöllä säästäen kylmän ulkoilman lämmityksen vaatimaa energiaa. Kesäkaudella tämä vaihe ohitetaan.

Talon energiankulutuksesta peräti 20–50 % tulee ilmanvaihdosta. Siksi on erittäin tärkeää, että kulutuksen hillitsemiseksi tehdään kaikki mahdollinen: ilmavirrat jaetaan asuntoon tarkoituksenmukaisesti ja valitaan kone, joka tuottaa riittävän tuuletuksen noin puolella teholla ja jolla on kyky ottaa lämpöä tehokkaasti talteen.

<p data-block-key="k2ddt">MyVallox ilmanvaihtokoneet ovat lämmöntalteenoton huippua, vuosihyötysuhde on jopa 75%. VTT onkin myöntänyt niille A+ energialuokan vuosihyötysuhteestaan.</p>
MyVallox ilmanvaihtokoneet ovat lämmöntalteenoton huippua, vuosihyötysuhde on jopa 75%. VTT onkin myöntänyt niille A+ energialuokan vuosihyötysuhteestaan.

5. Ilmanvaihtokoneen sijoitus

Ilmanvaihtokone sijoitetaan lämpimään, minimissään +10 °C sisätilaan, jossa koneen käyntiääni ei häiritse asumista ja jossa sitä on helppo huoltaa. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Sen sijaan makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei häiriöäänten vuoksi tule asentaa.

Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneen ääni on sitä kovempi, mitä suurempaa tehoa käytetään. Lisäksi on huomioitava, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.

Ilmanvaihdon äänitasoihin pystytään vaikuttamaan koneen sijoituksella, kanavien äänenvaimennuksella sekä koneen tyypin valinnalla.

Esimerkiksi Vallox 95 Silent -koneessa vaipan läpi tuleva ääni on 5-6 desibeliä normaalia alhaisempi.

6. Ilmanvaihtokanavistot

Ilmanvaihtokanaviston äänenvaimennus on edullista hoitaa kanavistoon sijoitettavilla vaimentimilla. Vaimentaminen voidaan myös joissakin konetyypeissä toteuttaa koneeseen tulevalla äänenvaimennusosalla ja tarvittaessa tehostaa kanavavaimentimilla.

Äänenvaimentimet on rakennusvaiheessa helppo asentaa, jälkeenpäin niiden asentaminen on kallista ja hankalaa. Äänenvaimentimien vaikutus asumisviihtyvyyteen on merkittävä. Kanavien suunnittelussa on päätettävä, sijoittaako ne lämpimään vai kylmään, eristystä vaativaan tilaan.

Muovikanavat ovat yleistyneet asennuksen helppouden takia. Keittiön kohdepoistokanavan on joka tapauksessa oltava terästä.

7. Ulkoilmakanavan asennuspaikka

Seinään tai räystään alle sijoitettava raitisilmasäleikkö tulee sijoittaa talon viileämmälle puolelle varjoon, jotta kesällä aurinko ei pääse kuumentamaan ilmaa. Lisäksi kannattaa varmistua siitä, ettei tuloilmaa johdeta sisälle esim.pölyävältä kadulta. Jäteilma puolestaan johdetaan katolle.

8. Ilman kierto

Jotta ilma pääsee kiertämään koko asunnossa on sille varmistettava kulkureitit eli esimerkiksi ovien alla ei saa olla seinän umpinaiseksi tekeviä kynnyksiä. Vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä kiertoilma-aukot.

Koneellinen tulopoistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta ikkunoista. Kannattaa kuitenkin huomioida avoimista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly. Asianmukaisesti suunniteltu ilmanvaihto tuo puhdasta, suodatettua ilmaa asuintiloihin, joista se kulkeutuu likaisiin tiloihin ja poistuu ulos.

9. Käyttöönotto

Ilmanvaihdon asianmukainen suunniteltu pitää sisällään myös käytönopastuksen. Ilmanvaihtojärjestelmän oston yhteydessä on aina sovittava myös järjestelmän säätämisestä. Näin saadaan tietoon koneen käyttönopeus, jolla ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa.

10. Huolto

Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet sekä poistettava muut roskat ja lika. Käytön myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta esimerkiksi Valloxin Digit SED -ohjauksella ja MyVallox Control -ohjaimella varustetuissa koneissa on huoltomuistutin, joka muistuttaa huollosta.

Suodattimet pitäisi vaihtaa/puhdistaa keväisin ja syksyisin, mutta vaihdettava ne on vähintään kerran vuodessa. Huoltotiheyteen vaikuttavat muun muassa asuinympäristö ja perheenjäsenten allergiat.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20138_36041.jpg
Viisi tapaa parantaa ilmanvaihtoa: esimerkit rintamamiestalosta lomamökkiin
Ilmanvaihdon päivittäminen on olennainen osa rakennuksen energiatehokkuuden parantamista. Perinteisesti jopa 20–40 % kodin lämmitysenergiasta voi haihtua ilmanvaihdon kautta, mikä tekee tehokkaasta ilmanvaihtojärjestelmästä keskeisen osan matalaenergiarakentamista.Kun lämmitysjärjestelmää saneerataan, lisäeristystä tehdään tai ikkunoita uusitaan, on tärkeää varmistaa, että myös ilmanvaihtojärjestelmä tukee näitä energiansäästötavoitteita. Ilmanvaihdon modernisoinnilla ei vain vähennetä energiankulutusta, vaan myös parannetaan sisäilman laatua ja asumismukavuutta.Tässä artikkelissa käymme läpi viisi erilaista kohdetta ja niiden onnistuneet ilmanvaihtoratkaisut. Olipa kyseessä omakotitalon ilmanvaihtosaneeraus, rintamamiestalon ilmanvaihdon modernisointi tai loma-asunnon päivitys nykymääräysten mukaiseksi, löydät täältä asiantuntijoiden suosittelemat ratkaisut ja sopivimmat Vallox-tuotteet juuri sinun tarpeisiisi.
20239_83000.jpg
Uuden ilmanvaihto­koneen vaihtaminen on pian helpompaa kuin koskaan ennen
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.
Vallox iv-kanavat
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.
20213_69486.jpg
Näin valitset oikean liesikuvun ilmanvaihtokoneen tai huippuimurin ohjaukseen
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
Kerrostaloja Turussa
Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?
Omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon kunnostuksella terveempi sisäilma
Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa. Nyt kunnostuksen myötä sisäilma on raikkaampaa ja myös vaihtuu energiatehokkaammin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton