• Etusivu
  • LVI

Tiesitkö tämän muotoilun helmestä, joka löytyy useimmista vessoista? Tutustu pieneen historiikkikatsaukseen

Kaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Julkaistu 31.01.2024Päivitetty 06.02.2024
IDO Glow Art TurboFlush

© IDO

Mikä on se suomalaisen muotoilun helmi, joka löytyy lähes jokaisen suomalaisen kodista, työpaikalta tai vapaa-ajan asunnolta? Jopa eduskunnassa ”istuntoja” pidetään kyseisellä posliinisella istuimella. Sehän on tietysti IDOn ikoninen wc-istuin, joka on 150 vuodessa valloittanut suomalaisten sydämet ja saniteettitilat.

Otetaanpa pieni katsaus, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mitä innovaatioita IDOn historia ja tulevaisuus pitää sisällään unohtamatta myös palautella mieliin kylpyhuoneiden värimaailmojen trendien eri aikakausia.

Mistä kaikki sai alkunsa?

IDOn posliiniset wc-pytyt ovat tuttuja lähes kaikille ja olennainen osa sekä kotitalouksien kylpyhuoneita, että julkisia wc-tiloja. Harva kuitenkin tietää, että näiden modernien istuinten juuret juontavat Helsingin Arabianrantaan, Arabian keramiikkatehtaalle, jossa saniteettiposliinin valmistus alkoi jo vuonna 1874.

Vesivessoja ei ollut vielä kovin monta Suomessa tuohon aikaan, sillä Helsingin kunnallinen vesilaitos valmistui vasta muutama vuosi myöhemmin. Todellinen vessabuumi alkoi 1900-luvun alussa vesi- ja viemäriverkoston laajetessa. Vuoteen 1910 mennessä joka kolmannessa Helsingin asunnossa oli jo vesiklosetti.

Arabian tehdas oli useiden vuosikymmenten ajan Pohjoismaiden ainoa saniteettiposliinin valmistaja. Vuonna 1947 omistajaksi vaihtui Wärtsilä Oy. Toisen maailmansodan jälkeen tuotanto siirrettiin kuitenkin kasvaneen kysynnän vuoksi Tammisaareen, jonne valmistui uusi tehdasrakennus vuonna 1969.

<p data-block-key="9tqlj">Vuonna 1920 savi leivottiin muotoonsa ja lasitettiin käsin.</p>
Vuonna 1920 savi leivottiin muotoonsa ja lasitettiin käsin.
© IDO
<p data-block-key="l6dcy">Yksi työntekijä teki parhaimmillaan neljä pyttyä päivässä.</p>
Yksi työntekijä teki parhaimmillaan neljä pyttyä päivässä.

Tammisaaressa yksi maailman moderneimmista keramiikkatehtaista

Tammisaaressa valmistetaan edelleen saniteettiposliinia. Tammisaaren tehtaan teknologia on vuosikymmenten varrella päivitetty vastaamaan nykyajan standardeja ja tehdas onkin yksi maailman moderneimmista saniteettiposliinitehtaista.

Lähes kokonaan automatisoidulla tuotantolaitoksella valmistetaan posliinituotteita vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Vuosittain tehtaassa valmistuu noin 700 000 tuotetta.

Arabia-nimi muuttui ja jäi historiaan vuonna 1992. Siitä lähtien kylpyhuonekeramiikka on kulkenut Suomessa IDO-tuotemerkin alla. Vuonna 1999 Tammisaaren tehdas ja myynti siirtyivät Wärtsilästä juuri perustettuun kotimaiseen Saniteciin, josta myöhemmin kehittyi kansainvälinen konserni lukuisine brändeineen ja tehtaineen ympäri Eurooppaa.

Vuonna 2015 Sanitec-konserni, sen IDO-tuotemerkki ja Tammisaaren tehdas siirtyivät sveitsiläisen Geberit-konsernin omistukseen. Maailmanlaajuisesti toimiva Geberit-konserni on saniteettiteollisuuden eurooppalainen markkinajohtaja ja juhlii omaa 150-vuotista historiaansa vuonna 2024.

Tammisaaren tehdas 2 _ Johan Ljungqvist, Multifoto
© IDO
Modernia tuotantoa Tammisaaren tehtaalla_ Johan Ljungqvist, Multifoto
© IDO

Maailmanluokan innovaatioita

Historiaa luodaan jatkossakin ja IDO on aina ollut alansa edelläkävijä. Jo vuosisata sitten yrityksen tuotteille oli tunnusomaista innovatiivisuus sekä pyrkimys tuoda kestäviä, hiljaisia, vedenkulutusta vähentäviä ja helppokäyttöisiä keramiikkakalusteita koteihin.

Esimerkiksi vuonna 1932 tuotiin markkinoille maailman ensimmäinen keraaminen wc-istuin, jossa huuhtelusäiliö oli kiinni istuimessa. Vuonna 1996 esiteltiin vettä säästävä kaksoishuuhtelu – ominaisuus, josta on tullut wc-istuinten standardi. Uusia tuoteinnovaatioita kehitetään edelleen. Vuonna 2016 IDO toi markkinoille Glow-wc-istuimet, joissa oli ensimmäistä kertaa huuhtelukaulukseton Rimfree-kulho. Huuhtelukaulukseton wc on helppo puhdistaa ja on tyylikäs.

Juhlavuoden aikana IDO aikoo lanseerata muun muassa IDO Glow Art TurboFlush-istuimen, joka yhdistää markkinoiden hiljaisimman ja tehokkaimman huuhtelun.

<p data-block-key="ijoxs">Aikansa moderneinta istuinta, Arabia Eloa, valmistettiin vuodesta 1932 vuoteen 1953. Uutta oli istuimessa kiinni oleva huuhtelusäiliö. Hiljaisen ja tehokkaan huuhtelun yhdistävän wc-istuimen tuotantomäärä ylitti miljoonan.</p>
Aikansa moderneinta istuinta, Arabia Eloa, valmistettiin vuodesta 1932 vuoteen 1953. Uutta oli istuimessa kiinni oleva huuhtelusäiliö. Hiljaisen ja tehokkaan huuhtelun yhdistävän wc-istuimen tuotantomäärä ylitti miljoonan.
© IDO
<p data-block-key="0w5xf">IDO lanseerasi kaksoishuuhtelun Trevi-malleihin vuonna 1996.</p>
IDO lanseerasi kaksoishuuhtelun Trevi-malleihin vuonna 1996.
© Geberit

Suomalaisten muuttuvat maut ja ekologisuuden korostuminen

Kylpyhuoneisiin ja vessoihin liittyy teknologian lisäksi vahvasti myös värimaailmat. Muistatko vielä 1970-luvulla muodissa olleet ruskeat ja vihreät wc-pöntöt? Entä 1980-luvun pastellivärit tai 1990-luvun boordilaatat ja lasitiiliseinät? IDOn tuotevalikoimassa heijastuvat suomalaisten sisustustyylien muutokset sekä toistuvat trendit.

2000-luvun alusta lähtien kylpyhuoneissa on suosittu päävärinä valkoista, vaikka myös poikkeuksia löytyy. Kylpyhuoneessa uskalletaan tehdä yksilöllisiä ja rohkeitakin valintoja, kun toiset hakevat harmonista spa-tunnelmaa, toiset industrial-fiilistä ja kolmannet luonnonläheisyyttä. IDOn valikoimasta löytyy kalusteita jokaiseen makuun.

Ekologisuus on myös kasvava trendi kylpyhuoneissa, ja IDO panostaa tuotekehityksessään vähäiseen veden kulutukseen sekä kestävyyteen ja korjattavuuteen. Tuotteet on suunniteltu kestämään käytössä vuosia ja vuosikymmeniä. Lisäksi esimerkiksi IDOn wc-istuimilla on takuu, joka varmistaa korjattavuuden ja varaosien saatavuuden jopa 10 vuotta tuotteen valmistuksen loppumisen jälkeen.

<p data-block-key="l4fmj">1980-luvulla Arabian pastelliposliinit toivat väriä suomalaisten kylpyhuoneisiin. Samat sävyt ovat tehneet paluuta sisustukseen.</p>
1980-luvulla Arabian pastelliposliinit toivat väriä suomalaisten kylpyhuoneisiin. Samat sävyt ovat tehneet paluuta sisustukseen.
© IDO
<p data-block-key="8frhs">Kuvassa IDO Glow seinä-wc-istuin.</p>
Kuvassa IDO Glow seinä-wc-istuin.
© IDO
Info

Info

IDOn omistaja eli Geberit-konserni täyttää myös 150 vuotta!

  • Geberit-niminen yritys aloitti toimintansa yhden miehen putkiliikkeenä vuonna 1874 Sveitsissä ja on kasvanut yli 10 000 henkeä työllistäväksi kansainväliseksi konserniksi.
  • Menestystarina alkoi puisen huuhtelusäiliön kehittämisellä vuonna 1905 ja jatkui muun muassa muovisten huuhtelusäiliöiden kehittämisellä 1950-luvulla.
  • Nykyään Geberit tunnetaan erityisesti piiloasenteisista huuhtelusäiliöistä sekä innovatiivisista vesi- ja viemäröintijärjestelmistä.
  • Konsernin pääkonttori on edelleen syntysijoilla Sveitsin Rapperswil-Jonassa. Tuotteita valmistetaan 26 tuotantolaitoksessa, joista 22 sijaitsee Euroopassa.
  • Vuonna 2024 yritys täyttää 150 vuotta, juhlistaen pitkäaikaista ja historiaa innovatiivisuuttaan saniteettialalla.
  • Geberitin vakaat arvot, kuten maanläheinen asenne, laatutietoisuus ja täydellisyyden tavoittelu, ovat säilyneet muuttumattomina vuosien varrella, tehden siitä Euroopan markkinajohtajan saniteettituotteiden alalla.
Geberit Oy
LVI
asuminen
kylpyhuone
ekologisuus
wc
koti
kalusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Geberit ONE -kalusteet ja -seinä-wc
Kun design kohtaa käytettävyyden: uusi kylpyallassarja täynnä parannuksia
Kun haet inspiraatiota uuteen kylpyhuoneeseen, laaja valikoima on eduksi. Lisäksi, kun yhdistää laajan valikoiman laaja-alaisen tekniikan, tuotekehityksen ja tilasuunnittelun osaamisen – puhumattakaan visuaalisesti miellyttävistä vaihtoehdoista – on onnistuneen ja toimivan kylpyhuoneen resepti jo pitkälle valmis. Mutta miten valita ne sopivimmat tuotteet laajasta valikoimasta?Tässä artikkelissa pureudutaan uudistetun Geberit ONE -sarjan seitsemään erilaiseen innovatiiviseen tuotekehityksen tuotokseen, jotka toimivat esimerkkinä miten kylpyhuoneen tuotevalinnat voivat parantaa kylpyhuoneen toimivuutta jokapäiväisessä elämässä.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Ido - Kylpyhuonekalusteet
Kylpyhuone on eräs niistä rakennuksen huoneista, jonka tehokkuus, hygieenisyys ja sisustus vaativat huolellista suunnittelua. Viihtyisä sisustus ja toimivat ratkaisut kutsuvat luokseen päivittäin. Paras kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen. Myös peilit ja valaistus ovat tärkeitä, sillä valaistus on tärkeää aamun hämärästä illan pimentoon ja peileillä saadaan pieneen tilaan lisää avaruuden tuntua.Oikeat ratkaisutTärkeää kylpyhuoneen koosta riippumatta on että kalusteiden, kuten altaiden, kaapistojen ja peilikaapin, asennuskorkeudet ovat perheenjäsenten kannalta sopivia. Kaapistot ja hyllyt tekevät kylpyhuoneesta tyylikkään ja avaran, samalla myös tilojen puhdistaminen helpottuu. Hankkimalla suihkuseinän tai -kaapin eivät vesiroiskeet kastele koko tilaa.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Kylpyhuonekalusteet
Kehitämme yhdessä huonekalusuunnittelijoiden Fredrik Wallnerin ja Kaarle Holmbergin kanssa kylpyhuonekalusteita, jotka sopivat hyvin skandinaavisen kodin sisutukseen. Sen määräävin tekijä on valo, pelkistetty muoto ja luonnon materiaalien kunnioittaminen. Inspiraation lähteenä ovat eurooppalaiset sisustustrendit, jotka näkyvät myös kodin muussa sisustuksessa, mutta koska kylpyhuonekalusteet ovat pitkäikäinen investointi, on niiden oltava tyyliltään myös ajattomia.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.
Geberit IDO seinä-wc
Kestävästi valmistettu uusi seinä-wc on helppo ja nopea asentaa
IDOn uusi seinäasenteinen Glow 68 on pelkistetyn tyylikäs ja helposti puhdistettava wc-istuinmalli. Loppukäyttäjän arjen helpottamisen lisäksi IDO Glow 68 -mallin asentaminen on tehty helpoksi.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton