Hyvä tapa rakentaa, –mitä se pitää sisällään?
Kun herättelemme henkiin kysymyksen siitä, millaisena mielletään hyvä rakentaminen – kysymyksen kattaessa niin materiaalin laadun, kestävyyden kuin myös ekologisuuden, millaisen vastauksen odotamme saavamme? Olisimmeko valmiita sijoittamaan rahaa enemmän saadaksemme vastineeksi mielenrauhaa, asumisturvallisuutta sekä asumismukavuutta?
–Voisi ainakin kuvitella, että useampi meistä olisi valmiita niin tekemään saadakseen poistettua arjestaan muutaman huolenaiheen lisää.
Hiilijalanjälki ja hiilijalanjäljen pienentäminen
Otsikon mainitsemia sanoja vilistää tänä päivänä erilaisissa yhteyksissä. Hiilijalanjälki ja ekologisuus, niihin kahteen sanaan kiteytyy paljon 2020-luvun asiaa.
Omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä kuormaa itse ympäristöönsä tuottaa. Esimerkiksi omaa kotia rakentaessa syntyy roppakaupalla tehtäviä päätöksiä, joiden yhteenlaskettu summa, lopputulos, vaikuttaa siihen, kuinka ekologista rakentamisesi oli. Mutta mitäpä jos pienellä lisäkustannuksella sekä hiilijalanjäljen pienentämisen mahdollistavan rakennustavan valinnalla voisikin jättää tuleville jälkipolville, ainakin omalta osaltaan, hieman paremmat mahdollisuudet?
Halu pienentää omaa hiilijalanjälkeään tai kasvattaa ekologisten vaihtoehtojen käyttöä ei ole ikäsidonnaista. Toki eroja löytyy eri sukupolvien välillä, mutta erityisesti nuoret aikuiset sekä nuoret ovat omaksuneet kestävämmän tavan elää. Jos jatkamme ajattelua rakentamisen ja asuinpaikan sijainnin näkökulmasta, ei ekologisten valintojen teon luulisi olevan kiinni siitä, mihin kotinsa haluaa perustaa. Ehkä hivenen suurempaa myönteisyyttä voisi olettaa näkevän taajamissa sekä pienissä kaupungeissa, joissa ympäröivä luonto pääsee asujaa lähemmäs.
Suosi kotimaista
Paitsi että kotimaista tuotantoa suosimalla luot kuluttajana työtä ja osaamista Suomeen, mutta sillä on merkitystä myös sinun kannaltasi.
Kotimainen tuote on tuotettu todennäköisesti myös kotimaisista raaka-aineista - ehkä jopa kierrättämällä, koko tuotantoprosessin työvaiheet ovat tarkassa seurannassa. Mahdollisen virheen ilmaantuessa ovat tuotteet jäljitettävissä jokaista tuotantoerää myöden, jolloin mahdollisen virheen omaavat tuotteet saadaan nopeasti pois ja virheetöntä tilalle. Lisäksi, tuotteiden kestävyys on testattu pohjoisia olosuhteita vastaaviksi.
Paljonko sinä olisit valmis sijoittamaan siihen, että käyttämäsi tuotteet ovat kotimaisia, etenkin jos niiden hinnat ovat kohtuullisia?
Älä tingi perusasioista
Tuskin kukaan meistä haluaa toistaa, ainakaan tietoisesti, 1970-luvun erhettä ja toteuttaa taloistamme pullomaisen tiiviitä ja samalla myös kosteuspommeja. Avainsanana on tässä yhteydessä kosteusturvallisuus. Tähän pystyy osaltaan kuka tahansa rakentaja ja remontoija vaikuttamaan perehtymällä rakennusmateriaaleihin ennalta ja huolella. Markkinoilla on olemassa esimerkiksi kosteusteknisesti toimiva höyrynsulku, joka ei tee kodistasi kosteutta ajatellen vaarallisen tiivistä, vaan se käyttäytyy juuri kuten höyrynsulun haluaa käyttäytyvän – rakenteista pääsee mahdollinen ylimääräinen kosteus pois, mutta ei rakenteisiin.
Entä se, mitä on näkyvillä silmiemme edessä?
Tähän asti olemme käsitelleet tässä artikkelissa vain rakenteiden sisälle jääviä asioita sekä käsitteitä, mutta mitäpä jos astuisimme hieman pidemmälle ja miettisimme lopullisia pintoja ja kodissa elettävää elämää. Mitä sinä arvostat esimerkiksi väliseinässä, katossa, lattiassa?
Sisustuksellisesta näkökulmasta erilainen kiinnittämisen, ripustamisen ja säilyttämisen mahdollisuus nousee mieleen. Mitäpä jos saisit vapauden kiinnittää, vaikka keittiösi kaapistot seiniin ilman, että sinun on jo suunnitteluvaiheessa täytynyt tietää, että juuri tuohon kohtaan kaapisto tulee? Sama tilanne myös varastossa, autotallissa ja niin edelleen. Entä vastaavasti lattiapinnat - on huolettomampaa elää arkeaan, kun tietää että lattiarakenteet ovat kuivat sekä kestävät. Hyvä koti pitää myös lämmön sisällään lisäten asumismukavuutta, mutta myös ekologista näkökulmaa kun et kotia lämmittäessäsi lämmitä ulkoilmaa hukkalämmön muodossa.
Jos haluat kotisi rakenteisiin ja pintoihin kestävyyttä, rakennusteknistä luotettavuutta ja laatua, edellytä sitä.
Ennakoi
Summa summarum, tässä läpikäydyt pohdinnat ovat asioita, joita jokaisen rakentajan, ja miksei remontoijankin, kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa. Myöhemmin materiaalien vaihto voi tietää prosessin pyöritystä uudelleen jopa rakennusvalvonnassa ja on myös mahdollista, että vaihto ei enää edes onnistuisi muiden tehtyjen ratkaisujen vuoksi.
Mitä paremmin olet valmistautunut projektiisi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä onnistut siinä ilman, että kustannukset nousevat hallitsemattomasti. Ennakoimalla pystyt vaikuttamaan kotisi pintoihin sekä kosteusturvallisuuteen unohtamatta hiilijalanjälkeä tai tarvikkeiden kotimaisuutta.