• Etusivu
  • Rakentaminen

Hyvä tapa rakentaa, –mitä se pitää sisällään?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 16.02.2024
20215_70592.jpg

Kun herättelemme henkiin kysymyksen siitä, millaisena mielletään hyvä rakentaminen – kysymyksen kattaessa niin materiaalin laadun, kestävyyden kuin myös ekologisuuden, millaisen vastauksen odotamme saavamme? Olisimmeko valmiita sijoittamaan rahaa enemmän saadaksemme vastineeksi mielenrauhaa, asumisturvallisuutta sekä asumismukavuutta?

–Voisi ainakin kuvitella, että useampi meistä olisi valmiita niin tekemään saadakseen poistettua arjestaan muutaman huolenaiheen lisää.

Hiilijalanjälki ja hiilijalanjäljen pienentäminen

Otsikon mainitsemia sanoja vilistää tänä päivänä erilaisissa yhteyksissä. Hiilijalanjälki ja ekologisuus, niihin kahteen sanaan kiteytyy paljon 2020-luvun asiaa.

Omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä kuormaa itse ympäristöönsä tuottaa. Esimerkiksi omaa kotia rakentaessa syntyy roppakaupalla tehtäviä päätöksiä, joiden yhteenlaskettu summa, lopputulos, vaikuttaa siihen, kuinka ekologista rakentamisesi oli. Mutta mitäpä jos pienellä lisäkustannuksella sekä hiilijalanjäljen pienentämisen mahdollistavan rakennustavan valinnalla voisikin jättää tuleville jälkipolville, ainakin omalta osaltaan, hieman paremmat mahdollisuudet?

<p data-block-key="03p7t">Omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä kuormaa itse ympäristöönsä tuottaa.</p>
Omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä kuormaa itse ympäristöönsä tuottaa.

Halu pienentää omaa hiilijalanjälkeään tai kasvattaa ekologisten vaihtoehtojen käyttöä ei ole ikäsidonnaista. Toki eroja löytyy eri sukupolvien välillä, mutta erityisesti nuoret aikuiset sekä nuoret ovat omaksuneet kestävämmän tavan elää. Jos jatkamme ajattelua rakentamisen ja asuinpaikan sijainnin näkökulmasta, ei ekologisten valintojen teon luulisi olevan kiinni siitä, mihin kotinsa haluaa perustaa. Ehkä hivenen suurempaa myönteisyyttä voisi olettaa näkevän taajamissa sekä pienissä kaupungeissa, joissa ympäröivä luonto pääsee asujaa lähemmäs.

Suosi kotimaista

Paitsi että kotimaista tuotantoa suosimalla luot kuluttajana työtä ja osaamista Suomeen, mutta sillä on merkitystä myös sinun kannaltasi.

Kotimainen tuote on tuotettu todennäköisesti myös kotimaisista raaka-aineista - ehkä jopa kierrättämällä, koko tuotantoprosessin työvaiheet ovat tarkassa seurannassa. Mahdollisen virheen ilmaantuessa ovat tuotteet jäljitettävissä jokaista tuotantoerää myöden, jolloin mahdollisen virheen omaavat tuotteet saadaan nopeasti pois ja virheetöntä tilalle. Lisäksi, tuotteiden kestävyys on testattu pohjoisia olosuhteita vastaaviksi.

20215_70593.jpg
Paljonko sinä olisit valmis sijoittamaan siihen, että käyttämäsi tuotteet ovat kotimaisia, etenkin jos niiden hinnat ovat kohtuullisia?

Älä tingi perusasioista

Tuskin kukaan meistä haluaa toistaa, ainakaan tietoisesti, 1970-luvun erhettä ja toteuttaa taloistamme pullomaisen tiiviitä ja samalla myös kosteuspommeja. Avainsanana on tässä yhteydessä kosteusturvallisuus. Tähän pystyy osaltaan kuka tahansa rakentaja ja remontoija vaikuttamaan perehtymällä rakennusmateriaaleihin ennalta ja huolella. Markkinoilla on olemassa esimerkiksi kosteusteknisesti toimiva höyrynsulku, joka ei tee kodistasi kosteutta ajatellen vaarallisen tiivistä, vaan se käyttäytyy juuri kuten höyrynsulun haluaa käyttäytyvän – rakenteista pääsee mahdollinen ylimääräinen kosteus pois, mutta ei rakenteisiin.

<p data-block-key="ylp1b">Hyvä koti on turvallinen ja siellä on hyvä elää.</p>
Hyvä koti on turvallinen ja siellä on hyvä elää.

Entä se, mitä on näkyvillä silmiemme edessä?

Tähän asti olemme käsitelleet tässä artikkelissa vain rakenteiden sisälle jääviä asioita sekä käsitteitä, mutta mitäpä jos astuisimme hieman pidemmälle ja miettisimme lopullisia pintoja ja kodissa elettävää elämää. Mitä sinä arvostat esimerkiksi väliseinässä, katossa, lattiassa?

<p data-block-key="1ry6v">Kenenkään ei kuuluisi palella kotonaan.</p>
Kenenkään ei kuuluisi palella kotonaan.

Sisustuksellisesta näkökulmasta erilainen kiinnittämisen, ripustamisen ja säilyttämisen mahdollisuus nousee mieleen. Mitäpä jos saisit vapauden kiinnittää, vaikka keittiösi kaapistot seiniin ilman, että sinun on jo suunnitteluvaiheessa täytynyt tietää, että juuri tuohon kohtaan kaapisto tulee? Sama tilanne myös varastossa, autotallissa ja niin edelleen. Entä vastaavasti lattiapinnat - on huolettomampaa elää arkeaan, kun tietää että lattiarakenteet ovat kuivat sekä kestävät. Hyvä koti pitää myös lämmön sisällään lisäten asumismukavuutta, mutta myös ekologista näkökulmaa kun et kotia lämmittäessäsi lämmitä ulkoilmaa hukkalämmön muodossa.

Jos haluat kotisi rakenteisiin ja pintoihin kestävyyttä, rakennusteknistä luotettavuutta ja laatua, edellytä sitä.

Ennakoi

Summa summarum, tässä läpikäydyt pohdinnat ovat asioita, joita jokaisen rakentajan, ja miksei remontoijankin, kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa. Myöhemmin materiaalien vaihto voi tietää prosessin pyöritystä uudelleen jopa rakennusvalvonnassa ja on myös mahdollista, että vaihto ei enää edes onnistuisi muiden tehtyjen ratkaisujen vuoksi.

Mitä paremmin olet valmistautunut projektiisi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä onnistut siinä ilman, että kustannukset nousevat hallitsemattomasti. Ennakoimalla pystyt vaikuttamaan kotisi pintoihin sekä kosteusturvallisuuteen unohtamatta hiilijalanjälkeä tai tarvikkeiden kotimaisuutta.

Hyvä koti on turvallinen ja siellä on hyvä elää.

20215_70595.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Rakentaminen
asuminen
hankkeen aloitus
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20232_80822.jpg
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Rakentaminen on suuri projekti, joka alkaa tontin valinnasta. Tontin valinta on kriittinen vaihe, joka määrittää monia tulevia päätöksiä, kuten talon suunnittelun, rakennusmateriaalien valinnan ja jopa elämäntavan. Miten arkkitehti voi auttaa sinua oikean tontin valinnassa?Arkkitehdin asiantuntemus ja kokemus voivat olla korvaamattomia tontin valinnassa. He ymmärtävät, kuinka maaston muodot, valon suunta, näkymät ja muut tekijät vaikuttavat lopulliseen rakennukseen. Arkkitehti voi myös auttaa sinua ymmärtämään kaavoitusmääräykset, ympäristövaikutukset ja muut tekniset seikat, jotka voivat vaikuttaa tontin valintaan.Doventus Oy:n arkkitehti SAFA Tero Seppänen opastaa sinut läpi prosessin ja antaa vinkkejä siitä, kuinka tehdä parhaat mahdolliset päätökset tonttikauppojen osalta.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton