• Etusivu
  • LVI

6. Ilmanvaihto kuntoon vanhoissakin taloissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 24.06.2014
20146_40002.jpg

Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää vuorokaudessa n. 18 000 litraa ilmaa. Ei siis ole samantekevää, millaista sisäilma on. Kun aamulla lehdenhakureissun jälkeen kävelee suoraan makuuhuoneeseen, nenä kertoo armotta, onko makuuhuoneen ilmanvaihto ollut yön aikana riittävää. Tunkkaisen ilman tuuletus ikkunaa avaamalla on silloin jo myöhäistä. Raitista ilmaa pitää tuoda makuhuoneisiin läpi yön. Kotiin tultaessa vastaan tuleva tunkkainen haju kertoo niin ikään liian pienestä ilmanvaihdosta.

On myös äärimmäisen tärkeää, ettäpesutilat kuivuvatnopeasti käytön jälkeen. Mikäli ilmanvaihto ei toimi kunnolla, pesuhuoneen lattialämmityksen lattialta höyrystämä vesi jää muhimaan seinä- ja kattorakenteisiin.

Kun vanhoja taloja remontoidaan, lämmöneristystä parannetaan tai ikkunoita uusitaan, korjausrakentamista koskeva asetus edellyttää, että ilmanvaihdon toimintapitää todentaa myös remontin jälkeen. Talon ulkovaipan tiivistämisen jälkeen ilmanvaihto ei useinkaan toimi enää niin kuin ennen, vaan se vaatii oman huomionsa remontissa. Talotekniikan saneeraus pitää ehdottomasti suunnitella ja mahdollisesti tehdäkin ennen sisäremonttia. Eihän uusia hienoja pintoja kannata avata heti uudelleen.

Toimiva ilmanvaihto poistaa ilmaa mm. märkätiloista, vaatehuoneesta, WC:stä ja keittiöstä - niistä tiloista, joissa on hajuja ja kosteutta. Raitista ulkoilmaa taas tuodaan makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Lämmöntalteenotto lämmittää tuloilman talvellakin miellyttävän lämpimäksi poistoilman ilmaisenergialla. Nykyaikaiset lämmöntalteenottolaitteet hyödyntävät jopa 75 % poistoilman lämpöenergiasta tuloilman lämmittämiseen. Hyvä suodatus taas varmistaa puhtaan tuloilman myös siitepölykaudella.

Vallox Blue Sky sopii ahtaaseenkin väliin, kanavan halkaisija on 75 mm.
Vallox Blue Sky sopii ahtaaseenkin väliin, kanavan halkaisija on 75 mm.

Ilmanvaihtoremontti voidaan jakaa seitsemään vaiheeseen

1. Katselmus
Ammattitaitoinen suunnittelija kannattaa pyytää paikan päälle katsomaan, mitä ilmanvaihdon osalta kannattaa tehdä – ja mitä ei voi tai ei kannata tehdä. Varsinkin vanhemmissa taloissa alkuperäiset rakennuspiirustukset eivät välttämättä anna kaikkea tarvittavaa tietoa suunnittelua varten – taloahan on saatettu remontoida vuosien mittaa useasti, joten paikalla käynti kannattaa. Ihannetapauksessa suunnittelija ja asentaja on sama henkilö, koska remonttikohteissa ei aina voi välttyä yllätyksiltä.
Asennuskokemusta omaava suunnittelija ymmärtää eri asennustapojen kustannusvaikutukset ja edut. Hyvä asentaja taas tietää, miten yllättävistä ongelmista selvitään lopputuloksen kärsimättä.

2. Ilmanvaihtosuunnitelma
Katselmuksen jälkeen piirretään ilmanvaihtosuunnitelma, josta ilmenee mm. ilmanvaihtokoneen tyyppi ja sijoituspaikka, tulo- ja poistoilmavirrat, kanavien tyyppi ja kulkureitit, raittiin ilman ottopaikka ja jäteilman ulospuhallus, äänenvaimennus, venttiilien paikat ja tyypit ja kanavien eristys. Hyvässä suunnitelmassa on siis paljon asiaa. Mikäli katselmuksen tekijä ja asentava urakoitsija on sama, suunnitelma voidaan tehdä myös urakkasopimuksen solmimisen jälkeen.

3. Tarjouspyyntö ja tarjous
Kun ilmanvaihtosuunnitelma on tehty, sen perusteella voi pyytää tarjouksia eri ilmanvaihtourakoitsijoilta.

4. Urakkasopimus
Kun tarjous on hyväksytty, tehdään urakkasopimus. Urakkasopimuksessa määritellään, mitä urakkaan kuuluu. Erityisesti kannattaa kirjata mm. rakennustekniset työt, sähkötyöt, mahdollisten betonirakenteiden läpiviennit, koteloinnit, lisäeristykset, työhön käytettävä aika, loppusiivous ja käytön opastus. Urakkasopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

5. Asennus
Kun urakkasopimus on allekirjoitettu, työt voidaan aloittaa. Ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen normaaliin pientaloon saattaa sujua jopa kahdessa, kolmessa päivässä. Tässä talon tyyppi ja asennuksen haastavuus vaikuttavat suuresti.

6. Koteloinnit, eristykset, sähkötyöt, loppusiivous ym.
Nämä kannattaa sopia tarkasti etukäteen. Usein mahdolliset koteloinnit tai kattojen alaslaskut tehdään muun remontin yhteydessä, eikä ilmanvaihtourakoitsija puutu niihin. Nämä voidaan myös liittää kokonaisurakkaan, jolloin IV-urakoitsija tai tämän yhteistyökumppani tekee oheistyöt. Siisti asentaja ei jätä jälkeensä siivottavaa. Mahdollisesti tarvittavat sähköasennukset voidaan tehdä myös etukäteen, jolloin asentaja saa laitteen heti käyttöön. Uusia kaapeleita saatetaan tarvita mm. ohjaimelle, kosteusanturille ja takkakytkimelle.

7. Mittaus, säätö ja käytönopastus
Kun järjestelmä on asennettu ja säädetty, kannattaa uhrata muutama minuutti ilmanvaihtojärjestelmän käytön ja huollon opastukseen. Näin uudesta järjestelmästä saadaan täysi hyöty eikä jälkeenpäin tarvitse soitella ja ihmetellä, miten tulisi toimia.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20181_51423.jpg
Kattojen Kunkku 2018 on Suomen Kattocenter Oy
Tutustu uusimpiin kattoremonttikohteisiin
20164_46007.jpg
Uutuuskiuas tarjoaa muhkeat löylyt
Vuolukivipintainen Tuisku XL -kiuas antaa todella muhkeat ja nautinnollisen kosteat löylyt isommassakin saunatilassa, sillä sen kivitilaan mahtuu jopa 120 kiloa kiviä. Se soveltuu sekä taloyhtiöiden ja yhteisöjen yhteissaunoihin että tilaviin kotikylpylöihin. Suurempaa kiuasta kaivataan myös löylyhuoneissa, joissa on lasiseinä tai paljon kaakelipintaa, sillä ne aiheuttavat lämmönhukkaa. Kiukaan verhoilu on saatavilla useassa vaihtoehdossa: vaalea vaakauritettu Rigata, mokkanahkamainen ja tumma Nobile sekä kimmeltävän rosoinen Grafia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton