• Etusivu
  • LVI

Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 23.01.2024
20232_80801.jpg

Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.

Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Jos asunnossa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto, ulkoilma virtaa sisälle kylmänä ja se joudutaan lämmittämään talon lämmitysjärjestelmällä. Poistoilma päätyy näin kalliisti lämmitettynä harakoille, mikä ei ole lainkaan järkevää.

Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto sen sijaan ottaa lämmön talteen ja siirtää sen sisälle virtaavaan ulkoilmaan – käytännössä ilmaiseksi. Ilmanvaihtokoneissa on usein myös lämmitysvastus, joka tarvittaessa lisälämmittää ilmaa, jos poistoilmasta ei saada tarpeeksi lämpöä talteen.

Mitä tehokkaampi lämmöntalteenotto, sitä enemmän pystytään hyödyntämään ilmaista lämpöä ja sitä vähemmän tarvitaan vastusta. Lämmöntalteenotto on aina huomattavasti energiatehokkaampaa kuin kylmän ulkoilman lämmittäminen talon lämmitysjärjestelmällä.

Vinkkejä talvikauden ilmanvaihtoon

Talvella on erityisen tärkeää, että ilmanvaihtokone toimii kuten pitääkin: asunnossa on riittävästi raikasta hengitysilmaa, lämmöntalteenotto säästää energiaa, ja ylimääräinen kosteus poistuu asunnosta.

Jos ilmanvaihto on asetettu pois päältä, sitä ei ole huollettu säännöllisesti tai se on väärin säädetty, voi siitä seurata ikäviä ongelmia. Muista seuraavat vinkit talvikauden ilmanvaihtoon:

Info

Info

Ohjeet ilmanvaihdon säädölle pakkasella

  • Älä sammuta tai pienennä ilmanvaihtoa pakkasjaksojen ajaksi
  • Jos laitteessa on manuaalinen talvi/kesäohitus varmista, että se on oikeassa asennossa
  • Tarkasta että lämmitysvastukset ovat säädetty oikealle tasolle (tuloilman lämpötila-asetus)
  • Vaihda uudet suodattimet lämmityskauden alussa
  • Suodatinvaihdon yhteydessä puhdista laite sisältä ja poista mahdolliset roskat/hyönteiset

Voiko ilmanvaihto jäätyä?

Joskus kovimmat pakkaskelit voivat olla haaste ilmanvaihtokoneen toiminnalle. Vanhat ilmanvaihtokoneet saattavat pysähtyä tai "pätkiä" talven paukkupakkasilla. Takan sytyttäminen vaikeutuu tai sisällä tuntuu hyytävä veto. Mistä nämä ongelmat johtuvat?

Poistoilma kerätään usein asunnon kosteista tiloista kuten kylpyhuoneesta, wc-tiloista ja kodinhoitohuoneesta. Ruuanlaitto, pyykinpesu ja peseytyminen lisäävät kosteutta. Erityisen suuren kosteuskuorman aiheuttaa saunominen. Heittämällä kiulullisen vettä kiukaalle keskivertosaunoja höyrystää 5–7 litraa vettä, joka kulkeutuu suoraan ilmanvaihtokoneeseen ja kohtaa jääkylmän pakkasilman. Kun kylmä ja kostea kohtaavat, syntyy jäätä. Tässä vaiheessa perinteiset ilmanvaihtokoneet joko lopettavat lämmöntalteenoton tai pienentävät ilmavirtoja jäätymisen estämiseksi.

Ilmavirtojen pienentäminen kuitenkin heikentää ilmanvaihtoa ja voi aiheuttaa liiallista alipainetta. Tällöin korvausilma saattaa imeytyä talon rakenteiden läpi tuoden mukanaan epäpuhtauksia hengitysilmaan.

Lämmöntalteenoton ohituksen aikana ilmanvaihtolaite ei ota lämpöä talteen vaan lämmittää tuloilman kokonaan energiaa kuluttavalla sähkövastuksella. Kylmimmillä keleillä vastuksen teho ei välttämättä riitä, jolloin sisälle saattaa syntyä vedon tuntua.

Älykäs ilmanvaihto toimii kaikissa olosuhteissa

20232_80802.jpg

Älykäs ilmanvaihto ei ohita lämmöntalteenottoa. Esilämmityksen avulla se varmistaa jatkuvan ilmanvaihdon myös kylmissä olosuhteissa. Siksi lämmöntalteenottoa voidaan hyödyntää jatkuvasti, ja valtaosa sisään tulevasta lämmöstä on aina peräisin poistoilmasta. Näin lämpötila pysyy tasaisena eikä asuntoon synny liiallista alipainetta.

Älykäs ohjausjärjestelmä tietää tarkalleen, milloin huurtuminen alkaa suhteessa sen hetkiseen lämpötilaan, ilmavirtaan ja ilmankosteuteen. Siksi huurtumisenestoa käytetään vain tarvittaessa ja äärimmäisen taloudellisesti.

Tutustu Swegonin uuteen Genius-älyilmanvaihtoon tästä

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli epäilet ongelmia ilmanvaihtosi toiminnassa tai olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon.

Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Vai oletko kenties epävarma siitä, mitkä tuotteet ja ratkaisut täyttävät parhaiten tarpeesi? Keskustele asiasta kokeneen valtuutetun asentajan kanssa.


Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton