• Etusivu
  • LVI

Näin saat raikkaan mökin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 28.06.2024
20192_56464.jpg

Toimiva ilmanvaihto poistaa saunomisesta syntyvää kosteuskuormaa. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin sisäänrakennettu kosteusanturi tunnistaa kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.

Me suomalaiset olemme tunnetusti mökki-ihmisiä. Olipa vapaa-ajan asunto veden äärellä tai kuivalla maalla, sinne on mukava mennä, kun mökin sisäilma on raikas.

Loma-asunto on ilmanvaihdon tarpeeltaan kuin mikä tahansa muukin asuinrakennus: asumisesta ja rakenteista tulevat epäpuhtaudet ja kosteus pitää johtaa ulos. Toimiva, koneellinen ilmanvaihto pitää osaltaan myös huolta rakennuksen rakenteista.

Sauno mökillä huoletta

Mökkisaunan löylyt ovat ne parhaimmat! Koska suurin osa meistä suomalaisista saunoo mielellään juuri vapaa-ajan asunnolla, altistuu rakennus suurelle kosteuskuormalle. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa saunomisesta ja peseytymisestä syntyvä kosteus.

Helppoutta arvostavalle hyvä tieto: MyVallox ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettu kosteusanturi, joka tunnistaa nousseen ilman kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti, kunnes kosteustaso on laskenut ennalleen. Kesällä ilmanvaihtokoneen lämmön talteenoton ohitusautomatiikka tuulettaa saunan lämmön suoraan ulos ja auttaa mökin pitämistä viileämpänä.

Kun mökki on täynnä vieraita

Kun mökillä ollaan oman väen kesken ja seuraksi saadaan vielä yökylävieraita, on ilmanvaihdon tehostus tarpeen. Tunkkaisessa sisäilmassa ei ole mukava viettää aikaa.

Uudet MyVallox-ilmanvaihtokoneet tehostavat ilmanvaihtoa myös silloin, kun hiilidioksiditaso nousee yli toivotun, sillä koneissa on sisäänrakennettuna myös hiilidioksidianturi. Se tunnistaa kohonneen hiilidioksidin ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.

Integroitujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden lisäksi huonetiloihin voidaan asentaa lisävarusteena saatavat ulkoiset anturit (hiilidioksidi, kosteus ja VOC), ja halutessaan ilmanvaihtoa voi tehostaa jo etukäteen saunomisen tai vieraiden aikana MyVallox-tilaohjauksen Tehostus-toiminnon avulla.

Pidä ilmanvaihto päällä ympäri vuoden

Ilmanvaihto on tärkeää myös loma-asunnoissa, jotka ovat osan vuodesta kylmillään. Ilmanvaihtoa ei tule kytkeä kokonaan pois päältä edes poissa ollessa, koska lämpötilan vaihtelu synnyttää kosteutta. Kosteus voi muutoin tiivistyä tekstiileihin ja rakenteisiin ja aiheuta tuhoja.

Ilmanvaihdon voi säätää pienelle teholle, kun mökki jää asumattomaksi. Vähän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet ja tehokas lämmöntalteenotto pitävät energiankulutuksen kurissa. Esim. Vallox 096 -ilmanvaihtokonetta voi käyttää poissaoloasennossa pari kuukautta samalla energiamäärällä, joka kuluu yhteen sähkösaunan lämmityskertaan.

<p data-block-key="75mkd">Hyvä ilmanvaihtolaite ei muodosta takan vetoa häiritsevää alipainetta ja ilmanvaihtokoneen takkakytkin helpottaa sytyttämistä, vaikka tulisija olisi ollut pitkään käyttämättä.</p>
Hyvä ilmanvaihtolaite ei muodosta takan vetoa häiritsevää alipainetta ja ilmanvaihtokoneen takkakytkin helpottaa sytyttämistä, vaikka tulisija olisi ollut pitkään käyttämättä.

Ohjaus vaikka kännykällä

Vallox MV-ilmanvaihtokoneita voi ohjata myös silloin, kun mökillä ei olla. Rekisteröitymällä MyVallox Cloud -pilvipalveluun ilmanvaihtokonetta voi ohjata mistä tahansa, kunhan käytössä on nettiyhteys. Jos mökiltä lähtiessä unohtui laittaa ilmanvaihto Poissa-tilaan, sen voi tehdä näppärästi älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Käyttäjän luvalla myös Valloxin tekninen tuki voi tarkastella koneen toimintoja etänä. Etähallinta säästää energiaa ja auttaa välttämään turhat huoltokäynnit.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton