• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokone hyödyntää maalämpöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
20141_37559.jpg

Vallox 150 Effect SE 1. Energiatehokas tuloilman lämmitys 2. Korkea lämmöntalteenoton hyötysuhde 3. Integroidut tasavirtapuhaltimet 4. Suora kytkentä lattialämmitykseen 5. Hyvä ulkoilman suodatus – huoltomuistutin 6. Kiinteät ilmavirran mittausyhteet 7. Patentoitu Silent Klickvesilukko vakiovarusteena

Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää

Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
• Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.
• Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
• Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n. 1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.
• Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisääntuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa

Nukkuessaan ihminen synnyttää kosteutta 40–60 g / tunti - eli nukkuessaan 7 tuntia, yksi henkilö luovuttaa huoneilmaan yli 400 g kosteutta. Makuuhuoneen ilmankosteus ei saa nousta niin korkeaksi, että se tiivistyy ikkunoihin tai ulkoseiniin.

Homesienten kasvuedellytykset

Jos sisäilman kosteustaso on jatkuvasti korkea, luodaan edellytykset homeen muodostumiselle.

Yli 80 %:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot. Sisäilman kosteus ei saa olla haitallisen korkea eikä kosteus saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten, että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.

Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi, on asumisen toiminnoissa syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan.

Näin vältetään viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen. Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta.

Matalaenergiakoneilla pieni energiankulutus

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa.

Lämmöntalteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox-matalaenergiailmanvaihtokonemalleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. Lisäksi näissä malleissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa

Maalämmön keruupiirin tai erikseen rakennettavan passiivipiirin nestettä voidaan hyödyntää ilmanvaihdossa. Maapiirin vakiolämpöistä nestettä voidaan hyödyntää MLV kanavapatterin avulla talvella etulämmityksessä ja kesällä viilennyksessä.

Valloxin MLV-malleissa patteri on integroitu koneeseen. Muissa malleissa voidaan käyttää ulkoilmakanavaan asennettavaa erillistä MLV-patteria. Mikäli talon jäähdytystarve on suurempi, kuin ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa, tarvitaan erillinen jäähdytysjärjestelmä - esim. puhallinkonvektori.

MLV-koneen toimintaperiaate
MLV-koneen toimintaperiaate

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Matalaenergia ilmanvaihtokone myös vanhan ilmanvaihtokoneen modernisointiin

Vallox ilmanvaihtokoneet soveltuvat myös ilmanvaihdon modernisointiin. Valittavanasi on useita eri ohjausvaihtoehtoja ja ilmanvaihtokoneen koko riippuu kohteen koosta. Esimerkiksi Vallox 121 SE on ilmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen – MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE :n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100- ja 120-ilmanvaihtokoneissa.

Vallox 121 SE on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite – max. ilmamäärät 104/106 l/s, 100 Pa. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED -ohjausautomatiikalla. Sen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka säästävät sähköä.

Vanhan talon ilmanvaihdon modernisointi
Vanhan talon ilmanvaihdon modernisointi

Vallox Digit SED – digitaalinen ohjausjärjestelmä

Vallox Digit SED on ilmanvaihtojärjestelmän aivoina toimiva, älykäs ohjausautomatiikka, joka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin.

Sisäilman hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuteen reagoiva automaattinen ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energian kulutus. Vallox Digit SED automatiikka mahdollistaa mm. seuraavat toiminnot:

Hiilidioksidiohjaus
Ilmanvaihto säätyy sisäilman hiilidioksidipitoisuuden mukaan. Hiilidioksidianturi (lisäv.) asennetaan esimerkiksi olo- ja makuuhuoneisiin.
Kosteusohjaus
Ilmanvaihto säätyy sisäilman kosteuspitoisuuden mukaan. Kosteusanturit (lisäv.) sijoitetaan esimerkiksi apukeittiö- tai pesutiloihin. Oppiva kosteusohjaus mukautuu vuodenaikojen vaihtelun aikaansaamiin peruskosteustason muutoksiin.
Huoltomuistutin
Muistuttaa suodattimien puhdistus-/ vaihtotarpeesta halutun ajan kuluttua.
Kesä-talviautomatiikka
Ulkoilma ohittaa tarvittaessa automaattisesti lämmöntalteenoton, kun jälkilämmitys on kytketty pois päältä. Toiminto mahdollistaa sisäilman viilentämisen.
Viikkokello-ohjaus
Ilmanvaihdon määrä ja tuloilman lämpötila voidaan ohjelmoida viikon jokaiselle tunnille.
Takkakytkin
Toiminto tekee asunnon hetkellisesti ylipaineiseksi. Se kytketään säätimestä tai erillisestä kytkimestä (lisäv.) Tulen sytyttäminen tulisijaan helpottuu.

Vallox Digit SED
Vallox Digit SED
Vallox BlueSky
Vallox BlueSky

Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmä

Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinenkanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen:
Pieni tilantarve
– putken ulkohalkaisija ø 75 mm, mahtuu alaslaskuihin väliseiniin ja rakenteisiin
Hygieeninen
– sileä sisäpinta, M1 puhtausluokka
Tiivis rakenne
Pieni virtausvastus
– sileä sisäpinta
Nopea asentaa
– ei vaadi erikoistyökaluja - valmiit osat
– helpot liitokset ja taipuisa kanava
Helppo puhdistaa
– antistaattinen ja mikrobisuojattu sileä sisäpinta
Ei vaadi lisäeristystä asennettaessa puhallusvillaeristeeseen

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20214_70114.jpg
Omakotitalon putkiremontti on luultua helpompi - katso myös hinta-arvio
Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton