• Etusivu
  • Talo

Onko aika päivittää vanha talotuuletin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 03.04.2019
20194_57130.jpg

Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.

Nykyisin uusissa rakennuksissa suositaan lämmöntalteenotolla varustettua koneellista tulo/poisto-ilmanvaihtoa. Myös vanha talotuuletin voidaan korvata helposti nykyaikaisemmalla vaihtoehdolla, kun tavoitteena on vaikkapa lämmityslaskun pienentäminen tai liesikuvun päivittäminen nykyaikaiseksi keittiöremontin yhteydessä.

Talotuuletin vanhan tilalle

Korjaustarpeita varten myös vanhan tekniikan talotuulettimia on edelleen saatavilla. Sellaisen voi vaihtaa vanhan laitteen tilalle suhteellisen helposti. Tämä on edullinen vaihtoehto, mutta se ei paranna energiatehokkuutta, ilmanlaatua tai pienennä melutasoa. Talotuulettimet ovat usein muotoilultaan vanhanaikaisia, eivätkä välttämättä sovi tyyliltään uudenaikaisiin keittiökalustuksiin.

Info

Info

+ helppo vaihto, ei suuria kanavatöitä
+ edullinen

- ei lämmöntalteenottoa
- energiaa kuluttavat puhaltimet
- äänitaso
- ei koneellista tuloilmaa

Twist + liesikupu talotuulettimen tilalle

CASA Twist on uudella tekniikalla varustettu puhallinyksikkö, jonka avulla Smart-liesikuvusta tulee nykyaikainen ja toimiva talotuuletin. Se sopii suoraan vanhan talotuulettimen tilalle, eikä siten aiheuta suuria muutostöitä. Voit valita tyylikkään kuvun modernista Smart-kupuvalikoimasta ja samalla säästää energiaa. Siinä ei kuitenkaan ole koneellista tuloilmaa eikä lämmöntalteenottoa.

Info

Info

+ helppo vaihto, ei suuria kanavatöitä
+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella
+ pienempi energiankulutus
+ alhaisempi äänitaso

- ei lämmöntalteenottoa
- ei koneellista tuloilmaa

Twist-puhallinyksikkö kytketään suoraan Smart-liesikuvun päälle ja se sopii samaan tilaan kuin vanha talotuuletin maustehyllyn taakse.
Twist-puhallinyksikkö kytketään suoraan Smart-liesikuvun päälle ja se sopii samaan tilaan kuin vanha talotuuletin maustehyllyn taakse.

Huippuimuri + liesikupu talotuulettimen tilalle

Saneerauksen yhteydessä talotuuletin voidaan myös poistaa ja korvata katolla sijaitsevalla poistopuhaltimella. Kattopuhallinta ohjataan suoraan Smart-liesikuvusta kuten talotuuletinta. Katolla sijaitseva puhallin on hiljaisempi kuin vanha talotuuletin, mutta sen asentaminen vaati jo enemmän kanavamuutoksia, sähkötöitä sekä vesikatolla suoritetavan asennuksen. Ei kuitenkaan tuo koneellista tuloilmaa eikä lämmöntalteenottoa.

Info

Info

+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella
+ alhaisempi äänitaso

- enemmän asennustyötä
- ei lämmöntalteenottoa

- ei koneellista tuloilmaa

CASA Blues liesikuvulla voi suoraan ohjata huippuimuria tai Smart-ilmanvaihtolaitetta.
CASA Blues liesikuvulla voi suoraan ohjata huippuimuria tai Smart-ilmanvaihtolaitetta.

Ilmanvaihtokone talotuulettimen tilalle

Energiatehokkain ratkaisu on korvata talotuuletin nykyaikaisella tasapainoisen tulo- sekä poistoilman takaavalla lämmöntalteenottavalla iv-koneella. Helpoiten se onnistuu, jos talotuuletin korvataan keittiöön sopivalla ilmanvaihtokoneella. Tällöin iv-kone sijoitetaan talotuulettimen tilalle ja kytketään suoraan olemassa olevaan poistoilmakanavistoon. Näin asuntoon tarvitsee rakentaa uudet kanavat ainoastaan raitis- ja tuloilmaa varten. Toki tämä silti vaatii vaihtoehdoista eniten asennustyötä.

Palkintona on kuitenkin A-energialuokan ilmanvaihto ja jopa 86 %:n lämmöntalteenotto. Se tarkoittaa 100 m² sähkölämmitteisessä asunnossa jopa 6000 kWh:n eli 600 €:n säästöä vuodessa! Lisäksi koneellinen ilmanvaihto varmistaa, että asuntoon tulee riittävästi raikasta ja terveellistä hengitysilmaa. Tuloilma on suodattua ja sen määrä on säädetty niin, että asuntoon ei synny liiallista alipainetta. Vakiovarusteisiin kuuluva kosteusautomatiikka lisää ilmanvaihtoa automaattisesti, kun kosteuspitoisuus kylpytiloissa kohoaa. Lisäautomatiikoiden avulla ilmanvaihto voidaan helposti täysautomatisoida, jolloin se säästää entistä enemmän energiaa. Halutessasi voit myös tarkkailla ja ohjata ilmanvaihtoa älypuhelimen avulla (lisävaruste).

Info

Info

+ Energiansäästö jopa 1000 € vuodessa!
+ Tasapainoinen tulo- ja poistoilma
+ Terveellistä suodatettua tuloilmaa
+ Alhaisempi äänitaso
+ Kosteusautomatiikka vakiona
+ CO2 ja ilmanlaatuautomatiikka (lisävaruste)
+ Mobiiliohjausmahdollisuus (lisävaruste)
+ moderni liesikupu nykyaikaisella designilla ja LED-valaistuksella

+ alhaisempi äänitaso
- eniten asennustyötä

CASA R3 Smart -ilmanvaihtokone Jazz-liesikuvulla asennettuna keittiöön.
CASA R3 Smart -ilmanvaihtokone Jazz-liesikuvulla asennettuna keittiöön.

Pelkkä poistotuuletin katolla?

Talotuulettimen sijaan poistoilmanvaihto voi olla toteutettu myös katolla sijaitsevan poistopuhaltimen avulla. Vanha poistoilmapuhallin voidaan usein korvata samoilla periaatteilla kuin vanha talotuuletin. Vanhan AC-puhaltimen tilalle voidaan asentaa uusi energiatehokkaampi EC-kattopuhallin ja Smart-liesikupu. Vaihtoehtoisesti se voidaan korvata myös Twist-puhallinyksiköllä ja Smart-liesikuvulla. Suurin energiansäästö ja käyttömukavuus saavutetaan kuitenkin asentamalla täysverinen tulo-poisto-ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ja Smart-automatiikalla.

Kun kyseessä on saneeraus, on jokainen kohde aina yksilöllinen. Tarkemman arvion juuri sinun kohteeseesi parhaiten sopivasta ratkaisusta saat ottamalla yhteyttä valtuutettuun Swegon-ilmateknikkoon.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön saadaksesi lisätietoa tai tarjouksen vaihdosta tai hankinnasta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20195_57720.jpg
Tuplasti asuintilaa ja moderni ilmanvaihto rintamiestaloon
Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton