• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaavamuutos ja materiaalin valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.04.2025
20095_16614.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Tontti oli nyt meidän, mutta kipeästi tarvitsemastamme lisärakennusoikeudesta ei ollut varmuutta. Meillä oli vain kaupunginosamme kaavamuutoshankkeista vastaavan sana, "tehokkuusluvun nostaminen 0,20:stä 0,25:een myönnetään alueella lähtökohtaisesti kaikille hakijoille ja toisaalta sen myöntäminen ei valitusoikeuden yms. takia ole sataprosenttisen varmaa tai voi viivästyä pahimmissa tapauksissa vuosilla".

Lisää rakennusoikeutta

Lähetimme kaavamuutos-hakemuksemme kaupunkisuunnitteluvirastolle tammikuussa 2007. Kaavamuutoslomake oli hyvin yksinkertainen ja helppo täyttää. Huomattavasti enemmän muistan kauhulla Kelan äitiyslomaan liittyvien kaavakkeiden täyttämistä ja termistöä.

Kaavamuutoksen myötä tonttimme rakennusoikeus nousisi 174 m²:iin. Kaavamuutosprosessi jäi elämään omaa elämäänsä, emmekä sitä juurikaan seuranneet. Luotimme täysin, että muutos menee läpi. Silloin tällöin kävin katsomassa netissä Kaupunkisuunnitteluviraston sivuilta kaavamuutoksen etenemistä. Sivuilla kuvattiin vaiheet aloituksesta kaavaluonnokseen sekä kaavaehdotuksesta hyväksymiseen ja vaiheisiin liittyvä dokumentaatio oli nähtävissä. Hidastahan tuo eteneminen tavallaan oli, mikäli tontin ostaja heti kauppojen syntyessä haluaisi viipymättä ryhtyä rakentamisprojektiin. Meitä tämä luonnollisesti ei haitannut, kun projektimme tulee joka tapauksessa kestämään pitkään.

Kaavamuutos läpi

Lopulta kaavamuutos hyväksyttiin. Jätimme hakemuksen tammikuussa 2007 ja hyväksymisilmoitus tuli meille saman vuoden heinäkuussa. Tätä ennakoimme jo jossain vaiheessa alkukesästä, kun ennen hyväksymistä postista tippui kaupunkisuunnitteluviraston lappu. Siinä mm. kävi ilmi, että naapurustolla tai muillakaan tahoilla ei ollut mitään sitä vastaan, että tonttimme tehokkuusluku nousee, tai että tontilla oleva vanha talo purettaisiin. Varmaan naapurusto suorastaan sitä vaatii...

Olimme tietenkin tyytyväisiä, että kaavamuutos hyväksyttiin. Olimmehan ottaneet konkreettisen ensimmäisen askeleen kohti uutta tulevaa taloamme.

20095_16615.jpg

Materiaalin valinta

Kivitalo on ollut meille alusta saakka ainoa vaihtoehto. Tai paremminkin se on ollut halu, mutta emme missään vaiheessa olleet selvittäneet, olisiko meillä tähän oikeasti varaa.

Syksyllä 2006 lähetin eräälle kivitalotoimittajan myyntiedustajalle itse tekemäni talon pohjapiirrokset ja pyysin tarjousta runkopaketista. Tarjouksen saatuamme teimme hintavertailua mahdollisimman lähelle taloamme vastaaviin puurunkoisiin talopaketteihin ja huomasimme, että yllättävän hintavia nekin olivat.

Varmistuimme yhä enemmän kivi-vaihtoehdosta. Meidän tapauksessa kiven puolesta puhui itse materiaalin ominaisuudet, talon arvon säilyminen ja pyrkimys yksilöllisyyteen, jolloin pienestä tontista saamme kaiken hyödyn irti meille parhaalla mahdollisella tavalla. Loivan rinnetontin sekä lisätilatarpeen takia taloomme oli suunniteltu kellari. Tämä osuus talosta tulisi joka tapauksessa kivestä.

Lopulta katsoimme, että alustava kivipakettitarjous mahtuisi budjettiimme ja päätimme lähteä kivitalolla eteenpäin. Mutta ennen tätä asiaa käännettiin ja väännettiin suuntaan jos toiseen. Tosiasiassa parasta ja samalla kustannustehokkainta ratkaisua etsiessämme olemme olleet rakentamassa taloa milloin pitkästä tavarasta, milloin Avaimet käteen –taloa, välillä harkkokellari + puurunkoinen valmistalo päälle –ratkaisu oli ehkä se paras vaihtoehto ja välillä oli jo ihan sama mitä rakennetaan, kunhan vain rakennetaan. Näitä asioita pohtiessamme keskustelu päättyi kuitenkin joka kerta kivitaloon.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
pilariperustus
Pilariperustus – Toimiva ratkaisu vaativiin maaperäolosuhteisiin
Pilariperustus on tehokas ja kustannustehokas perustustapa erityisesti silloin, kun maaperä on kantava tai kun rakennuspaikka on kallioinen, viettävä tai muutoin vaikeasti kaivettavissa. Se soveltuu erinomaisesti kellarittomiin rakennuksiin, kuten vapaa-ajan asuntoihin, kevyisiin pientaloihin, varastoihin ja kuistien sekä terassien perustuksiin. Pilariperustuksen suunnittelu ja toteutus tulee aina tehdä hyvän rakennustavan ja rakennusmääräysten mukaisesti.
20218_71838.jpg
Mäntykankaalta omaksi hirsikodiksi – vuosisatoja vanha tapa rakentaa
Jokaisella ihmisellä on luonnostaan tarve olla osana luontoa, tavalla tai toisella. Yhä useampi talonrakentaja toivoo kotinsa muodostuvan hirrestä, jolloin oma koti on varmasti ja vankasti ekologinen ja terveellinen ratkaisu. Hirsi onkin ollut vuosisatojen ajan arvostettu rakennusmateriaali.
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20216_71441.jpg
Bosch-sahaviikot!
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee myös ennakoimalla eri työvaiheessa tarvittavat työkalut. Puuosien tarkka mittaus, katkaisu ja kiinnitys onnistuu sujuvasti ilman turhia keskeytyksiä kun käytössäsi on hyvät ja laadukkaat välineet.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton