Rakennussuunnittelu ja rakennusvaihe

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
20077_5687.jpg

Kukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.

3.2.4 Urakkasopimus
Rakennushankkeen toteutuksen juridinen ohjaus toteutetaan hankinta- ja urakkasopimusten teolla ja valvonnalla. Rakentamisen toteutuksessa eri osapuolten vastuut ja velvoitteet määräytyvät pääosin sopimusvastuun perusteella. Sopimusvastuussa sopijapuolen on täytettävä ne velvollisuudet, joihin tämä on sopimuksessa sitoutunut. On tärkeää muistaa, että sopimus aiheuttaa velvollisuuksia myös rakennuttajalle.
Sopimusvastuu syntyy sopimuksen aiheuttaman velvollisuuden laiminlyömisen perusteella. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki rakentamista koskevat ja siihen liittyvät sopimukset tehdään kirjallisina ja riittävän yksityiskohtaisina. Tähdennämme, että suullinenkin sopimus on pätevä, mutta suullinen sopiminen ei ole suositeltavaa, koska siihen sisältyy runsaasti epävarmuustekijöitä varsinkin näyttökysymysten osalta.

3.2.4.1 Kuluttajansuojalaki täydentää
sopimusehtoja Sopimuksen perusteella syntyvän sopimusvastuun ohella on huomattava, että kun yksityinen kuluttaja tekee hankintasopimuksen talopaketin toimittamisesta tai urakkasopimuksen talon rakentamisesta elinkeinonharjoittajan kanssa, sovelletaan heidän väliseen suhteeseen sopimusehtojen lisäksi myös kuluttajansuojalakia.
Kuluttaja-asiamies on neuvotellut eri alojen järjestöjen kanssa yleisiä vakiosopimusehtoja, joita jäsenyritykset käyttävät kuluttajien kanssa tehtävissä sopimuksissa. Sopimusehtoja saa alan järjestöiltä. Pienrakentajaa koskevia asiakirjoja ovat mm.
– Rakennusalan erikoistöitä koskevat yleiset sopimusehdot.
– Rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot, RYS-9 1998, sopimuslomake ja tarjouslomake liitteineen on tilattavissa www.stul.fi/ kuluttaja/kulu_2.htm.
Rakennusurakkasopimus on sopimustyyppinä varsin monimutkainen. Mielestämme rakennusurakkasopimusasioissa on aina syytä ja kokonaistaloudellisesti edullista käyttää asiantuntijaa apuna. Urakoitsijan suoritusvelvollisuus käsittää sopimusasiakirjojen mukaisen työn tekemisen sekä sen luovuttamisen rakennuttajalle ennalta määrättynä aikana. Taloelementtien toimituksessa ja rakennusurakassa on kuluttajansuojalain mukaan tapahtunut virhe, jos se ei sisällöltään, laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovituksi. Tässä tapauksessa pienempikin urakka, osaurakka, on tällainen urakka.

3.2.4.2 Urakkasopimuksen tarkoitus
Urakkasopimuksen tai -sopimusten tekemisen tarkoituksena on sopia kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti teknisistä, taloudellisista ja juridisista asioista, koskien suorituksen valmiiksi saattamista ja tulevia vastuita.
Mikäli rakentajalla ei jo ennestään ole kotivakuutusta kannattaa ottaa nk. rakennusaikainen kotivakuutus jo ennen rakentamista koskevien sopimusten tekoa. Tällä on merkitystä kotivakuutukseen sisältyvän oikeusturvaedun voimassaolon osalta. Rakennuskohde on aina vakuutettava tulipalon, varkauksien, sekä vesivahinkojen varalta. Pankki edellyttää vakuutustodistuksen saamista ennen ensimmäisen erän nostamista.
Mikäli urakoitsijana on yrittäjä, ei omakotitalon rakentajalla ole työnantajan velvoitteita, vaan kyseessä on toimeksiantosuhde. Rakennuttajan tulee kuitenkin tarkistaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että urakoitsija toimittaa rakennuttajalle voimassaolevan otteen ennakkoperintärekisteristä. Varminta on pyytää ote jo sopimuksen tekemisen yhteydessä. Jos urakoitsijana toimiva rakennusliike ei ole ennakkoperintärekisterissä, on rakennuttajan syytä kysyä neuvoa verottajalta.
Sopimuksen lähtötietoina ovat valintamenettelyn ja rakentamispäätöksen yhteydessä syntyneet tiedot ja suunnitteluasiakirjat. Kaikki laskennassa mukana olleet asiakirjat kootaan yhteen. Tärkeintä on ennen sopimuksen solmimista käydä urakoitsijan kanssa asiat läpi niin, että varmistutaan molempien osapuolien ymmärtäneen asiat yhtäläisesti. On syytä käyttää suunnittelijoita asiantuntijoina neuvotteluissa. Maksupostitaulukko laaditaan yhdessä urakoitsijan kanssa. Erien pitää olla urakoitsijaa kannustavia ja toisaalta rakennuttajalle ei saa syntyä turhia riskejä. Varsinainen urakkasopimus kirjoitetaan ja edellytetään vielä urakoitsija tarkastamaan asiakirjat, jotka varmasti ovat olleet mukaan laskennassa.
Jokaisesta neuvottelusta, ja kaikista niissä sovituista poikkeavista asioista, tehdään muistio. Tarpeen mukaan urakkasopimuksen liitteiksi tulee laittaa pätevyysjärjestyksessä seuraavat tai osa seuraavista asiakirjoista:
– urakkaohjelma
– urakkarajaliite
– urakkatarjouspyyntö
– työselitys
– piirustusluettelon mukaiset piirustukset
– rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot tai ainakin maininta, että urakassa noudatetaan tätä asiakirjaa
– urakkatarjous (+tarjouserittely)
– yksikköhintaluettelot
– maksuerätaulukko
– mahdolliset muut liitteet
– urakkaneuvottelun pöytäkirja (pätevyysjärjestyksen ensimmäinen, ellei itse sopimukseen voida kirjata neuvottelun sisältämiä asioita.

3.2.4.3 Urakan antaminen
Urakan antamisesta ei pidä sanoa suullisesti mitään. Jo aiemmin olemme huomauttaneet, että urakoitsijalle ei saa syntyä käsitystä hänen saaneen urakan, ennen kuin kaikki asiat on sovittu. Tämä vaihe on viimeistään silloin, kun urakka-asiakirjat allekirjoitetaan. Urakkasopimus allekirjoitetaan, eli varmennetaan molempien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet.
Rekisteröityneille lukijoillemme on tarjolla malliksi vapaamuotoinen urakkasopimuslomake.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
202112_73948.jpg
Rakennushankkeen toteutusmuodon valinta
Rakennushankkeen toteutusmuodon valinta voi ratkaista hankkeen onnistumisen. Listasimme eri toteutusmuotojen hyvät ja huonot puolet.
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
20204_64007.jpg
Tuunaa vanha pöytä uuteen loistoon
Saitko perinnöksi tai lahjaksi hieman nuhruisen pöydän? Tai löysitkö kirpputorilta muodoiltaan kaunottaren, mutta väreiltään ruman ankanpojan? Tuunaa pöydästä helposti päivässä, kalkkimaalilla ja lakalla, sisustusttyyliisi ja väreihisi sopiva perintökalleus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton