• Etusivu
  • Talo

Ääneneristys kuntoon seinissä ja lattioissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 29.11.2023
20146_39865.jpg

KT-AKU:n optimoitu paino/tiheyssuhde tekee siitä erinomaisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon, jolla toteuttaa väliseininen ääneneristys.

Ääneneristys

, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.

Info

Info

  • Ääneneristys tarkoittaa kahden eri tilan välistä äänen eristämistä (ilma- ja askelääni).
  • Äänenvaimennus tarkoittaa sitä, että voidaan vaikuttaa tilan jälkikaiunta-aikaan eli kuinka kaikuisa tila on.
  • Mineraalivillojen tiheydellä ei ole vaikutusta rakenteen ääneneristävyyteen.


Huom!

Hyvä huoneakustiikka ei ole sama, kuin hyvä ääneneristys.

Miten saavutetaan hyvä ääneneristys?

Hyvä ääneneristys saadaan ISOVER-Rakennuseristeillä erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.

  • Jotta ääneneristys toteutuu, tulee rakenteiden olla ehdottoman tiiviitä. Ääneneristys heikkenee aina, jos tilojen välillä on rako tai aukko.
  • llmanvaihtokanavissa asuntojen välillä tarvitaan äänenvaimentimet.
  • Patteriverkostossa tarvitaan asuntojen välillä joustavat putken osat tai joustavat patteriventtiilit, jottei ääni kulje pattereiden kautta tilasta toiseen

Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen sopivimmat tuotteet ovat kevyet ISOVER-rakennuseristeet kuten ISOVER KL AKU ja KT AKU. Ääneneristys voi tarvita lisäksi lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. KL-33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.

Tyypillisesti voi ilmaääneneristävyyttä parantaa 5-6 dB täyttämällä seinäpuoliskojen välisen ilmatilan pehmeällä mineraalivillalla. Paras lopputulos saavutetaan, kun koko ilmatila täytetään, ylitäyttäminen ei ole tarpeen ja se voi jopa heikentää lopputulosta.

Kun halutaan askelääneneristävyys niin hyväksi kuin mahdollista, käytetään ISOVER FLOta tai ISOVER VKL:ta. ISOVER FLO on molemmilta puolilta lasihuovalla pinnoitettu askeläänieristelevy. Se soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa vaaditaan hyvää askeläänieristystä, lämmöneristystä ja kuormituskestävyyttä. ISOVER VKL on pinnoittamaton, jäykkä askeläänieriste. Sitä käytetään uivien lattioiden askelääneneristämiseen, kun eristeen paksuus on rajoitettu.

Katso täältä materiaali- ja rakenneratkaisuja

Näin saavutetaan hyvä ääneneristävyys kevytrakenteilla:

Seinät
• mahdollisimman paljon pintamassaa ja runkoväli täyteen villaa
• rungon tulisi olla mahdollisimman löysä (pieni dynaaminen jäykkyys, akustorangalla (Gyproc AP) saadaan lisättyä löysyyttä)
• muista tiivistys ja sivutiesiirtymien estäminen

Kelluva lattia
• kelluvilla lattioilla saavutetaan paras askeläänen eristys (kokonaan irti rakennuksen rungosta), eristeellä tulee olla alhainen dynaaminen jäykkyys
• puulattioilla välitilan villottaminen täyteen sekä alapuoliset rakennuslevyt kiinnitetään akustorangalla
• matalien taajuuksien eristävyyttä voidaan parantaa pintamassaa lisäämällä
• lattiamateriaalin valinnalla on vaikutusta askeläänitasoon
• muista tiivistys ja sivutiesiirtymien estäminen

Äänen vaimentaminen huonetiloissa
Perusohjeita miellyttävän akustiikan toteuttamiseksi tiloissa, joissa hyvä puheen erotettavuus on tärkeää:
• A-luokan äänenvaimennuslevyjä käytetään huoneen lattiapinta-alan verran
• Taustapintaan liimattavien äänenvaimennuslevyjen oltava vähintään 40 mm paksuja, ohuempia levyjä (15–20 mm) voidaan käyttää alaslasketuissa asennuksissa
• Seinäpinnoille on myös hyvä asentaa äänenvaimennuslevyjä

Jotta ääneneristys toimii, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Ääneneristys heikkenee, kun kaksikerrosrakenteen kerrosten välillä on kiinteitä ja jäykkiä liitoksia. Tämän takia kaksoisrunko toimii ääniteknisesti yksinkertaista runkoa paremmin. Vastaavasti peltiranka on puurankaa parempi johtuen puurangan suuremmasta jäykkyydestä.

Saumojen tiivistykset on tehtävä huolellisesti, koska ääneneristys heikkenee rakojen ja vuotokohtien vuoksi. Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.

Rakennusosien väliset liitokset on suunniteltava ja toteutettava erittäin huolellisesti niin, ettei ääni pääse kulkemaan sivuavia rakenteita pitkin. Sivutiesiirtymän hallinta korostuukin sitä enemmän, mitä kovemmat vaatimukset ääneneristys saa. Hyvän ja huonon liitoksen ero saattaa olla jopa yli 10 dB.

Ääniteknisesti kaksoisrunko toimii yksinkertaista runkoa paremmin.
Ääniteknisesti kaksoisrunko toimii yksinkertaista runkoa paremmin.
Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.
Jopa pieni muutaman millimetrin halkeama voi aiheuttaa sen, että ääneneristys on usean desibelin heikompi.
Info

Info

Muista ainakin nämä!

  • Kiinnitä huomiota äänieristykseen jo suunnitteluvaiheessa. Se usein unohtuu.
  • Kodin talotekniikka tuottaa myös ääntä, kuten iv-kanavat ja -koneet sekä viemäri- ja vesiputket.
  • Tehon kaksinkertaistuminen lisää äänenvoimakkuutta 3 dB ja kymmenkertaistuminen 10 dB.
  • Täytä väliseinien tyhjä ilmatila mineraalivillalla, esimerkiksi ISOVER KL-37
  • RakMK osassa C1 on annettu vaatimuksia asunnon ilmaääneneristävyydelle ja askeläänitasoluvulle sekä LVIS -laitteiden sallituille äänitasoille.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
eristys
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.
20183_52355.jpg
Kodin ääneneristys rakenteissa kuntoon
Ääneneristys, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
Unidrain kaivot mahdollistavat isot laatat Tulppa-levyjen kanssa-
Märkätiloihin suunniteltu levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä
Niin se vain on, että mitä huolellisimminkin rakennetut kylpyhuone ja sauna tulevat ajan myötä siihen pisteeseen, että rakenteita tai pintoja tarvitsee uusia. Märkätilojen seinärakenteiden tekeminen sekä vesieristyksen huolellisen laatimisen luulisi vievän pitkään. Voit kuitenkin toteuttaa remonttisi nopeammin kuin luuletkaan, laadusta tinkimättä.
20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton