• Etusivu
  • LVI

Vinkit ilmanvaihtoon pakkaskaudella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 20.12.2024
20221_74365.jpg

Toimiva ilmanvaihto varmistaa laadukkaan sisäilman ja hyvän asumisviihtyvyyden myös pakkaskeleillä.

Kylminä ajanjaksoina saattaa tulla kiusaus sammuttaa ilmanvaihto, jotta säästyisi energiaa. Näin ei saa milloinkaan tehdä, koska silloin sisäilman laatu huononee ja ilmanvaihtokoneen kanavistoon voi kondensoitua vettä.

Ilmanvaihtokoneen ansiosta asunnosta poistuvat sekä käytetty sisäilma, että siinä oleva kosteus. Samalla sisään tulee raitista, puhdasta ilmaa. Kun talvella oleskellaan paljon sisällä, terveellinen ja hyvä sisäilma ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Ilmanvaihtokone toimii myös kylmillä ilmoilla ja sen pitää olla päällä myös pakkasella.

Energiatehokas ilmanvaihto

Energiatehokas ilmanvaihtokone ottaa poistoilmasta talteen lämmön ja lämmittää sen avulla sisään tuotavan ilman. Näin se on miellyttävän vedotonta myös kylmällä säällä. Vallox ilmanvaihtokoneet on suunniteltu käyttämään poistoilman lämpö mahdollisimman tarkkaan hyödyksi, ja siksi ne ovat erittäin energiatehokkaita.

Puhaltimien sähkönkulutuksenkaan vuoksi ilmanvaihtokonetta ei tarvitse pysäyttää, sillä nykyaikaisten tasavirtapuhaltimien sähkönkulutus on varsin pientä. Yhden saunomiskerran kiukaan sähkönkulutuksella käyttää ilmanvaihtokoneen puhaltimia jopa viikkoja.

Miten Vallox ilmanvaihtokoneiden sulatus toimii?

Suomen pitkät ja kovat pakkaskelit haastavat talotekniikkaa ja toimiakseen hyvin myös talvella, on Vallox-ilmanvaihtokoneissa sulatusautomatiikka. Se suojaa koneen lämmöntalteenottokennon jäätymiseltä.

Uusimpien Vallox-ilmanvaihtokoneiden sulatusautomatiikka sulattaa lämmöntalteenottokennon poistoilmasta otetulla lämmöllä. Automatiikka mittaa jatkuvasti lämpötiloja kennon ympäriltä ja päättelee niistä, mikäli kennoon alkaa kertyä jäätä. Kun jäätä on muodostunut liikaa, kone automaattisesti sulattaa lämmöntalteenottokennon. Sulatusjakson aikana asuntoon tuotava ilma lämmitetään jälkilämmitysvastuksella ja suuremmissa Vallox-ilmanvaihtokonemalleissa on vielä lisälämmitysvastus, joten kylmää ulkoilmaa ei tuoda sisälle. Tuloilma tulee sisälle aina myös suodatettuna.

Info

Info

Muistilista talvikaudelle:

  • Jos koneessa on manuaalinen talvipelti, varmista, että se on oikeassa asennossa (ilman pitää mennä LTO-kennon läpi). Uusimmissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa ei ole käsin käännettävää peltiä, vaan automatiikka huolehtii siitä, että lämmöntalteenotto on talvella käytössä ja ohitetaan vasta kesäkuumalla.
  • Ilmanvaihtokoneen tuloilman lämpötila (jälkilämmitys) kannattaa säätää sopivaksi. Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin yksilöllinen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena kuitenkin niin, ettei se aiheuta vedon tunnetta. Silloin jälkilämmityspatterin energiankulutuskin pysyy alhaisena.
  • Niissä Vallox-ilmanvaihtokoneissa, joissa sulatus on toteutettu tuloilmapuhallinta pysäyttämällä, kuuluu pysähtely normaaliin toimintaan. Puhaltimen pysähtelyn määrä riippuu ulkoilman lämpötilasta, ilmanvaihdon käyttönopeudesta ja poistoilman lämpötilasta ja kosteudesta. Sulatusjakson aikana ilmanvaihtokoneen poistopuhallin pyörii koko ajan, joten asunnon ilmanvaihto ei pysähdy.
  • Älä sammuta ilmanvaihtokonetta kovillakaan pakkasilla. Muutoin sisätiloissa elämisestä syntyvä kosteuskaan ei poistu sieltä.
  • Vaihda suodattimet ennen talvea. Puhtaat suodattimet auttavat koneen toimintaa haastavan kylmän jakson aikana. Kun suodattimet ovat puhtaita, ilma virtaa niiden läpi hyvin.

Mitä tehdä, jos pakkaskaudella tulee ongelmia ilmanvaihdon kanssa?

Kylmällä säällä voi ilmanvaihdon kanssa ilmetä ongelmia. Esimerkiksi lämmöntalteenottokenno saattaa jäätyä, ilmanvaihtokone voi kerätä vettä, kondenssivesiputki tukkeutua, koneen päälle ilmestyä vettä pakkasten hellitettyä tai poistoilmaputket voivat jäätyä. Syynä voi olla poistoilmakanavien puutteellinen eristys, huollon laiminlyönti, virheellisiksi muutetut koneen asetukset tai ilmanvaihtokoneen tekninen vika.

Ilmanvaihdon ongelmatilanteita varten löytyy tarkistuslista Valloxin sivuilta.

Jos ilmanvaihtokoneen puhallin pysähtelee talven pakkasjaksoilla, kannattaa vastausta tilanteeseen katsoa Valloxin Usein kysytyistä kysymyksistä.

Mikäli epäilet ilmanvaihtokoneessa teknistä ongelmaa, apunasi ovat valtuutetut Vallox-huoltoliikkeet ympäri Suomen. Koneen asetuksia ei kannata muuttaa itse, jos ei ole varma mitä tekee, sillä ne vaikuttavat koko järjestelmän toimintaan. Jos sinulla on kysymyksiä tai ongelmia ilmanvaihtokoneen toiminnasta talvella, ota yhteys valtuutettuun Vallox-huoltoliikkeeseen. Lähimmän valtuutetun Vallox huoltoliikkeen löydät laitevalmistajan karttapalvelusta.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20115_25707.jpg
2. Kantovesi, viemäri ja kuivakäymälä
Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli viemäri rakennuksessa on, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esim. yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään.WC:nä toimii Puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä. Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.
8_P_153741_1.jpg
Vinkit toimivaan ilmanvaihtoon - kuuntele uusin podcast-jakso
Vanhempien talojen yksi yleisemmistä ongelmakohdista on korvausilmaventtiilien puuttuminen. Tällaisia asuntoja on Suomessa yli miljoona!Toimiva ilmanvaihto luo perustan hyvälle ja terveelle sisäilmalle. Onneksi ilmanvaihdon puutteet on suhteellisen yksinkertaista korjata.Muun muassa näiden aiheiden pariin sukelletaan Kivijalka-podcastin tämänkertaisessa jaksossa.(Podcast on tallennettu 2021 vko 44)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton