• Etusivu
  • LVI

Paljonko ilmanvaihtokone kuluttaa sähköä?

Kaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 18.04.2024
Kannattaako vaihtaa ILTO 430_inkku

Sähkön hinnan hipoessa pilviä, ajatus lämmön karkaamisesta ja punaisena hehkuvista lämmitysvastuksista hirvittää. Mutta mistä tiedät, tuhlaako sinun ilmanvaihtokoneesi tarpeettomasti energiaa?

Talven paukkupakkasilla ilmanvaihto voi todellakin olla kodin suurin energiasyöppö. Pääsyyllinen siihen ei kuitenkaan ole ilmanvaihtokoneiden energiankulutus, vaan ilmanvaihdon lämpöhäviö. Jos kallisarvoinen lämpö karkaa harakoille ja kylmä pakkasilma pääsee asuntoon, se voi jopa tuplata lämmityksen energiankulutuksen. Ilman tehokasta lämmöntalteenottoa jo Etelä-Suomen leveysasteilla ilmanvaihdon mukana voi karata helposti yli 10 000 kWh lämpöenergiaa vuodessa.

Mitä parempi hyötysuhde, sitä suurempi säästö

Ilmanvaihtokone toimii sähköllä ja sen energiankulutus kasvaa talven pakkashuippujen aikana. Tehokas lämmöntalteenotto kuitenkin laskee kokonaisenergiankulutusta moninkertaisesti enemmän. Tätä vaikutusta ei voi laskea pelkästään koneen kulutuksesta. Avuksi pitää ottaa energialaskenta.

E-luvun laskennassa käytetyn ja säästetyn lämmitysenergian suhdetta kutsutaan hyötysuhteeksi. Jos ilmanvaihtokone kuluttaa esimerkiksi 1000 kWh vuodessa, mutta mainitusta 10 000 kWh energiahukasta saadaan talteen 8500 kWh, on kokonaissäästö 7500 kWh ja ilmanvaihtokoneen hyötysuhde 75%.

Miksi ilmanvaihtokoneessa on lämmitysvastus?

Kylmimmillä keleillä pelkkä lämmöntalteenotto ei riitä lämmittämään tuloilmaa miellyttäväksi. Tällöin asuntoon tulevaa ilmaa voidaan lisälämmittää lämmitysvastuksella tai patterilla. Tuloilman lämpötila-asetus on yleensä asukkaan itse säädettävissä. Mikäli haluat minimoida jälkilämmityksen käytön kannattaa se asettaa esim. 17 C° asteeseen.

Toinen merkittävä syy vastuksen energiankulutukseen on huurtumisenesto. Kun kylmä ulkoilma ja sisäilman kosteus kohtaavat ilmanvaihtokoneessa, seurauksena voi pahimmillaan olla lämmöntalteenottokennon jäätyminen ja ilmanvaihdon pysähtyminen. Siksi ilmanvaihtokoneissa on sulatustoiminto.

Jos se on toteutettu lämmöntalteenoton ohituksella, tuloilmaa lämmitetään sulatuksen ajan jälkilämmityksellä. Esilämmityksessä ilmaa puolestaan lämmitetään jo ennen LTO-kennoa, jotta lämmöntalteenottoa ei tarvitse ohittaa ja sen hyötysuhde on kokoajan käytössä.

Lue lisää huurtumisenestosta

Lisälämmitys voidaan toteuttaa sähkövastuksen lisäksi myös esimerkiksi maalämmitykseen liitetyllä lämmityspatterilla. Maalämpöpatteri onkin hyvä keino laskea ilmanvaihtokoneen sähkönkulutusta varsinkin Pohjois-Suomessa, jossa lämpötilat ovat kylmiä ja pakkasjaksot pitkiä.

Kesällä samaista maaliuospatteria voidaan hyödyntää asunnon viilentämiseen, kunhan ilmanvaihtokanavat on asianmukaisesti eristetty kondensaatiokosteuden välttämiseksi.

Milloin on aika päivittää ilmanvaihto?

Vanhan ilmanvaihtokoneen päivittäminen uuteen voi tuntuvasti parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Parikymmentä vuotta sitten laitteiden hyötysuhteet liikkuvat 50-60% välillä, kun uusilla koneilla ylletään jopa 80% tasolle. Puhutaan siis helposti tuhansien kilowattituntien säästöstä vuositasolla. Myös puhaltimet ovat muuttuneet säästeliäämmäksi ja kuluttavat jopa puolet vähemmän sähköä vanhoihin verrattuna. Uudet toiminnot ja automatiikat auttavat osaltaan pienentämään energiankulutusta ja samalle varmistavat hyvän sisäilman vaihtuvissa olosuhteissa.

swegon

Energiankäytön ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen madaltaminen ovat kelpo syitä harkita toimivankin ilmanvaihtokoneen päivittämistä. Viimeistään korjaus- ja huoltotarpeiden lisääntyessä on korkea aika alkaa harkita kokonaan uutta ilmanvaihtokonetta.

Voit tutustua esimerkkilaskelmiin, vaihtokonevaihtoehtoihin sekä toteutettuihin remonttikohteisiin ilmanvaihdon saneerausoppaassa.

Tai kysy heti tarjous ilmanvaihtokoneen päivittämistä valtuutetulta Swegon Ilmateknikolta.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20228_79259.jpg
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden ansiosta ilmanvaihto tehostuu automaattisesti tarpeen mukaan. Koneita voi myös ohjata itse etänä.
Entos
Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä
Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton