Villa ISOVERin vesikattotöitä
Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria.
Lumisade yllätti taas autoilijat ja rakentajat edeltävällä viikolla, kun ensilumi satoi maahan myös Etelä-Suomessa. Onneksemme talotehtaan pystytysporukka sai vesikaton pohjarakenteet valmiiksi ja suojattua juuri ennen lumisateita, joten nyt kun kelit suosivat, saadaan katto vedenpitäväksi ennen talven tuloa.
Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria, joka on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle, joka talossamme on kumibitumikermikate loivasta ja suhteellisen haasteellisesta kattokulmasta ja taitteesta johtuen.
Syksyllä asennetaan pohjahuopa ja keväällä sitten varsinainen pintakermi, kun katolle tulevien aurinkopaneelien asennusaikataulu saadaan lyötyä lukkoon. Pohjahuopa kiinnitetään kantavaan rakenteeseen ruuvein ja aluslevyin sekä pisteliimaamalla. Saumakohdat liimataan kiinni kuumentamalla pohjahuovassa valmiina oleva bitumi.
Aina kun vesikatolla tehdään tulitöitä, kuten esim. bitumin liimaamista, tulee huolehtia siitä, että asentajat ovat riittävän ammattitaitoisia ja heillä on käytynä vesikatetöiden tulityökortti eli ns. musta kortti. Katolla tulee aina olla riittävä määrä alkusammutuskalustoa, jotta mahdollinen tulipalon alku saadaan sammutettua jo alkumetreille ilman suurempaa vahinkoa.
Talvi tuli ryminällä – tiivistäminen vauhdissa
Viikolla 48 leuto syksy muuttui kertaheitolla runsaslumiseksi pakkastalveksi. Loppuviikon lumimyrskyllä töitä Villa ISOVERissa tehtiin onneksi sisätiloissa. Yläpohjan aukkoja tukittiin kiireesti, ettei tuiskuava lumi päässyt enää sisään. Viikon aikana aloitettiin myös harvalaudoituksen tekeminen välipohjaan. Yläkertaan tulee Gyproc-lattia ja vesikiertoinen lattialämmitys.
Viikolla 49 yläpohja on tarkoitus saada umpeen. Hyönteisverkot ja tuulenohjaimet ja höyrynsulku asennetaan paikalleen. Kun yläpohja on ummessa, rakennusta voidaan alkaa lämmittää ja sisätiloja kuivattaa. Myös alakerran tekninen tila pyritään saamaan valmiiksi tekniikkalaitteiden asentamista varten
Tiivistäminen on tärkeää
Viikolla 49 keskitytään rakennuksen tiivistämiseen. Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen. Rakenteiden läpi ja liitoksien kautta ilmaa ei saa päästä vuotamaan.
Ilmanvuotoluvulla q50 kuvataan, kuinka paljon vuotoilmaa keskimäärin virtaa rakennusvaipan läpi tunnissa 50 Pa paine-erolla rakennusvaipan pinta-alaa kohden (m3/(h m2)). Nollaenergiatalon ilmanvuotoluku q50 on noin 0,4. Uuden pientalon rakennusvaipan ilmanvuotoluku saa kesällä 2012 voimaan tulleiden rakentamismääräysten mukaan olla korkeintaan 4 (m3/(h m2)).
Rakennuksen vaipan ilmantiiveyttä ei kuitenkaan voi mitata ennen sen valmistumista. Tiiviys varmistetaan rakennusaikana tarkalla ja huolellisella työllä. Erityisesti ikkunoiden ja ulko-ovien ja ulkoseinän liitokset sekä ulkoseinän ja lattian liitokset ovat herkkiä ilmavuodoille. Villa ISOVERin tiivistämiseen käytetään ISOVER Vario –tiivistystuotteita.
Höyrynsulut paikoilleen
Kuitukangasvahvistetusta polyamidikalvosta valmistettu ISOVER VARIO KM Duplex UV - on kosteutta tasaava "älykäs" höyrynsulkukalvo, jonka toiminta perustuu rakenteessa olevan kosteuden kuivumiskykyyn sekä sisälle että ulospäin. Se asennetaan kuten perinteinen höyrynsulku ja saumakohdat tiivistetään hyvin huolellisesti verkkovahvistetusta PE kalvosta valmistetulla VARIO KB 3 -saumausteipillä tai VARIO MultiTape SL -tiivistysteipillä.
ISOVER VARIO TightTecin avulla usein ongelmalliset ikkunoiden ja ovi kulmat, ulkonurkat sekä palkkien ja kattotuolien läpiviennit höyrynsulussa saadaan tiivistettyä helposti. Läpivientien ilman- ja vesihöyryntiiviys varmistetaan joustavasta ja pitkäikäisestä EPDM –solukumista valmistettujen ISOVER Vario Läpivientitiivisteiden avulla.
Tiivistäminen tehdään puhtaissa ja pölyttömissä tiloissa. Lämpötilan olisi oltava mieluummin plussan puolella.