• Etusivu
  • Rakentaminen

Varaudu syksyn sateisiin ja kevään sulamisvesiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.07.2025
201811_55388.jpg

Salaojakaivossa veden pinnan tulisi olla putkiliittymän alapuolella.

Syksyn saapuessa on hyvä varautua sateisiin ja talven tuloon. Välillä runsaidenkin syyssateiden vesimäärän hallittuun poistoon kannattaa varautua muutamalla pienellä huolto- ja tarkistustoimenpiteellä. Syyshuolto auttaa samalla myös kevään sulamisvesien suhteen.

Puhdista rännit

Puhdista rännit neulasista, lehdistä ja muista roskista. Rännin pohjalle makaamaan jäävä vesi ruostuttaa rännin puhki. Rännin ylitulviminen aiheuttaa myös kosteuskuormitusta perustuksille ja mahdollisesti seinän alaosan rakenteille. Rännit tulisi puhdistaa sekä keväällä että syksyllä. Samalla kannattaa ainakin silmämääräisesti tarkistaa niiden kunto. Mahdollisuuksien mukaan myös katolta kannattaa poistaa lehdet ja roskat, jotta rännit eivät ole kohta samassa kunnossa, kuin ennen puhdistusta. Muista työturvallisuus! Turvavaljaat ja -köydet ovat tarpeen katolla työskenneltäessä. On myös hyvä muistaa, etteivät tikkaat ole rakennusteline vaan ainoastaan kiipeämistä varteen.

Matalissa rakennuksissa rännin puhdistus onnistuu pitkävartisella harjalla. Rännien puhdistusta varten voi hankkia sitä varten suunnitellun työkalunkin ja näppärä tee se itse -mies toki kehittää tähän tarkoitukseen sopivan työkalun itsekin.

Tarkista syöksyt ja sadevesikaivot

Sadesäällä on hyvä käydä tarkistamassa, ettei sadevesikaivossa pinta nouse liiaksi. Tyhjennä sadevesikaivojen lietepesät tarvittaessa. Syöksytorvet voi myös huuhdella runsaalla vedellä ja samalla voi todeta rännikaivon toimivuuden.

Tarkista myös, että sadevesi varmasti ohjautuu sadevesikaivoihin tai pintakouruja pitkin riittävän kauas perustuksista. Samalla on hyvä seurata, ettei perustusten läheisyyteen kerry lätäköitä. Tämä voi kieliä maan pinnan kallistuksen olevan väärän. Hulevesien tulisi valua pintakouruja tai maan pintaa pitkin aina talosta poispäin ainakin noin kolmen metrin päähän asti.

Tarkista salaojien toiminta

Tarkista salaojien tarkistuskaivoista veden pinnan korkeus. Veden pinnan tulisi olla korkeintaan alimman salaojaputken alapinnan tasolla. Tätä ylempänä oleva vedenpinta viittaa vikaan salaojaputkistossa. Suositus on, että vähintään kahden vuoden välein pitäisi salaojien toimivuus tarkistaa, mutta vaiva on sen verran pieni, että se kannattaa tehdä joka vuosi mieluummin, kuin miettiä, tulikos kaivot tarkastettua viime vuonna. Merkitse myös tarkistukset talon huoltokirjaan, jos sellainen löytyy.

Salaojien tukkeutuminen on varsin harvinaista, jos toteutus on alun perin hyvin tehty. Tarvittaessa toimimattoman salaojituksen kunto voidaan tutkia videokuvauksella ja alan ammattilaisilta löytyy myös huuhteluun ja tarvittavat laitteet.

<p data-block-key="i6dqi">Erotathan putket? Salaojaputkissa on neljä reikäriviä ja sadevesiputki taas on umpinainen ja sisältä sileä vihreä pinta.</p>
Erotathan putket? Salaojaputkissa on neljä reikäriviä ja sadevesiputki taas on umpinainen ja sisältä sileä vihreä pinta.
Info

Info

Hyvä tietää:

Sadevesiä ei saa ei saa ohjata salaojien tarkistuskaivoihin, vaikka se saattaisikin tuntua helpolta ratkaisulta. Salaojaputkissa on reikiä, joiden tarkoitus on kerätä vajovesi salaojaputkiin ja edelleen pois perustuksista. Ohjattaessa sadevedet salaojaputkiin, perustusten kuivatusjärjestelmä voi muuttua kastelujärjestelmäksi.

Ilmastonmuutos on jo käynnissä - rankkasateet yleistyvät

Tilastojen mukaan Suomen keskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä alkaen jo yli 2 astetta. Voimakkaimmin lämpeneminen näkyy joulukuussa. Ilmastonmuutos myös jatkuu ja sen seurauksena lämpötila nousee edelleen. Laskelmien ja ennusteiden mukaan muutokset näkyvät etenkin talvissa. Lumipeiteaika lyhenee ja sateet lisääntyvät. Odotettavissa on myös, että läpi vuoden rankkasateet lisääntyvät ja kenties voimistuvat. Tämä tulee aiheuttamaan sadevesi- ja salaojajärjestelmien toimivuudelle entistä enemmän haasteita.

Rakentaminen
sadevesijärjestelmät
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

omakotitalon ympärille syntymässä uusi puutarha
Toimiva piha omakotitaloon: pihan rakentaminen
Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa – ja huolella.Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
sateinen päivä ja pihalla sadevesikaivo vetää vettä
Kuivan talon salaojat
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa.Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle.
Salaoja-asennus
Näin asennat salaojat oikein.
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
20143_38447.jpg
Miten rakennetaan oma elokuvatila?
Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?
Viikon kysymys mietityttää.
Betoniperustuksen kosteus?
Kysymys:Olemme tekemässä remonttia vuonna 1965 rakennetussa omakotitalossa. Talossa on kellarikerros, joka on lähes kokonaan maan alla. Aikoinaan perustaa ei ole eristetty maan kosteudelta millään tavalla, joten kellari on kostea ja viileä.Miten eristys tulisi hoitaa ja millaisia vaihtoehtoja on olemassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton