• Etusivu
  • Talo

Vanha fiilis uuteen puuesineeseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2008
20086_11271.jpg

Haluatko wanhentaa uuden puisen lipaston tai muokata tavanomaista vanhaa kalustetta toiseen lookiin? Tällä ohjeella saat vanhaa fiilistä.

Käsiteltävä esine voi olla suuri tai pieni. Se voi olla koriste-esine tai huonekalu. Se voi olla uusi tai vanha. Jos käsittelet vanhan kalusteen, poista ensin vanha maali. Pinnan ei tarvitse täysin puhdas vanhasta maalista. Tässä käsittelemme puisen arkun.

Tarvikkeet

1. Valkoinen pohjamaali tai katoissa käytettävä valkoinen maali. Kalustemaali ei käy, koska sen sileään pintaan vaha ei tartu.
2. Liberon Spriikuultomaali, jokin tummista sävyistä. Tässä käytettiin sävyä Tumma Tammi.
3. Liberon Black Bison antiikkivaha, käytetty sävy oli pähkinä
4. Sivellin
5. Teräsvillaa (0000)
6. Kangasta tai trasselia
7. Modern Options ruoste-efektimaalia heloihin

Ohjeet

1. Sävytä nurkat Spriipohjaisella kuultomaalilla (Tumma Tammi).
2. Maalaa kaluste kokonaan valkoisella pohja- tai kattomaalilla.
3. Maalin kuivuttua hio nurkat auki karkealla teräsvillalla.
4. Hankaa pintaan pähkinänsävyinen Black Bison antiikkivaha.
5. Anna vahan kuivua vain vähän aikaa, n.30 minuuttia ja poista haluamasi määrä vahaa kankaalla tai trasselilla. Jos jätät pintaan enemmän vahaa se näyttää tummemmalta. Jos vaha ehtii kuivua pintaan kauemmin, sen poistaminen saattaa tuntua työläältä. Pieni määrä väritöntä antiikkivahaa rätissä auttaa kuivuneen vahan poistossa.

Modern Options ruoste-efektimaalin käyttö:

1. Puhdista pinta mahdollisesta rasvasta ym. liasta.
2. Sivele metallimaali pintaan. Anna kuivua tunti ja sivele toinen kerros. Anna kuivua 12 tuntia.
3. Sivele pintaan hapettajaliuos. Pinta alkaa ruostua hetken kuluttua. Hapettajaliuosta voi lisätä ruoste-efektin voimistamiseksi, jos pinta ei kertakäsittelyllä ruostu tarpeeksi.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20181_51340.jpg
Mielenkiintoinen uutuusmallisto hirrestä
Hongan Moderni-mallisto on kehitetty vastaamaan kysyntää. Uudenlainen, italialaistyylistä ja modernia hirsitalodesignia esittelevä, mallisto on nyt tarjolla. Näissä uutuusmalliston kodeissa yhdistyvät puun parhaat ominaisuudet sekä ulkomuodoltaan nykyaikainen arkkitehtuuri. Modernilla hirsiteknologialla toteutettu selkeälinjainen omakotitalo sopii niin kaupunkiympäristöön kuin maaseudun rauhaan. Hirsi rakennusmateriaalina ei rajoita vaativankaan muotokielen soveltamista suunnittelussa ja toteutuksessa.Talomalleista on saatavilla useita erilaisille perheille ja tonteille sopivia versioita. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa talomalli ja viimeistele yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.
20087_11931.jpg
5 Honka Fregatti
Näytteilleasettaja: Honkarakenne Oyj Pihasuunnittelija: Marita Wallin / PIHA.SI Loma-asuntomessujen kohde 1Merelliseen ympäristöön kauniisti istuva tummanharmaa Honka Fregatti on rakennettu jykevästä massiivihirrestä, johon on yhdistetty tyylikkäästi kivimateriaalia. Suuri puinen terassi on osin katettu ja se kiertää sekä huvilaa että saunarakennusta. Huvilasta päästään terasseja pitkin rantasaunalle. Viehättävän yksityiskohdan pihalle luo oma, pieni hiekkaranta, jota vehreyttävät pilaritervalepät.Kaunis piha on huoleton hoitaaHonka Fregatin pihan suunnittelusta on vastannut Marita Wallin, jonka tavoitteena oli luoda huolettomaan lomanviettoon sopiva, kestävä ja helppohoitoinen puutarha.Huvilaa ympäröivä piha-alue jakautuu toiminnoiltaan kolmeen osaan. Tilavan terassin ja oman pienen hiekkarannan lisäksi kivetty etupiha ja vehreä nurmikolla varustettu oleskelupiha tarjoavat paikkoja leppoisaan ulkona oleiluun. Autotalli sijoittuu päärakennuksen viereen.Oleskelualueelle on istutettu tuttuja varmoja kasveja, kuten juhannusruusu ja kanukoita. Muutama erimuotoinen puu ja syreeni luovat pihaan hieman näkösuojaa ja kerroksellisuutta. Kesäkukat ja yrtit viihtyvät terassin istutuslaatikoissa, ja koristeheinät keventävät etupihan tunnelmaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Huopakaton uusiminen?
Kysymys:Talossamme on 26 vuotta vanha kolmiorimahuopakatto. Katto ei vuoda, mutta on osittain irronnut aluslaudoituksesta. Voimmeko purkaa rimoituksen ja laittaa uuden palahuovan suoraan vanhan rullahuovan päälle ilman uutta aluskatetta? Vai pitääkö vanha huopa purkaa kokonaan ja laittaa uusi aluskate aluslaudoituksen päälle?
20204_64300.jpg
Näin onnistut kotisi ilmanvaihdon suunnittelussa
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20103_20959.jpg
Ryhdistäytykää suomalaiset?
Suomalainen on aina ollut ylpeä itsestään ja suomalaisuudestaan sekä rehellisyydestään ja periksiantamattomuudestaan. Miksei siis tätä sisua voisi osoittaa nytkin, vaikka valtion- ja kenties omaakin velkaa on, että hirvittää. Kaiken lisäksi itsetuntoamme koeteltiin vahvasti, kun Vancouverista tultiin melkein tyhjin taskuin, eikä Euroviisuistakaan ole lupa odottaa kuin marginaalipisteitä. Mutta, jospa eläisimme tätä päivää niin kuin Euroopassa pitää. Kauppaa täytyy käydä, vaikka laivat seisoisivat satamissa tai ovat juuttuneina jäihin. Mutta, aina silloin kun laiva pääsee lähtemään maailmalle ruumat ja kansi täynnä suomalaisen teollisuuden tuotteita, tuo se sama laiva maailmalta meille mm. autoja, matkapuhelimia, kahvia, banaaneja – ja maitoa. Kysyä sopiikin, että oliko sinänsä ahkeran pääministerimme viesti kansalle loppuun saakka harkittu, kun hän kehotti – epäsuorasti kylläkin – boikotoimaan sipoolaisessa navetassa lypsettyä maitoa, koska se on lypsetty väärän väriseen tölkkiin. No, tämäkin asia korjaantui ja tämä Suomi-Ruotsi-maaottelu taisi päättyä tasapeliin?
20213_69086.jpg
Hirsimökkien kysyntä kasvaa - nostalgiset piilopirtit ovat taas arvossa
Kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin ja mökkirakentamiseen on kasvanut voimakkaasti koronapandemian myötä. Suomalaiset kaipaavat nyt mökille, ja monet tutut arvot ovat palanneet. Vapaa-ajan asunnon tarjoamaa pesämäistä rauhaa ja yhteyttä luontoon pidetään tärkeinä. Hongan vuoden 2021 huvilauutuudet tarjoavat ylellisten hirsihuviloiden lisäksi niin moderneja vapaa-ajan hirsitaloja, klassisia hirsimökkejä kuin perinteisiä piilopirttejäkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton