• Etusivu
  • LVI

Matalaenergiatalon ilmanvaihto – hyödynnä lämmöntalteenotto ja maalämpö

Miksi ilmanvaihto on matalaenergiatalossa tavallistakin tärkeämpää?

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox Oy
Päivitetty 02.07.2025
matalaenergiatalon ilmanvaihto VALLOX 1920x1080

Uusien pientalojen rakentaminen perustuu nykyisin lähes poikkeuksetta energiatehokkuuteen. Rakennuksilta edellytetään hyvää lämmöneristystä, tiivistä rakennetta ja hallittua ilmanvaihtoa, joka varmistaa sisäilman laadun ja pienentää energiankulutusta. Kun rakennuksen lämpöhäviöt on minimoitu, kasvaa ilmanvaihdon merkitys entisestään: se ei saa tuhlata lämpöä, mutta sen on silti tuotava riittävästi raitista ilmaa kaikkiin tiloihin. Tässä onnistutaan vain nykyaikaisella, lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihtokoneella.

Valloxin ilmanvaihtokoneet on kehitetty suomalaisiin olosuhteisiin vastaamaan juuri näihin vaatimuksiin – tehokkaasti, luotettavasti ja energiatehokkaasti.

Lämmöntalteenotto pienentää energiankulutusta tehokkaasti

Energiatehokkaassa kodissa ilmanvaihtokone ei ainoastaan vaihda ilmaa – se myös hyödyntää poistoilman lämpöenergian uudelleen. Valloxin ilmanvaihtokoneet on varustettu tehokkaalla lämmöntalteenotolla (LTO), joka siirtää poistuvan sisäilman lämpöä sisään tulevaan raittiiseen ilmaan. Näin lämmitetty korvausilma vähentää lämmitysjärjestelmän tarvetta ja pienentää koko talon energiankulutusta.

Vallox-ilmanvaihtokoneiden vuosihyötysuhteet ovat erinomaisia, ja lämmöntalteenoton hyötysuhde on uusimmissa malleissa jopa yli 80 %. Kaikissa koneissa käytetään energiatehokkaita EC-tasavirtapuhaltimia, jotka kuluttavat sähköä vähemmän ja säätyvät automaattisesti ilmanvaihdon tarpeen mukaan.

Maalämpö tehostaa myös ilmanvaihtoa

Maalämpöä hyödynnetään yleisesti rakennuksen lämmityksessä, mutta sitä voidaan käyttää myös ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamiseen. Vallox MLV -mallit on suunniteltu erityisesti tätä varten. Niihin on integroitu MLV-patteri, joka mahdollistaa maalämpöjärjestelmän hyödyntämisen tuloilman esilämmityksessä talvella ja viilennyksessä kesällä.

Talvella patteri hyödyntää maalämmön kiertovettä esilämmittämään ulkoilmaa ennen lämmöntalteenottoa, mikä parantaa koko järjestelmän hyötysuhdetta ja ehkäisee jäätymisriskejä. Kesäkuukausina sama järjestelmä voi käyttää maaperän viileyttä tuloilman viilentämiseen ilman erillistä jäähdytyslaitetta.

Ilmanvaihto voi toimia osittaisena lämmitysjärjestelmänä

Valloxin MLV-malleissa on vesipatteri, joka voidaan liittää maalämpöpumpun keruupiiriin. Patteri esilämmittää ulkoa tulevaa ilmaa ennen varsinaista lämmöntalteenottoa, mikä parantaa koko ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuutta ja auttaa ehkäisemään jäätymistä kylminä kausina.

Kesällä sama järjestelmä voi hyödyntää maaperän viileyttä tuloilman jäähdyttämiseen, mikä lisää asumisviihtyvyyttä ilman erillisiä jäähdytyslaitteita. Joissakin Vallox-malleissa vesipatteri voidaan myös kytkeä vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään, jolloin ilmanvaihtojärjestelmä toimii osana rakennuksen lämmityskokonaisuutta.

Älykäs ohjaus varmistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon

Valloxin ilmanvaihtokoneet on varustettu kehittyneellä ohjausjärjestelmällä, joka reagoi automaattisesti sisäilman olosuhteisiin. Esimerkiksi Vallox Digit2-ohjain seuraa muun muassa hiilidioksidi- ja kosteustasoja, ja säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Näin ilmanvaihto toimii tehokkaasti silloin kun sitä tarvitaan, mutta ei kuluta turhaan energiaa.

Käyttäjä voi valita valmiista tehoasetuksista, ajastaa ilmanvaihtoa tai käyttää manuaalista ohjausta esimerkiksi suihkun tai ruoanlaiton yhteydessä. Ohjaus onnistuu myös Vallox MyVallox -järjestelmän kautta älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Yhteensopiva vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa

Useat Vallox MLV -mallit on suunniteltu toimimaan saumattomasti yhdessä vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Ilmanvaihtokoneeseen integroidun vesipatterin ansiosta tuloilmaa voidaan lämmittää samalla lämmönlähteellä kuin lattialämmitys – esimerkiksi maalämpöpumpun tuottamalla energialla. Tämä tuo energiatehokkuutta ja selkeyttää talotekniikan kokonaisuutta.

Lämmöntalteenoton yhteyteen sijoitettu vesipatteri ei ainoastaan lämmitä tuloilmaa, vaan myös ehkäisee jäätymisriskiä kylmissä ulkoilmaolosuhteissa. Lisäksi Vallox on varustanut vesipatterimallinsa suojapelleillä, jotka estävät kylmän ilman virtauksen koneeseen ulkoilma- ja jäteilmakanavien kautta.

<p data-block-key="4tukk">Vallox 150 MLV VKL on korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokone, joka on suunniteltu erityisesti vesikiertoiseen lattialämmitykseen kytkettäväksi ja sopii erinomaisesti muun muassa maalämpöjärjestelmien yhteydessä käytettäväksi. Kuvassa passiivitalo Liedossa.</p>
Vallox 150 MLV VKL on korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokone, joka on suunniteltu erityisesti vesikiertoiseen lattialämmitykseen kytkettäväksi ja sopii erinomaisesti muun muassa maalämpöjärjestelmien yhteydessä käytettäväksi. Kuvassa passiivitalo Liedossa.
Info

Info

Vallox – Ilmanvaihtoa energiatehokkaaseen rakentamiseen

Vallox-ilmanvaihtokoneet täyttävät nykyaikaisen pientalorakentamisen tiukat vaatimukset. Ne tarjoavat:

  • Korkean hyötysuhteen lämmöntalteenoton, joka pienentää lämmitysenergian tarvetta.
  • Energiatehokkaat EC-tasavirtapuhaltimet, jotka säästävät sähköä ja mukautuvat tarpeen mukaan.
  • MLV-mallit maalämpötaloihin, joissa ilmanvaihto hyödyntää sekä maalämmön että maakylmän energian.
  • Älykkään ohjausjärjestelmän, joka säätää ilmanvaihtoa automaattisesti sisäilman laadun mukaan.
  • Yhteensopivuuden vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, mikä tuo joustavuutta ja lisää käyttömukavuutta.

Valloxin ilmanvaihtokoneet on kehitetty suomalaisiin olosuhteisiin – tukemaan terveellistä sisäilmaa ja asumismukavuutta energiatehokkaasti vuodenaikojen mukaan.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
iloinen pariskunta sohvalla
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan.Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton