• Etusivu
  • Energia

Turvallista sähköä myös ulkotiloissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 31.10.2023
turvalliset-ulkovalot-ja-sähköt-ABB-1920x1080

Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.

Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.

Kosti-sarja vaativiin olosuhteisiin

ABB:n Kosti -sarja on tehty kestämään vaikeita olosuhteita ja kovaa käyttöä. Tuotevalikoimasta löytyy painikkeet, kytkimet ja pistorasiat pinta-asennuksiin, sekä kaksoispistorasia uppoasennukseen.

Kosti-sarjan tuotteet on valmistettu korkealaatuisesta ja kestävästä raaka-aineesta ja ne soveltuvat asennettaviksi esimerkiksi kellarikerroksiin, autokatoksiin ja ulkotiloihin.

Tutustu Kosti-sarjaan

Kosti-tuotteet mahdollistavat siistit yhdistelmät ja asentaminen on vaivatonta, sillä kalvotiivisteet ovat erillisiä ja tarjoavat runsaasti kytkentätilaa. Kaksi Kosti-tuotetta voi liittää yhteen yhdyskappaleella, luoden selkeän johtotien eri tuotteiden välille.

Asennus muodostaa siistin kokonaisuuden, joka on helppo sovittaa jopa pieneen tilaan. Kaksoispistorasioita voi yhdistää myös vaakasuunnassa. Kosti-tuotteisiin voidaan tuoda kaapeli sisään myös pohjasta, sillä siinä on avattava aukko (16,5 mm), jonka voi tiivistää tarvittaessa.

20174_48992.jpg

Vikavirtasuoja suojaa sähköiskuilta

Lainsäädännöllä pyritään estämään johtovikojen ja viallisten laitteiden aiheuttamat vahingot. Voimassa olevat asennusmääräykset vaativat laajaa vikavirtasuojausta. Uusissa asennuksissa kaikki pistorasiat, joihin voidaan liittää siirrettävä sähkölaite, tulee suojata vikavirtasuojalla. Se on turvalaite, joka suojaa pistorasian käyttäjää sähköiskulta, ja katkaisee virran vikatilanteessa. Vikavirtasuojaus on järkevä ja edullinen tapa suojautua vahingoilta.

ABB:n asennuskalusteiden tuotevalikoimasta löytyy pistorasiamallit, joissa on sisäänrakennettu vikavirtasuoja. Jussi- ja Impressivo-sarjoissa on saatavissa myös erillinen kojerasiaan asennettava vikavirtasuoja.

Vahti-Jussi valvoo pihalla

Liiketunnistin huomaan kaiken. Vahti-Jussi sytyttää ulkovalot, kun pihalla on liikettä. Nuku yösi rauhassa – Vahti-Jussi reagoi heti kutsumattomiin vieraisiin. Langaton versio soveltuu hyvin jälkiasennukseen.

20186_53313.jpg
20186_53314.jpg
Info

Info

ABB on luotettava sähkökalustetoimittaja

Tarjoamme huolella suunniteltuja kalustesarjoja, jotka yhdistävät elegantin ulkonäön ja huippuluokan toiminnallisuuden. Valikoimastamme löytyy ratkaisu jokaiseen tarpeeseen, olipa kyseessä sitten asuin- tai liikerakennus, uudiskohde tai saneerausprojekti.

ABB:n asennuskalusteet ovat luotettavia, turvallisia ja helppoja asentaa. Laajennamme jatkuvasti mallistoamme ja kehitämme tuotteitamme varmistaen niiden yhteensopivuuden ja saatavuuden tulevaisuudessakin. Tuotteidemme suunnittelu ja valmistus tapahtuvat edelleen kotimaisin voimin ABB:n Porvoon tehtaalla. Tutustu toimintaamme tarkemmin täältä.

ABB Oy
Energia
suunnittelu
sähkö
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20221_75458.jpg
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi - katso mitä remontti maksoi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton