• Etusivu
  • Talo

Turvajärjestelmillä vältät vahingon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20119_27780.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20119_27781.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20096_17329.jpg
Universal-vedeneristysjärjestelmä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilmaston.
20092_15220.jpg
Tulisijatutkimuksen tulokset
Rakentaja.fi-sivustolla toteutettuun tulisijatutkimukseen osallistui 1661 vastaajaa, mikä kertoo tulisijan kiinnostavan suomalaisia. Vastaajista 45 % oli jo toteuttanut tulisijan hankinnan ja 55 %:lla hankinta tapahtuu kuluvan vuoden aikana tai myöhemmin.Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin koteihin valitaan varaava takka ja toiseksi yleisin tulisijatyyppi on takkaleivinuuni.Suosituin tulisijan rakennustapa on tiilestä paikalla muuraaminen. Rakentajista 56 % on toteuttanut tai toteuttaa paikalla muuratun tulisijan, joka on joko yksilöllinen tai tehtaan valmis malli. Remontoijista 53 % on toteuttanut tai toteuttaa tulisijan edellä mainitulla tavalla.Tulisijojen lopullisen pintamateriaalin eli näkyvän pinnan osalta rapattu/tasoitettu pinta ja vuolukivi olivat yleisimmät vaihtoehdot ja yhteensä muodostavat yli puolet vastaajien valinnoista. Merkittävin muutos jo toteutettujen tulisijojen ja tulevien valintojen kohdalla on puhtaaksimuurattujen, tiilipintaisten tulisijojen osuuden väheneminen ja pinnaltaan rapattujen/tasoitettujen tulisijojen määrän lisääntyminen. Perinteinen tiilitulisija saa siis yhä useammin pintaansa rappauksen tai tasoituksen, vaikka tiilipintaisilla tulisijoilla onkin oma vankka kannattajakuntansa.
20095_17021.jpg
BlueSky -ilmanjakojärjestelmä
BlueSky on ilmanjakojärjestelmä, jossa voidaan tarvittavan ilmamäärän mukaan ottaa sopiva määrä kanavia ilmanvaihtokäyttöön. Yhden Blue Sky -kanavan suositusilmamäärä on 30 m3/h (8,3 l/s). Jos huonetilassa tarvitaan suurempi ilmamäärä, voidaan arvot kaksinkertaistaa asettamalla kaksi kanavaa rinnan.Joustavan rakenteensa ansiosta Blue Sky on helppo asentaa ja varastoida. Taipuisa ja tiivis ilmanvaihtokanava voidaan helposti asentaa ja reitittää halutulla tavalla, kuten esimerkiksi väliseinien sisälle, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun, samoin kuin sähköasennusten suojaputket. Kanavaosien liitosten tekeminen on nopeaa ja helppoa.BlueSky -kanavan materiaali on tiivistä, hajutonta, antistaattista ja elintarvikekelpoista HD-polyeteeniä. Kanavan sisäpinta on tiivis, sileä ja mikrobisuojattu. Kanava on hygieeninen ja helppo puhdistaa. BlueSky -kanavan puhtausluokka on M1. Kanavan halkaisija on 75 millimetriä ja se toimitetaan 50 metrin kieppeinä. Kiepistä voidaan työmaalla katkaista tarvittavan mittainen pätkä. BlueSky -kanavapaketti sisältää kanavat, tarvittavat asennus- ja liitososat sekä äänenvaimentimen. Peruspaketti on tarkoitettu omakotitaloon, jonka maksimi-ilmamäärä on 83 litraa/s. Osia voi tilata myös erillisenä.
20186_53423.jpg
Vanha ja uusi tiili sulassa sovussa
Nakkilan Pyssykankaalla, kylämaisemaa halkovan tien varressa, on 1950-luvulla valmistunut tiilinen rakennus, jonka seinää koristaa teksti VERSTAS. Kyseessä on vanha puusepänverstas, joka on saanut uuden elämän Temal Oy:n varatoimitusjohtaja Harri Höglundin käsissä. Nyt verstaan yläkerrassa on upea, vanhaa ja uutta tiiltä kunnioitten tehty 330 m² loft-asunto.
20212_68587.jpg
Viikon sisustusidea: Mitä laittaa vinyylilankun alle?
KYSYMYS:Ollaan remontoimassa 70-luvun omakotitalon lattiaa. Vanha muovimatto poistettu. Maapohjainen betonilattia hiottu. Betonissa ei kosteutta. Tarkoitus asentaa vinyylilankkulattia. Lattian on suora eikä vaadi aluskatetta, jolla korjataan lattian epätasaisuutta. Millainen aluskate vinyylilankun alle? Pitääkö hiottu betonipinta käsitellä jollakin aineella. Laitetaanko lattian ja seinän yhtymiskohtaan tiivistemassaan?
20238_82920.jpg
Peltikatto on edullinen vaihtoehto - Mitä tulee huomioida, jos itse asentaa?
Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton