• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Puunkantoteline

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2020
200611_654.jpg

Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.

Tarvikkeet:


lista 4 kpl 12x42 mm, L= 250 mm


lista 1 kpl 12x42 mm, L= 260 mm


pystytuki 2 kpl 15x45 mm, L= 450 mm


alapuu 2 kpl 15x45 mm, L= 320 mm


kantokahva, halk. 25 mm, L= 280 mm


sidepuu, halk. 15 mm, L= 280 mm


nauloja

Työkalut:

porakone
puuporanterä halk. 25 mm ja 15 mm
puuliima
saha / sirkeli
vasara
mitta
suorakulma
...ja iloista mieltä

Kantotelineen alusta:


Sahaa alapuut, sidepuu ja listat tarvikelistan mukaisesti valmiiksi. Merkitse molempiin alapuihin merkit sidepuun vaatimaa reikää varten (kts. mitat alla olevista kuvista ). Porauksen jälkeen aseta sidepuu paikoilleen, siten että sidepuu tulee yli alapuun reunojen n. 15 mm ( pystytuen vahvuuden verran ). Sidepuun tehtävä on sitoa ja kannattaa alustan rakennetta kantotelinettä nostettaessa.

Listojen kiinnitys:


Aseta "kehikko" tasaiselle alustalle. Aseta yksi lista ( 250 mm ) toiseen päähän paikoilleen, siten, että listan päät ovat tasaisesti alapuun reunojen kanssa. Päätyyn laitettava lista voi tulla hieman yli alapuiden, kts. kuva sivusta. Naulaa lista kiinni.


Naulaamisessa voit käyttää pieniä listanauloja tai viimeistelynaulainta.

Ensimmäisen listan kiinnityksen jälkeen aseta toinen lista ( 250 mm ) toiseen päähän. Tarkista ristimitta ja naulaa lista paikoilleen.
Merkitse keskimmäisen listan paikka ja aseta lista (260 mm ) n. 5 mm alapuun reunasta yli. Näin lista antaa hieman tukea pystytuen naulauksen lisäksi, jotta alusta ei pääse keikauttamaan telinettä kannettaessa.

Kiinnitä loput listat paikoilleen. Tasaa listojen välit samansuuruisiksi ennen kiinnitystä.

200611_655.jpg

Kahva teko ja asennus


Sahaa kantokahva ja pystytuet oikeaan pituuteen. Pystytuen molempiin päihin porataan reiät. Toiseen päähän halk. 25 mm ja toiseen halk. 15 mm. Merkitse molempiin pystytukiin reikien keskipisteet alla olevan leikkauskuvan avulla. Poraa reiät molempiin pystytukiin. Lovea pystytuen päähän koko pystytuen leveydeltä n. 12 mm paksu kolo (syvyys n. 5 mm). Kolon alareuna on 45 mm pystytuen päästä. Kiinnitä kantokahva toiseen pystytukeen ja asenna kyseinen pystytuki paikoilleen. Kiinnitä sen jälkeen toinen pystytuki paikoilleen.

200611_656.jpg

Käsittely


Kantokorin voi tarvittaessa koristella eri tavoin esim. maalaamalla.

Eikun lisää puita pesään!
Eikun lisää puita pesään!
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20237_82550.jpg
Hintikan perhe nauttii lasitetusta terassista säällä kuin säällä
Varmasti alkusyksyn koittaessa, mietit sinäkin, miten pidentää terassikautta myöhempään syksyyn ja miten yhdistää tuo uskomaton luonto osaksi omaa elämää tiiviimmin.
20208_66201.jpg
Joustavat kalustesarjat: fiksuja yksityiskohtia ja kotimaista laatua
IDOn kalustesarjat mahdollistavat erikokoisten ja -tyylisten kylpyhuonekokonaisuuksien luomisen joustavasti juuri sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaan – olipa kyseessä sitten putkiremontin kourissa oleva kerrostalokylppäri, pientä päivitystä kaipaava mökki-wc tai uuteen omakotitaloon rakentuva arjen hemmottelukeidas.
20229_79639.jpg
Hirsitalon hyvän sisäilman salaisuus: ilmanvaihto sekä puun ominaisuudet
Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.
20205_64693.jpg
Rinnakkaislämmitys toi 1500 euron vuosisäästön
Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.
20086_11468.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - olohuone
Asunnon olohuoneen pinnat olivat kauttaaltaan erittäin kuluneet ja huonokuntoiset. Olohuoneen kaksi väliovea tekivät tilasta pienemmän oloisen. Remontissa olohuoneen seinät maalattiin vaaleanharmaan sävyiseksi ja yhtenäiselle seinälle maalattiin yksityiskohta erikoismaalilla. Alkovin seinä tapetoitiin. Nuhruinen mosaiikkiparketti vaihtui tyylikkääseen laminaattiin. Myös väliovet päätettiin poistaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja
Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton