• Etusivu
  • Rakentaminen

Nyt rakentuu Talo Varjo minitalon muodossa

Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen loivat tulevaisuuden minitalokonseptin

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Aulis Lundell Oy
Päivitetty 24.01.2024
mini-talo-varjo-aulis-lundell-1980x1080

Talo Varjo

Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.

Tavoitteena on kiertotalouden ennätys rakennusprojektissa

Talo Varjon tavoitteena on rikkoa ennätyksiä kiertotaloudessa, käyttämällä yli puolet rakennuksen painosta kierrätysmateriaalia.

kuvassa teräsromua kierrätettäväksi

Nykyisen rakennusmateriaalien kulutuksen kasvu ja sen aiheuttamat ympäristöhaitat ovat vakava uhka ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle. "Talo Varjo" on suunniteltu ja rakentuu ratkaisuna tähän haasteeseen. Talo Varjo esittelee resurssitehokkaan rakentamisen konseptin, joka sulauttaa yhteen kiertotalouden, minimalistisen suunnittelun ja kestävän kehityksen periaatteet.

Koko hanke samalla puheenvuoro uudisrakentamisen tulevaisuudesta, joka kunnioittaa planeettamme rajallisia resursseja. Teräs, joka on tuotettu ilman fossiilisia päästöjä, uudet ympäristöystävälliset kate- ja pintamateriaalit sekä kierrätetyt ovet ja ikkunat luovat mahdollisuuden vähentää merkittävästi rakennusteollisuuden hiilidioksidipäästöjä ja optimoida luonnonvarojen käyttöä.

Arkkitehti Matti Kuittinen: Kiertotalouden puolestapuhuja

Lohjalainen arkkitehti Matti Kuittinen jakaa näkemyksiään kestävästä rakentamisesta ja sen mahdollisuuksista. Kuittinen on kartuttanut kokemuksia jälleenrakentamisesta vaikeissakin olosuhteissa. Vuosina 2010–2013 Kuittinen työskenteli Haitin koulujen jälleenrakentamishankkeessa, jossa maanjäristyksen jälkeensä jättämästä betonimurskasta tehtiin uusia turvallisia rakennuksia.

Kuittinen korostaa kommentissaan suomalaista osaamista.

– Suomi on osaava ja vauras maa. Olen optimistinen sen suhteen, että meillä pystytään kehittämään kestävämmän rakentamisen ratkaisuja, jotka palvelevat sekä meillä että muualla. Rakentamisessa toivottavasti siirrytään vahvasti kiertotalouteen käyttämällä uudestaan teollisuudesta ja luonnosta saatavia sivuvirtoja ja materiaaleja vastuullisella tavalla, Kuittinen huomauttaa.

Aulis Lundell Oy – kiertotalouden edelläkävijä teräs- ja moduulirakenteissa

Aulis Lundell Oy on suomalainen teräs- ja moduulirakenteiden yritys, joka on aiemmin valmistanut yhteistyössä arkkitehti Matti Kuittisen kanssa Lohjan asuntomessujen suosituimman kohteen: Pyörre talon. Nyt he esittelevät uuden yhteisen innovaatioprojektinsa, Talo Varjon, joka hyödyntää ensimmäistä kertaa ilman fossiilisia päästöjä tuotettuja teräsprofiileja.

Rakennuksen suunnittelussa on keskitytty ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja energiatehokkuuteen. Kierrätysteräksestä valmistetut profiilit ja uudet muovien kierrätysmenetelmät ovat osa innovatiivista kokonaisuutta, jossa vähintään puolet rakennuksen painosta koostuu uudelleenkäytetyistä ja kierrätetyistä materiaaleista.

Talo Varjo on suunniteltu helpottamaan elinkaaren eri vaiheita, mahdollistaen helpon ylläpidon ja jopa siirtämisen paikasta toiseen. Kaapelit ja putket on asennettu näkyville, jotta ne ovat helposti tarkistettavissa ja vaihdettavissa. Rungon ja julkisivun osat ovat myös irrotettavissa ja vaihdettavissa aina tarvittaessa.

Talo Varjo ei ole vain rakennus, vaan myös tutkielma kiertotalouden luomasta estetiikasta. Erilaiset pinnat ja patinoituneet materiaalit luovat modernin rakennuksen, jossa kierrätysmateriaalit rikastuttavat sekä sisä- että ulkopintoja.

Vaikka kyseessä on minitalo, sisätilat on suunniteltu äärimmäisen toimiviksi ja monikäyttöisiksi. Kalusteratkaisut toteutetaan mahdollisimman vähäisellä materiaalimäärällä.

Yhteistyö ja yhteiset tavoitteet

Aulis Lundell Oy:n hallituksen puheenjohtaja Leena Lundell, sekä SSAB Europe Oy:n Suomen myyntijohtaja Lotta Ruottinen tuovat esiin yhteistyön merkityksen. Lundell Oy esittelee Lundell ZERO tuoteperheet, Lundell Oy esittelee Lundell ZERO tuoteperheen, joka valmistetaan lähes päästöttömästä SSAB Zero TM -teräksestä. Molemmat yritykset ovat sitoutuneet kestävään rakentamiseen.

teräsrankoja talonrakentamiseen

– Meillä on ratkaisuja, jolla voimme olla tukemassa yhteisiä tavoitteita, sillä teräksellä on hiilineutraaliuden kannalta parhaat käytönaikaiset ja kierrätettävyysominaisuudet sekä toimiva kierrätysjärjestelmä. Kaikista rakennusmateriaaleista teräksellä on suurin uudelleenkäyttöpotentiaali. Teräksen uudelleenkäyttö tukee kansantaloutta luomalla uutta liiketoimintaa sekä uusia arvoketjuja. On ilo ja kunnia esitellä tämän hankkeen tiimoilta Lundell ZERO tuoteperheet, jotka valmistetaan lähes päästöttömästä teräsohutlevystä, kertoo Lundell.

– SSAB kehittää fossiilivapaata terästä ja tarjoaa sen ohella jo nyt SSAB Zero TM -terästä, joka pohjautuu kierrätettyihin raaka-aineisiin ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Koko arvoketjussa on kysyntää tuotteille, jotka tekevät ratkaisuista niin ympäristöystävällisiä kuin mahdollista ja olemme ilolla mukana Talo Varjossa, Ruottinen toteaa tyytyväisenä.

Info

Info

Minitalo hankeen takana on kotimainen perheyritys

Aulis Lundell Oy on erikoistunut rullamuovausteknologialla valmistettavien teräsprofiilien valmistamiseen, kevytrakennejärjestelmien kehittämiseen sekä jatkojalostettujen tuotteiden kuten elementtien valmistukseen.

Aulis Lindell Oy on pitkäikäinen yksityinen perheyritys, joka on toimittanut rakennusteollisuudelle kuumasinkitystä teräsohutlevystä rullamuovaamalla valmistettuja LUNDELL-PROFILE -tuotteita jo vuodesta 1980. Lundellin tuotemerkkeihin kuuluu muun muassa Liune®, väliseinä- ja liukuovielementistä koostuva tilaratkaisu sekä XMOD -moduulirakennukset.

Yhtiön päämarkkina-alue on kotimaa ja uusi moduuliliiketoiminta tähtää vientiin. Yhtiö työllistää 50 ammattilaista Lohjan tehtailla.

Talo Varjon hankkeen edistymistä voit seurata muun muassa sosiaalisessa mediassa @aulislundell.

Aulis Lundell Oy
Rakentaminen
asuminen
kierrätys
ekologisuus
rakennukset
suunnittelu
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Välioven avaus
Väliovien valinta: Ota nämä asiat huomioon
Vaikka nykyaikaisessa asuntosuunnittelussa suositaankin avaria ja yhtenäisiä oleskelutiloja, kussakin makuuhuoneessa, vaatehuoneissa, tuulikaapissa sekä WC ja kylpyhuonetiloissa tarvitaan oma väliovensa. Mitä väliovien valinnassa sitten tulisi huomioida?
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Liune Door liukuovet – extraneliöitä asumiseen
Liune on kotimainen liukuovikokonaisuus, jossa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään. Ovi ei ole enää koskaan tiellä! Yksi Liune-ovi antaa tilaa asumiseen 1-3 m2 ja laaja ovimallisto saa sisustajan mielikuvituksen lentoon.Liune on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativalle sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja.Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Siksi Liune soveltuu yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiinkin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20226_78549.jpg
Sopiiko liukuovi meidän kotiin?
Liune-liukuovi on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.
20194_57641.jpg
Löytyisikö sinunkin unelmakotisi Kuori-mallistosta
Kastellilla on 30-juhlavuosi käynnissä ja Kuori on Kastellin juhlavuosimallisto. Kodit ovat kauniita ja käytännöllisiä, moderneja ja ajattomia – aivan kuten suomalaiset toivovat ja Kuori-malliston yksikerroksinen 135-malli tuli kolmanneksi Rakentaja.fi-sivun "Unelmien koti"-äänestyksessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton