Sisustuksen viimeistely – listoitus
Listoituksen avulla voidaan viimeistellä eri rakenneosien rajapintoja.
Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.
Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.
Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.
Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.
Listojen nimitykset ja käyttökohteet
Listat nimetään pääsääntöisesti käyttötarkoituksen tai sijoituksen mukaan. Kulmalista asennetaan kulmaan ja reunalista reunaan. Listoihin perehtymätön sekoittaa helposti mm. kulmalistan ja reunalistan keskenään. Yleisin reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, joten se mielletään helposti kulmaksi. Seuraavassa listoista ja niiden käyttötarkoituksesta.
Peitelistat
Peitelistaa kutsutaan usein karmilistaksi, koska sen tyypillisin käyttötarkoitus on ovien ja ikkunoiden karmien ja rakenteen väliin jäävän tilkeraon peittäminen. Peitelistaa voidaan käyttää kuitenkin myös esimerkiksi kahden erilaisen tapetin rajapinnassa boordinauhan tapaan.
Jalka- ja parkettilistat
Jalkalista asennetaan lattianrajaan seinän ja lattian yhtymäkohtaan. Jalkalista muistuttaa muodoltaan peitelistaa, mutta toisessa reunassa on viiste, joka takaa jalkalistan asettumisen tiiviisti lattiapinnoitetta vasten. Parkettilista on periaatteessa jalkalistan erikoismalli, jonka peittävä leveys lattiapinnan puolella on perus jalkalistaa suurempi. Tämä siksi, että parketin ja seinän väliin jätettävä rako peittyisi.
Reuna- ja puolipaneelilistat
Reunalista sijoitetaan jonkun materiaalin reunaan, kuten esimerkiksi puolipaneelin päälle. Tyypillinen reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, mutta reunalistoja valmistetaan erikoistarkoituksiin erikoismuotoisina. Esimerkiksi puolipaneelilistan nimellä löytyy koristeellisempi reunalistavaihtoehto asiantuntevan puukauppiaan varastosta.
Katto- ja kulmalistat
Kulmalistat sijoitetaan kahden erisuuntaisen rakenteen yhtymäkohtaan, kuten katon ja seinän rajaan. Tästä syystä kulmalistoja kutsutan usein myös kattolistoiksi tai niiden muodon perusteella holkkalistoiksi.
Varjolistat
Varjolista on tyypillisesti katon rajaan sijoitettava lista, joka on saanut nimityksensä profiilissa olevan kynteen muodostaman varjon takia. Lista asennetaan paikoilleen niin, että katon ja listan väliin jää varjoura ja vastaavasti seinän ja listan väliin.
Koristelistat
Erilaisia koristelistoja kannattaa myös kysellä asiantuntevalta puukauppiaalta. Osa koristelistoista on peruslistoista johdettuja muunnoksia, kuten edellä mainittu puolipaneelilista.
Eri listavalmistajilla on myös toisistaan poikkeavia malleja tarjolla. Mikäli peruslistojen joukosta ei löydy sopivaa listaa, kannattaa pyytää apua kauppiaasi edustajalta.
Listoja voidaan yhdistellä, niitä voidaan teettää tai sopiva listaprofiili saattaa löytyä myös jonkun valmistajan mallistosta, vaikka sitä ei vähäisen menekin vuoksi varastossa pidetäkään.
Listojen yhdistäminen
Aina ei löydy sopivaa listaa. Tällöin kannattaa muistaa, että listoja voidaan myös yhdistellä. Esimerkiksi puolipaneelin yläreunan listoitus on siistin lopputuloksen kannalta välttämätön ja samalla se peittää asennuksessa tapahtuneet pienet virheet. Lista on helpompi asentaa, jos yhden yhtenäisen listan sijasta käytät kahta listanpätkää jokaista seinä- ja kattopituutta kohti. Eri listavaihtoehtoja löydät asiantuntevalta puukauppiaalta.
Listojen teettäminen
Listoja voi myös teettää esimerkiksi mallin mukaan. Usein vanhoissa rakennuksissa on käytetty massiivisia ja erittäin koristeellisia listoja, joita ei ole saatavilla laajastakaan tuotevalikoimasta huolimatta. Tällöin lista voidaan teettää, kunhan malliksi löytyy pieni pätkä ehjää listaa. Teettämisessä on kuitenkin ikävänä puolena korkeahko hinta. Työ- ja materiaalikustannusten lisäksi tilauksiin joudutaan lisäämään ns. aseteraha. Höylääjä kun joutuu rakentamaan sopivat terät listan valmistamista varten. Hyvin pienen määrän teettäminen ei siis välttämättä ole kannattavaa, mutta toisinaan se on lopputuloksen kannalta hintansa arvoista.
Listamateriaalit ja pinnoitukset
Perinteisesti listat valmistetaan kotimaisesta männystä. Listoja on kuitenkin saatavilla myös jalopuisina. Eräs vaihtoehto on myös MDF-lista, joka on pinnoitettu maalaamalla tai jalopuuviilulla. Luonnollisesti myös maalattuja mäntylistoja on saatavilla.
Listojen asennus
Listojen asennus on varsin yksinkertaista, kunhan mittaa listat huolellisesti sopivan mittaisiksi ja käyttää hyviä työkaluja. Seuraavassa muutama huomion arvoinen asia:
- Käytä jiirilaatikkoa ja terävää pienihampaista sahaa listojen katkaisuun, mikäli käytettävissä ei ole sähkökäyttöistä jiirisahaa.
- Sähkökäyttöistä jiirisahaa käytettäessä on näkyviin jäävä pinta syytä asettaa niin, että terä menee puuhun näkyvältä puolelta. Terä saattaa repiä listaa takapuolelta, etenkin jos terä on tylsä.
- Vaikeammat jiirisahaukset on syytä tehdä niin, että katkaistava kappale asetetaan leikkuualustalle siihen asentoon kuin se asennetaan paikoilleen. Tällöin vältytään pieleen menneiltä katkaisuilta. On hyvä käyttää myös kokeilukappaletta aluksi.
- Mikäli listan profiili sallii, listoitettavat sisäkulmat voidaan tehdä myös puskusaumalla, mutta ulkokulmat sahataan jiiriin lähes poikkeuksetta.
- Jiirikulma kannattaa tehdä ensin ja vasta sen jälkeen kappale katkaistaan oikeaan mittaan, mikäli molempiin päihin listaa ei tarvita jiiriä.
Listojen kiinnitys
Listat kiinnitetään tavallisimmin naulaamalla. Viimeistelynaulain on kätevä apuväline, mutta vasaralla ja listanauloilla päästään yhtä hyvään lopputulokseen.