Rakenna sahapukki itse

”Homma kuin homma, ensin tehdään sahapukki, jos sellaista ei vielä ole”, sanoi vanhan polven ammattikirvesmies. Ohje on käyttökelpoinen vielä tänäkin päivänä. Jos haluat nopeasti vain katkaista pari kakkosnelosta tai pätkät lautaa, niin välttämättä ei aina huvita kaivaa järeimpiä työkoneita esille. Sahapukki auttaa monessa paikassa tässä sinulle ohje sen tekoon.
Kunnollinen sahapukki on hyödyksi puutavaran sahauksessa kotioloissa. Katkottava puutavara asettuu kuin itsestään sahapukin haarukkaan tukevasti, josta sitä on helppo sahata vaikkapa käsisahalla haluttuun määrämittaan tai pätkiä polttopuiksi moottorisahalla. Kun teet kerralla kunnollisen, siitä on sinulle hyötyä vuosiksi eteenpäin.
Tarvikkeet sahapukin tekoon
Tarvikkeiksi riittää melkein mikä tahansa ylijäämäpuu eli laudanpätkät mitä kotoa löytyy sekä ”vasara ja nauloja”. Lisäksi tietenkin vähintään se käsisaha puutavaran katkaisuun sahapukin rakentamista varten.
Annetun mallin puutavara ja sen koot ovat ohjeellisia ja voit soveltaa niitä sen mukaan minkälaista puutavaraa kotoa jo mahdollisesti löytyy. Kuten kuvastakin näkyy, tämä sahapukki rakennettiin ylimääräisistä, vajaakanttisista laudoista eli ns. kelteistä, joita syntyi, kun vanhoja pihapuita kaadettiin ja niiden rungot sahautettiin laudoiksi.
Muista kuitenkin, että liian jykevä puutavara turhaan kasvattaa sahapukin painoa ja tekee siitä hankalasti siirreltävän. Tarkoitushan on, että pystyt tarvittaessa kaappaamaan pukin kainaloon ja siirtämään sitä kevyesti yksinkin.
Info
Hifistelijöille: jos kiinnität rungon ristiliitokset naulojen sijasta pulteilla, saat helposti kokoon taittuvan pukin, joka vie vähemmän tilaa. Muista silloin kuitenkin laittaa alavaakapuihin esimerkiksi tuulihaka, jotta sahapukki ei leviä alta auki kun työskentelet.
Sahapukin kasaaminen
Tavalliset laudat riittävät hyvin rakenteiksi runkoon. Runkoon lisäksi kiinnitettävät vinotuet eli reevat lisäävät sahapukin vakautta ja estävät että se ei työskennellessä ala ajan myötä kiikkua pituussuunnassa, älä siis säästä jättämällä ne pois.
Olennaista on itselle sopiva työskentelykorkeus: liian matalalla oleva haarukka pakottaa kumartumaan sahatessa, jolloin selkä väsyy. Liika korkeus puolestaan aiheuttaa moottorisahan kannattelun käsillä, jolloin kädet väsyvät liian pian ja aivan turhaan. Lisäksi moottorisahan kannattelu edessä aiheuttaa selvän työturvallisuusriskin, kun kädet väsyvät.
Kuvan sahapukki on tehty n. 180-senttiselle miehelle. Sahapukin haarukan, eli ristiin laitettujen lautojen yläpinnan leikkauskohta on noin 80 senttiä maasta. Sahapukin pituus vaakalautojen kohdalta on 110 cm ja leveys alhaalta n. 60 cm.
Pukin keskimmäinen ristikko on n. 40 senttiä toisesta päästä, ei siis pukin keskellä. Keskiristikko tällä etäisyydellä nopeuttaa polttopuiden pätkimistä: ei tarvitse joka kalikkaa erikseen mittailla, kun sopivan pituuden voi päätellä silmämääräisesti: yleinen polttopuiden mittahan on 33 cm.
Jos moottorisaha lipsahtaa katkaisussa liian syvälle – niin kuin aina joskus käy - terä haukkaa vain palasen ylintä vaakapuuta säilyen itse ehjänä. Metallisahapukin kanssa terä olisi heti rikki ja pilalla.

Aiheeseen liittyvää

Testissä Metabon jiirisaha: katso miten se selvisi puumajan rakentamisesta

Älä ohita lattian outoja ääniä – tunnista ongelmat ja korjaa ajoissa

Bosch uudisti painepesurit - voimaa, liikkuvuutta ja tehokkuutta

Uusi akkukäyttöinen painepumppu helpottaa ilmaamista huomattavasti

Ilmanvaihto ja energiatehokkuus – säästätkö vai tuhlaatko huomaamattasi?
