OSA 5/6: Rintamamiestalon sisäilmaongelmat ja niiden ratkaisu

Tiina Painokallio
Julkaistu 26.05.2025
bedroom-5646321_1920

Rintamamiestalojen sisäilmaongelmat voivat johtua kosteudesta, ilmanvaihdon puutteesta tai rakenteiden vaurioista. Tässä artikkelissa opit, kuinka selvität ongelmien juurisyyt ja parannat sisäilman laatua

Tyypilliset syyt huonoon sisäilmaan

Yleisimmät ongelmat liittyvät kosteusvaurioihin rossipohjassa, kellaritiloissa tai ulkoseinien rakenteissa. Myös puutteellinen ilmanvaihto ja mikrobikasvustot voivat heikentää ilmanlaatua.

Oireet ja tunnistaminen

Sisäilmaongelmat voivat ilmetä päänsärkynä, hengitystieoireina tai yleisenä väsymyksenä. Jos oireet helpottavat muualla, mutta palaavat kotiin tullessa, voi kyse olla sisäilmaongelmasta. Myös hajuhaitat ovat yleinen merkki.

Korjaustoimenpiteet ja tutkimukset

Ilmanvaihdon parantaminen, rakenteiden kuivatus ja mahdollisten homekasvustojen poistaminen ovat keskeisiä toimenpiteitä. Mikäli ongelmien syy ei ole selvä, voidaan tilata sisäilmatutkimus, jossa selvitetään ilman hiukkaspitoisuudet ja mahdolliset epäpuhtaudet.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta.Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Kolme miestä keskustelee keskenään, yhdellä on kädessään valkoinen kahvikuppi
Kun rintamamiestalo kaipaa lisäeristystä
Rintamamiestalo, tuo oman aikakautensa helmi. Rintamamiestaloja rakennettiin Suomessa erityisesti 1940-1950-luvuilla sodan jälkeen - omakotitalotyypin nimikin viittaa rintamalla palvelleisiin miehiin, joille valtio tarjosi mahdollisuuksia rakentaa oma koti osana jälleenrakennusta.Rintamamiestaloista tulikin osa suomalaista maisemaa ja ne ovat yhä edelleen arvostettuja kestävyytensä sekä perinteisen arkkitehtuurinsa vuoksi.
Rintamamiestalon ominaispiirteitä
Rintamamiestalo: mitä eristeitä voi korjauksessa käyttää?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppitalomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi.Myös rakenteita ja niiden liitos ynnä muita detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti.Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
Kodin päivittäminen älykodiksi.jpg
Älykäs koti ei käytä sähköä turhaan
Korkeat energiakustannukset puhuttavat nyt paljon – ja säästää pitäisi. Kulutustottumuksia muuttamalla voidaan vaikuttaa merkittävästi energiankäyttöön asumisessa. Valaistuksen ja kodin sähkölaitteiden älykäs ohjaaminen tuo helpotusta kulutuksen hallintaan eivätkä laitteet ole päällä turhaan. Päivittäminen älykodiksi onnistuu nopeasti älylamppujen vaihdolla ja älypistorasioilla, jotka mahdollistavat valaistuksen ja piensähkölaitteiden ohjaamisen sovelluksella tai älykaiuttimen äänikomennoilla.
puoliski suunniteltu moderni keittiö jossa on saarekkeessa istumatilaa ja keittiön kaapit yhdellä seinällä yläkaapeilla
Keittiösuunnittelun 5 kultaista sääntöä
Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.
201010_23589.jpg
Pienhiukkasista pienimmätkin
Metsäpaloista aiheutuvien terveysriskien haittojen torjuntaan perustettu KASTU-projekti testasi mahdollisuuksia suodattaa pienhiukkaset sisäilmasta. FILTRETE-suodatinmateriaalin kyky pysäyttää pienimmätkin epäpuhtaudet jopa ylitti odotukset. Viimeistään nyt se on uskottava: FILTRETE pysäyttää näkymättömätkin pienhiukkaset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton