• Etusivu
  • Remontti

OSA 2/6: Rintamamiestalon eristys ja energiatehokkuus – mitä pitää tietää?

Tiina Painokallio
Julkaistu 26.05.2025
bedroom-5646321_1920

Vanhojen rintamamiestalojen energiatehokkuus on usein heikko. Oikeilla toimenpiteillä voit kuitenkin parantaa asumismukavuutta ja säästää lämmityskuluissa – ilman että pilaat alkuperäistä rakennetta.

Eristyspuutteet – mistä lämpö karkaa?

Rintamamiestalon suurimmat lämpöhäviöt johtuvat huonosti eristetyistä yläpohjista, ulkoseinistä ja vuotavista ikkunoista ja ovista. Koska talot rakennettiin aikana, jolloin energia oli halpaa ja eristysmääräykset vaatimattomia, eristekerrokset ovat usein olemattoman ohuita tai niitä ei ole lainkaan.

Yläpohjan lisäeristys: tehokas keino parantaa energiatehokkuutta

Yläpohjan kautta tapahtuu jopa 30–40 % koko talon lämpöhäviöstä. Lisäämällä puhallusvillaa tai muita eristeitä yläpohjaan voidaan parantaa merkittävästi talon lämmöneristävyyttä. Tässä kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei ilmanvaihto esty ja ettei rakenteisiin synny kosteutta.

Ulkoseinän lisäeristys – sisä- vai ulkopuolelta?

Ulkoseinän lisäeristys voidaan tehdä sisä- tai ulkopuolelta, mutta kumpaankin liittyy omat riskinsä. Sisäpuolinen lisäeristys voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin, kun taas ulkopuolinen eristys voi muuttaa talon ulkonäköä. Valinta kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa.

Ikkunat ja ovet – korjaus vai uusiminen?

Vanhojen ikkunoiden kunnostus voi olla järkevää, jos ne ovat muuten hyvässä kunnossa. Kaksoislasien tiivistäminen, uudet karmin tiivisteet ja sisäpuitteiden huolto voivat parantaa energiatehokkuutta. Täydellinen uusiminen voi kuitenkin tuoda vieläkin suuremman säästön – erityisesti yhdistettynä eristysparannuksiin.

Info

Info

Lue myös artikkelisarjan muut osat:

Remontti
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta.Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Rintamamiestalon ominaispiirteitä
Rintamamiestalo: mitä eristeitä voi korjauksessa käyttää?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppitalomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi.Myös rakenteita ja niiden liitos ynnä muita detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti.Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
20175_49285.jpg
Tee itse tuikkulyhty askartelubetonilla
Kaipaatko jotain pientä puuhastelua, vaikka mökille?Tässä on tarjolla oiva ohje tuikkulyhtyjen tekoon. Mitään erikoisia tarvikkeita et tarvitse, vaan valtaosa materiaalista löytyy taatusti jokaiselta kotoa. Vain pussi weber HobbyConcrete Askartelubetonia ja päästä oma luovuutesi valloilleen.
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
20186_53423.jpg
Vanha ja uusi tiili sulassa sovussa
Nakkilan Pyssykankaalla, kylämaisemaa halkovan tien varressa, on 1950-luvulla valmistunut tiilinen rakennus, jonka seinää koristaa teksti VERSTAS. Kyseessä on vanha puusepänverstas, joka on saanut uuden elämän Temal Oy:n varatoimitusjohtaja Harri Höglundin käsissä. Nyt verstaan yläkerrassa on upea, vanhaa ja uutta tiiltä kunnioitten tehty 330 m² loft-asunto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton