• Etusivu
  • LVI

Rakentaja.fi tarjoaa vinkit onnistuneeseen energiansäästöön – tilaa uutiskirje ja voita 100 euron lahjakortti!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2023
20233_81143.jpg

Energiansäästö ja -kulutus ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Sähkön hinnan noustessa olemme kiinnittäneet enemmän huomiota esimerkiksi kodin lämmitykseen ja arkisiin toimintatapoihin sekä miettineet mahdollisia energiaremontteja.

Energiaa säästäviä toimia kannattaakin miettiä monesta eri kulmasta. Energiatehokkaammat ratkaisut vähentävät asumisen kokonaiskustannuksia pienentämällä sähkö- ja lämmityskuluja. Älykkäät energiaratkaisut auttavat ylläpitämään pitämään asunnon arvoa – tai jopa lisäämään sitä. Säästämällä asunnon energiankulutuksessa vähennät samalla asumisen hiilijalanjälkeä ja pienennät sen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Energiatehokkaat ratkaisut kohentavat myös yleistä asumismukavuutta muun muassa parantamalla sisäilman laatua.

Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita energia-asioihin liittyen, jotka löytyvät tästä artikkelista.

Lämmitysjärjestelmän valinta on avainasemassa

Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Tärkeää lämpöpumpun valinnassa on hankkia laite luotettavalta valmistajalta ja asennuttaa se ammattilaisella.

Lue lisää aiheesta:

Kiinnitä huomiota arkipäivän askareihin

Tiesitkö, että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa kuin kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisessa, kodinhoidossa tai vaikkapa itsensä hemmottelussa lämpimässä suihkussa.

Vesi ei ole rajaton resurssi, ja etenkin sen lämmittämisestä koituvat kustannukset ovat herättäneet viime aikoina yhä useampia miettimään omia kulutustottumuksiaan. Oman vedenkäytön järkevöittäminen ei lopulta ole kovin työlästä, eikä edes käyttömukavuudesta tarvitse juurikaan tinkiä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden ansiosta veden ja energian kulutusta ja niistä aiheutuvia kustannuksia voi helposti pienentää.

Lue lisää aiheesta:

Olisiko energiaremontin aika?

Vuonna 1947 valmistuneen kaksikerroksisen hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää. Jo alussa tiedettiin, että projekti ei välttämättä tule olemaan helppo, koska talossa aiottiin asua osittain samaan aikaan remontin edetessä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.

Katso, miten remontti sujui:
Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon

Info

Info

Haluaisitko saada lisää ideoita ja vinkkejä liittyen rakentamiseen, remontointiin sekä asumiseen?

Rakentaja.fi-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tilaamalla uutiskirjeen 30.4.2023 mennessä osallistut myös lahjakortin arvontaan. Arvomme 5 kpl 100 euron lahjakortteja Rakentaja.fi-verkkokauppaan.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48621.jpg
Valmet Kotilämpö vaihdettiin päivitettyyn versioon
Ilmalämmitys on yksi tapa lämmittää kotia. Varsinkin 1970-luvun taloissa tämä lämmitystapa on ollut käytetty. Valmet Kotilämpö-järjestelmä löytyy monesta ilmalämmitystalosta.Järjestelmä toimii niin, että ilmalämmityskoneen sisällä oleva nestepatteri lämmittää kiertoilmapuhaltimen laitteen läheisyydestä ottaman ilman. Puhallin puhaltaa lämmitetyn ilman ikkunoiden alla olevista säleiköistä asunnon huoneisiin. Järjestelmään kuului myös 1970-luvulla varsin edistyksellinen ilmanvaihto-osan lämmön talteenotto. Ulkoa tuleva raitis ilma lämmitettiin märkätiloista poistetulla lämpimällä ilmalla, joka jaettiin kiertoilman mukana koko asuntoon. Jos ilmanvaihto-osaa hennottiin pitää päällä, 1970-luvun tiiviiksi rakennettu ilmalämmitystalo oli tunnettu raikkaasta sisäilmasta.
200611_641.jpg
Tee Se Itse -kukkakärryt
Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.
201011_23833.jpg
Hormien kunnostus
Savuhormin massaus ei heikennä tulisijan vetoaVuotavan savuhormin korjaamiseen on kaksi toisistaan poikkeavaa menetelmää, sisäputken asentaminen tai hormin tiivistäminen massauksella. Tässä jutussa keskitytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Massaus soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin, pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, joka itse asiassa parantaa vetoa.Ennen kuin mistään korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot, tai erilaiset mekaaniset vauriot.Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on sekä kosteuden että syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.Yhteydenottopyyntö hormin kunnostuksestaLisätietoa hormien kunnostuksesta...
20173_48781.jpg
Maalämpöpumppu tasaa sähkönverkon kulutusta
Uusin maalämpöpumpputeknologia antaa omistajalleen säästöjä ja vähentää hiilijalanjälkeä. Yhteiskuntaa se hyödyttää energiapihiydellä ja kyvykkyydellä osana tulevaisuuden älykkäitä sähköverkkoja.
20081_8475.jpg
Laatumaan tontit
Vapaa-ajanasuminen matkailukeskuksissa elää nou-sukautta. Hiihtokeskukset ovat panostaneet latuver-kostoihin ja rinnetoimintoihin sekä lisänneet oheis-palveluja. Parantuneet mahdollisuudet harrastaa ympäri vuoden ovat lisänneet suomalaisten kiinnos-tusta hankkia oma vapaa-ajanasunto mm. pohjoisen lumivarmoilta seuduilta. Eikä mielenkiintoa ole vähen-tänyt se, että hyvällä paikalla sijaitseva mökki on help-po laittaa vuokralle silloin, kun ei sitä itse käytä ja saada vuokratuloa. Ehkä myös suomalaisten vapaa-ajan tottumukset ovat muuttuneet. Rauhaa kaivataan toki edelleen, mutta yhä harvempi haluaa enää kauas palveluista.Esimerkki kehittyvästä, ympärivuotisesta matkailukes-kuksesta on Syöte, joka sijaitsee noin Kemin korkeu-della, 150 km Oulusta. Yhdystie Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen välillä on valmistunut muodostaen kahdesta matkailukeskuksesta kiinnostavan ja entistä kompak-timman alueen. Paljon toivottu kävelypolku Iso-Syöt-teen huipulta Romekievariin on avattu ja suunnitteilla on virkistysjärvi Safaritalon viereen. Syöteshop-päivit-täistavaramyymälä samoin kuin Pärjänkievarin ravin-tola ovat laajentaneet toimintaansa. Syötteen vahvuu-tena on myös kansallispuisto, jonka palvelurakentei-siin on satsattu paljon viime vuosina, kertoo Laatumaan myyntineuvottelija Tapio Ojala.
20192_56347.jpg
Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa
Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton