• Etusivu
  • Talo

Hormien kunnostus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.11.2010
201011_23833.jpg

Savuhormin massaus ei heikennä tulisijan vetoa

Vuotavan savuhormin korjaamiseen on kaksi toisistaan poikkeavaa menetelmää, sisäputken asentaminen tai hormin tiivistäminen massauksella. Tässä jutussa keskitytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Massaus soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin, pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, joka itse asiassa parantaa vetoa.

Ennen kuin mistään korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot, tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on sekä kosteuden että syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.

Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.

Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.

Yhteydenottopyyntö hormin kunnostuksesta

Lisätietoa hormien kunnostuksesta...

Massaus puulle, sisäputki öljylle

Mikä korjausmenetelmä sitten soveltuu mihinkin hormiin? Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että puulämmitteisen tulisijan hormiin soveltuu parhaiten Mordax-pinnoitus, sillä sisäputki pienentää hormin sisäpinta-alaa niin paljon, ettei hormi enää jaksa vetää.

Pinnoitus on paras menetelmä myös savuhormin käyttötarkoituksen muuttuessa ilmanvaihtohormiksi.

Sen sijaan vanhat muuratut hormit ovat usein liian suuria nykyaikaisia öljy- ja maakaasupolttimia käytettäessä. Kun rakennukseen vaihdetaan uusi kattila, hormin pinta-alaa täytyy yleensä pienentää. Paras korjausmenetelmä on tällaisissa tapauksissa haponkestävien taipuisan Ohler- putken tai jäykän Prima Plus putken käyttö. Hormin pinta-ala pienenee, savukaasujen nopeus kasvaa ja hormin sisätilan lämpötila kasvaa vähentäen syöpymisen vaaraa.

Korjausmenetelmää valittaessa täytyy ottaa huomioon myös hormin asettamat vaatimukset. Loivan mutkat voidaan käsitellä usein pinnoittamalla avaamatta hormia, kun taas taipuisakin teräsputki jää usein hankaamaan mutkakohtaan. Pinnoitusta voidaan käyttää jopa 25 metrin pituisissa hormeissa, kun taas teräsputki menee sisään tätä pitempäänkin hormiin, mikäli se on suora.

Pinnoitus on menetelmänä varsin yksinkertainen. Ensin hormi puhdistetaan huolellisesti. Sitten juuttikankaalla päällystetyllä hormin kokoisella ja muotoisella teräsharjalla vedetään tulenkestävää keraamista massaa hormin sisäpinnalle.

Menetelmän eduista voidaan mainita se, että hormiin tarvitaan yleensä aukko vain sen juurelle, sillä kaikki muu työskentely tapahtuu piipun huipulta. Jos hormissa on huomattavia mutkia, reikiä saatetaan joutua piikkaamaan muuallekin kuin hormin juureen.

Perästä kuuluu, jos hormi ei pidä

Nuohoojamestari Birger Lindforsilla on kokemuksia hormikorjauksista jo 30 vuoden ajalta. Hän pitää massausta erinomaisena menetelmänä. Hän muistuttaa, että jokaisesta korjatusta hormista menee hänen tarkastuksensa jälkeen työtapaselostus pelastuslaitokselle, joten jokaisen korjatun hormin urakoitsija on jälkeenpäin selvitettävissä.

Lindfors korostaa hormikorjauksissa sitä, että piipun perusviat täytyy saada kuntoon ennen kuin massausta voidaan tehdä. Jos esimerkiksi hormien välistä on kiviä pois, massa valuu naapurihormiin eikä hormi pidä työn jälkeen, vaan savu kulkeutuu väärään hormiin.

Yhteydenottopyyntö hormin kunnostuksesta

Lisätietoa hormien kunnostuksesta...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20133_34203.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto kuntoon
Painovoimaiseen ilmanvaihtoon (= asunnossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, ilmanvaihtokonetta) liittyvä yleisin ongelma on huonot tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Huono venttiili päästää sisään ulkoilman likaa ja aiheuttaa erityisesti kylmällä ilmalla veto-ongelmia. Vilkkaalla paikalla liikenteen meteli saattaa kantautua sisään ilmanvaihtoventtiilien kautta. Voikin tuntua paremmalta pitää venttiilit suljettuna, jolloin ilmanvaihtoa ei ole.Tilaa venttiilit ja suodattimet Jäsentukusta
20178_49931.jpg
Sivuston ilmoitusten poistaminen käytöstä
Mikäli olet hyväksynyt sivustokohtaiset ilmoitukset, mutta et halua niitä enää jatkossa, voit poistaa ilmoitukset käytöstä kun ilmoituksen asetuksista, kun seuraava ilmoitus saapuu. Mikäli et halua odottaa seurqaava ilmoitusta, voidaan ilmoitukset poistaa selaimen sivustoasetuksista.
201411_41701.jpg
Älä väheksy älykästä lämmityksenohjausta
Oli lämmitysmuoto mikä tahansa, mukava ja energiatehokas lämpö kotiin saadaan aikaan lämmityksen järkevällä ohjauksella. KNX-taloautomaation avulla lämmitys saadaan aina mukautettua eri tilanteisiin sopivaksi, jolloin säästetään sekä energiaa että rahaa. Kodin lämmittämiseen kuluu noin 50 % kodin käyttämästä energiasta (Motiva), joten pienetkin lämmitysenergian säästöt näkyvät helposti kukkarossa konkreettisina säästöinä.Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että kun huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästyy noin 5 % lämmitykseen kuluvaa energiaa (Motiva). KNX-taloautomaation termostaateilla voidaan ohjata jokaisen tilan huonelämpötilaa yksilöllisesti tai esimerkiksi laskea koko kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi. Makuuhuoneiden ja kulkutilojen lämpötilaa kannattaa aina pitää hieman viileämpänä kuin muiden oleskelutilojen.
20155_43502.jpg
Auringonsuojaverholla sisustat lasiterassista kodin lempipaikan
Kaipaatko rauhallista lukupaikkaa, jooganurkkausta tai harrastustilaa? Lasitetusta terassista voi nauttia säästä ja vuodenajasta riippumatta, etenkin kun panostaa laadukkaisiin auringonsuojaverhoihin.Lumonin myyntipäällikkö Antti Pulkkinen kertoo, että verhot ovat sisustuselementti jo itsessään, mutta ne tuovat myös yksityisyyttä ja tarjoavat mahdollisuuden säädellä terassille pääsevän auringonvalon määrää.Jätä yhteydenottopyyntö Lumonin terassilasituksestaTilaa maksuton kuvasto!
20152_42291.jpg
Sekottuuko vesi varaajassasi?
Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtäväLämminvesivaraajaon yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton