• Etusivu
  • Talo

5 vinkkiä veden ja energian säästämiseen

Onnistuu käyttömukavuudesta tinkimättä

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Oras Oy
Julkaistu 24.08.2022Päivitetty 07.11.2023
20228_79347.jpg

Arjessa vettä kuluu ihan huomaamatta. Pystytkö sinä tekemään omalta osaltasi pieniä säästöjä tarkastelemalla kulutustasi?

Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisesta, kodinhoidosta tai vaikkapa itsensä hemmottelusta lämpimässä suihkussa.

Pikkuhiljaa olemme alkaneet kuitenkin herätä siihen todellisuuteen, että vesi ei ole rajaton resurssi, ja etenkin sen lämmittämisestä koituvat kustannukset ovat herättäneet viime aikoina yhä useampia miettimään omia kulutustottumuksiaan – sekä kustannuksiaan.

Meillä on hyviä uutisia. Oman vedenkäytön järkevöittäminen ei lopulta ole kovin työlästä, eikä edes käyttömukavuudesta tarvitse juurikaan tinkiä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden ansiosta veden ja energian kulutusta ja niistä aiheutuvia kustannuksia voi helposti pienentää.

#1: Lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa.

Suihku on yksi kotitalouden eniten energiaa kuluttavista paikoista. Suihkussa kuluu minuutissa enemmän energiaa kuin pidettäessä kodin valoja päällä päivän ajan. Joten suihkuajan kestolla on iso merkitys veden kulutukseen.

#2: Tarkkaile ja muuta käyttäytymistäsi.

Monella meistä on omat vakiintuneet suihkurutiinimme, joita on hyvä välillä pysähtyä tarkastelemaan. Valuuko lämmin vesi suihkusta suoraan viemäriin odotellessasi sen lämpiämistä tai saippuoinnin aikana? Suihkun sulkeminen silloin kun vettä ei tarvita, johtaa isojen litramäärien säästämiseen ilman että sillä on lainkaan vaikutusta käyttömukavuuteen.

Tarkkaile suihkukäyttäytymistäsi. Millainen suihkuttelija sinä olet?

Tarkkaile suihkukäyttäytymistäsi. Millainen suihkuttelija sinä olet?

#3: Virtaamarajoitetut tuotteet

Tavanomaisesta suihkusta vettä virtaa keskimäärin 12 litraa minuutissa. Oraksen valikoimasta löytyy virtaamarajoitettuja vaihtoehtoja, joilla konkreettisesti vähennetään suihkussa tulevan veden määrää minuutissa, jolloin kulutus pienenee automaattisesti.

#4: Harkitse kosketusvapaata hanaa

Kosketusvapaan hanan toiminta perustuu sensorin havaitsemaan käsien liikkeeseen. Kun kädet poistuvat sensorin tunnistusalueelta, hana sulkeutuu automaattisesti. Näin vettä virtaa ainoastaan kun sitä tarvitaan. Sinun ei tarvitse muistaa sulkea hanaa itse esimerkiksi hampaiden harjaamisen ajaksi. Älyhanan avulla vettä ja energiaa säästyy jopa 50 %.

Kosketusvapaisiin hanoihin liittyy usein ennakkoluuloja, kannattaa käydä tutustumassa Oraksen artikkeliin myyteistä ja niihin liittyvistä faktoista

Kosketusvapaa hana voi auttaa sinua säästämään vettä ja energiaa uskomattoman paljon.

Kosketusvapaa hana voi auttaa sinua säästämään vettä ja energiaa uskomattoman paljon.

#5: Tarkastele kokonaisuutena

Kosketusvapaiden hanojen lisäksi Oraksen valikoimasta löytyy virtaamarajoitettuja hanoja myös pesualtaaseen ja keittiöön suihkun lisäksi. Näissä virtaavan veden määrä on rajoitettu vakiotuotetta pienemmäksi, jolloin vedensäästö on automaattista. Oras Vega -tuoteperheessä on lisäksi ekonappi, jota painamalla rajoitus voidaan tarvittaessa ohittaa. Kyseisen tuoteperheen pesuallashanojen ekonappi rajoittaa virtaaman lisäksi lämpötilaa, mikä tekee siitä turvallisen valinnan esimerkiksi lapsiperheen kotiin.

On tärkeää tiedostaa, että vesi on kallisarvoisin luonnonvara, mitä ihmisillä on. Oraksen tuotteet on suunniteltu siten, että ne säästävät ympäristöä ja toimivat luotettavasti koko pitkän elinkaarensa ajan.

Lue Lisää aiheesta

Haasta itseäsi, paljonko saat säästöä aikaiseksi vedenkulutustasi vähentämällä.

Haasta itseäsi, paljonko saat säästöä aikaiseksi vedenkulutustasi vähentämällä.

Oras Oy
Talo
keittiö
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63137.jpg
Säihkyvän puhdas hana - näin onnistut!
Kylpyhuone, WC-tila ja keittiö. Näitä kaikkia tiloja yhdistää se, että jokaisesta näistä löytyy hana. Puhdas hana onkin tärkeä osa raikasta ja siistiä kokonaisuutta. Kun puhdistus on suoritettu oikein, pysyy hana pitkään siistinä ja mikä parasta, toimii kuten pitää, Orakselta muistutetaan.
nainen-digitaalisella-naytolla-varustettu-kasisuihku
Näin voit säästää vettä ja energiaa helposti
Tiesitkö että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa mitä kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Kestävä kehitys ja luonnonvarojen järkevä käyttö nousevat yhä tärkeämpään osaan yhteiskunnassamme. Kun on kyse muutosten toteuttamisesta jokapäiväisessä käytöksessämme, tarkoitus on hyvä, mutta todellisuus on usein päinvastainen. Hyvä esimerkki tästä on kuuma suihku.
oras-mokkihana-asennettuna
Mökkihanasta lämmin vesi mökille
Oras Safira mökkihana tuo lämpimän veden kesämökeille, grillikatoksiin ja autotalliin. Mökkihanan asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö. Hana ja vedenlämmitin ovat mökkihanassa samassa paketissa.
20231_52454.jpg
Kiinnitä seinälevyyn jopa 40 kilon ripustuskuorma
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta. Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu ja joihin voi ripustaa suoraan esimerkiksi keittiön kaapistot. Lisäksi kipsilevy on fiksu valinta ääneneristyksen ja paloturvallisuuden suhteen.
20202_62495.jpg
Tiedätkö, miten hanasi on valmistettu?
Matka harkosta hanaksiKaikille meistä hana on tuttu, mutta tiedätkö, miten hanat itseasiassa valmistetaan? Oras-hanan valmistaminen on paljon käsityötä vaativa ja monivaiheinen prosessi. Valmistuksen aikana tarkkaillaan laatua joka käänteessä. Tutustu yhdessä maajohtaja Marko Sundholmin kanssa, miten Oraksen Rauman tehtaalla valmistuu jopa 3 000 hanaa päivässä.
Castreninkatu rakennustyömaa
CASE Castreninkatu: Miten onnistua rakennustyömaan lajittelussa?
Lajittelu rakennustyömailla on toistaiseksi vielä vaatimattomalla asteella, mutta esimerkkejä löytyy suuntauksesta kohti enemmän lajittelevia ja jätteitä hyödyntävistä työmaita. VENUE:n (Veljekset Nuutinen Oy) työkohteessa Helsingin Kalliossa, Castreninkadulla toteutettiin menestyksekkäästi yhdessä jätehuoltopalveluista vastaavan Vaihtolavacom Oy:n kanssa merkittävä muutos saneeraustyövaiheen jätteenlajittelutapoihin työmaalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton