• Etusivu
 • Talo

Tunnista keittiön energiasyöpöt

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Julkaistu 02.10.2019Päivitetty 29.11.2023
202212_80488.jpg

Vuositasolla eniten sähköä keittiössä kuluttavat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten jääkaappi ja pakastin.

Tiedätkö, kuinka paljon kodinkoneesi kuluttavat sähköä? Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – säästät näin paitsi ympäristöä myös selvää rahaa.

Jatkuvasti päällä olevat vanhat kylmälaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon verrattuna uusiin nykyaikaisiin laitteisiin. Energiamerkki on korvaamaton apu uutta laitetta valittaessa. EU:n energiamerkki päivitettiin vuonna 2021 vastaamaan paremmin viime vuosien aikana tapahtunutta kehitystä kodinkoneiden energiatehokkuudessa.

Myös kodinkoneiden sijoittamisella on merkitystä. Pakastimen tai jääkaapin energiankulutus voi kasvaa merkittävästi, jos sen ympärille ei ole jätetty tarvittavaa tuuletustilaa tai jos se on sijoitettu lieden tai astianpesukoneen viereen.

Uutta keittiötä rakennettaessa tai vanhaa remontoidessa kannattaakin kiinnittää huomiota sekä kodinkoneiden sijoittamiseen että energialuokkaan. Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus sopii yhteen tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa, joten voit valita keittiöösi sinulle parhaiten sopivat, energiatehokkaat laitteet. Vanhojen kodinkoneiden kierrättäminen onnistuu kätevästi ja vastuullisesti lähimmän Power-myymälän kautta.

Lue myös:Tiesitkö, että voit saada hyvitystä vanhojen kodinkoneiden kierrättämisestä?

Näin minimoit kylmälaitteiden energiankulutuksen

 • Huolehdi ilmankierrosta jättämällä riittävästi tilaa laitteiden ympärille.
 • Jäähdytä ruoka hyvin ennen pakastimeen tai jääkaappiin laittamista.
 • Tarkista, että jääkaappisi lämpötila on oikea
 • Poista jääkertymät.
 • Imuroi jääkaapin takaosa säännöllisesti.
 • Älä avaa kylmälaitteiden ovia turhaan.
 • Älä täytä jääkaappia liian täyteen.
 • Mieti tarkkaan, minkä kokoisen laitteen tarvitset. Oikein mitoitettu jääkaappi on energiatehokkain vaihtoehto.
 • Suunnittele keittiösi huolella:
 • sijoita kylmälaitteet riittävän kauas uunista, liesitasosta ja astianpesukoneesta.
201910_60321.jpg

Induktioliesi on energiatehokkain

Eri tekniikalla toimivien liesien välillä on suuria eroja energiankulutuksessa. Perinteinen valurautaliesi kuluttaa runsaasti sähköä. Keraamisella liedellä kulutus vähenee noin 20 prosenttia ja induktiotasolla jopa 40 prosenttia. Induktiolieden vähäisempi sähkönkulutus perustuu siihen, että liesi kuumentaa vain kattilaa, ei itse tasoa.

Induktiolieden etuina ovat erityisesti sen nopeus, tarkka säätö ja suuri teho. Esimerkiksi litra vettä kiehuu nopeammin induktiotasolla kuin vedenkeittimessä.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että induktiolieteen käyvät ainoastaan keitinastiat, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos siis päädyt induktiolieteen, tarkista, sopivatko nykyiset kattilasi siihen vai tarvitsetko uudet keitinastiat. Voit testata kattiloiden pohjat jääkaappimagneetilla; jos magneetti tarttuu, kattila sopii induktiolle.

201910_60319.jpg

Uuni kuluttaa valitettavan paljon sähköä, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää vaihtoehtoisia kypsennysmenetelmiä. Uunin sijaan aterioiden valmistukseen voi käyttää esimerkiksi paistinpannua tai keittiön pienlaitteita, kuten mikroaaltouunia tai airfryer-kypsennintä.

Sekä liedellä että uunissa ruokaa valmistettaessa kannattaa hyödyntää jälkilämpö. Sammuta levy tai uuni kypsennyksen loppuvaiheessa ja anna jälkilämmön viimeistellä ruoka. Kun ruokaa laitetaan hellalla, kannella peitetty kattila pitää ruoan lämpötilan korkeampana, jolloin levyn voi laittaa pienemmälle, ja sähköä kuluu vähemmän.

Pyri pesemään täysiä koneellisia

Eniten energiaa vie pesuveden lämmittäminen. Pese astiasi siis mahdollisuuksien mukaan alhaisessa lämpötilassa tai koneesta valmiiksi löytyvällä eko-pesuohjelmalla. Voit myös harkita astianpesukoneen liittämistä suoraan kuumavesiliitäntään. Kuumavesiliitäntä lyhentää pesuohjelman kestoa ja voi vähentää energiankulutusta jopa 20–60 prosenttia.

Vaikka useissa astianpesukoneissa on nykyään täyttöasteen mukainen pesuohjelma, energian käytön kannalta on silti paras pestä täysiä koneellisia.

Sähkösopimuksesta ja kodin tiloista riippuen tiskit saattaa olla halvempaa pestä yön aikana. Monista astianpesukoneista löytyy nykyisin hiljaisia ohjelmia, jotka helpottavat yökäyttöä.

Info

Info

Tutustu Parman keittiökatalogiin

Parma-keittiöt on yksi tunnetuimmista keittiömerkeistä Suomessa. Uudistettu, helposti koottava ja asennettava Parma-keittiömallisto kestää aikaa ja elämää.

Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton