• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusten rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER, Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 25.01.2024
20208_66039.jpg

Asuntomessuilla Tuusulassa esittelyssä oleva Illyria-kivitalo. Näytteilleasettajana Saint-Gobain Finland. Kuva: Joni Alhonen, Zentuvo.

Kiinteistö- sekä rakennusalalta toivotaan ratkaisuja, joiden avulla ilmastonmuutokseen pystyttäisiin vaikuttamaan. Kesäkuussa 2020 Saint-Gobain Finland teki Parempia elinympäristöjä - tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa, jopa kaksi kolmasosaa, suomalaisista pitää rakennusten roolia merkittävänä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Vaikuttavimpina keinoina nähdäänkin pitkäikäisiin rakennuksiin panostaminen, uusiutuvien energialähteiden käyttö sekä Suomessa valmistettujen rakennusmateriaalien suosiminen.

Mikäli ilmastonmuutoksen pahimmilta uhkakuvilta halutaan välttyä, on maapallon lämpeneminen pysäytettävä 1,5 asteeseen - tämä tarkoittaa nykyisten päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.
Parempia elinympäristöjä -tutkimuksessa selvisi, että jopa 67 % suomalaisista pitää, rakennusten, rakentamisen ja koko rakennetun ympäristön roolia merkittävänä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Tärkeänä pidetään kestävyyttä, uusiutuvaa energiaa sekä kotimaisuutta

Tutkimukseen vastanneet pitivät tärkeimpinä ilmastotekoina pitkäikäisten rakennusten rakentamista, uusuituvien energialähteiden käyttämistä sekä Suomessa valmistettujen rakennusmateriaalien suosimista. Vaikuttavia keinoja vastaajien mielestä olivat myös rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja olemassa olevien rakennusten tehokkaampi hyödyntäminen.

– Suomalaiset näyttävät olevan hyvin tietoisia kiinteistö- ja rakennusalan roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kärkipäähän sijoittuneet keinot ovat myös meille tärkeitä: yli 90 % tuotteistamme valmistetaan Suomessa ja kaikki tuotantolaitoksemme siirtyivät uusiutuvaan sähköenergiaan alkuvuodesta 2018. Lisäksi kaikki tuotteemme ja ratkaisumme on suunniteltu ja testattu Suomen olosuhteisiin sopiviksi, toteaa Saint-Gobain Finlandin markkinointijohtaja Viktor Lax.

Ympäristövaikutusten mittaaminen yleistyy - Asuntomessuilla on laskettu hiilijalanjälkeä

Maailman kasvihuonepäästöistä kolmanneksen tuottaa rakennusala. Rakennusala käyttöö myös noin puolet luonnonvaroista. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää rakennusten ympäristövaikutusten mittaamista ja vertailua, jotta voidaan valita vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

3.8.2020 alkaneilla Asuntomessuilla Tuusulassa, on selvitetty 41 messukohteen hiilijalanjälkeä ja energiatehokkuutta ympäristöministeriön johdolla pilotoitavan rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmän avulla. Laskenta on suoritettu myös messujen näytteilleasettajiin kuuluvan Saint-Gobain Finlandin Illyria-kivitaloon. Vertailun vuoksi Saint-Gobain on teettänyt kohteesta myös oman hiilijalanjälkilaskelman.

– Elinkaarilaskennalla pyritään helpottamaan rakentamisen ilmastovaikutusten ymmärtämistä pohjaksi paremmille valinnoille. Rakennusmateriaalien osalta avainroolissa ovat kolmannen osapuolen verifioimat tuotekohtaiset ympäristöselosteet (EPD), jotka kertovat esimerkiksi kuinka paljon hiilidioksidia tuotteiden valmistuksessa, kuljetuksissa ja elinkaaren lopun prosessissa syntyy ja tätä kautta rakennuksiin sitoutuu. Tässä vaiheessa, kun menetelmiä vielä kokeillaan ja hiotaan läpinäkyvyys, avoimuus ja tiedon jakaminen ovat avainasemassa, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Hiilijalanjälkilaskennan arvioidaan tulevan osaksi rakennusmääräyksiä vuoteen 2025 mennessä.

Rakennuksen ympäristömerkki vielä tuntematon

Tuotteista saatavat tuotetiedot ovat keskeisessä osassa myös kokonaisten rakennusten sertifioinneissa. Joutsenmerkki esimerkiksi helpottaa vähähiilisen rakennuksen suunnittelua sekä materiaalien uudelleenkäyttöä. Joutsenmerkki myös takaa, että rakennus on käyttäjilleen terveellisempi ja turvallisempi.

Parempia elinympäristöjä -tutkimukseessa vastaajista vain reilu viidennes (23 %) oli tietoinen, että myös rakennuksille on mahdollista hakea Joutsenmerkkiä. Kuitenkin vastaajista hieman yli puolet piti rakennuksen Joutsenmerkkiä tärkeänä, jos tulee tilaisuus vaikuttaa oman asunnon, lapsen päiväkodin tai koulun valintaan.

Saint-Gobain Finlandin teettämä tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2020 Taloustutkimuksen Internetpaneelissa, jonka 807 vastaajaa edustivat 20–74-vuotiaita suomalaisia valtakunnallisesti. Tutkimus on jatkoa Saint-Gobain Finlandin kesällä 2018 tekemälle tutkimukselle, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia rakennusten vaikutuksesta hyvinvointiin. Sekä kaksi vuotta sitten että tänä vuonna yli 60 % suomalaisista koki rakennusten ja tilojen vaikuttavan hyvinvointiinsa paljon tai melko paljon.

<p data-block-key="vv9ou">Illyria-kivitalo, olohuone on valoisa ja kotoisa. Näytteilleasettajana Saint-Gobain Finland. Kuva: Joni Alhonen, Zentuvo.</p>
Illyria-kivitalo, olohuone on valoisa ja kotoisa. Näytteilleasettajana Saint-Gobain Finland. Kuva: Joni Alhonen, Zentuvo.
Info

Info

Rakennuksiin ja rakentamiseen liittyvien toimenpiteiden vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, top 5

(Erittäin tärkeänä pitävien vastaajien osuus)

  1. Pitkäikäisempien rakennusten rakentaminen: 47 %
  2. Uusiutuvien energialähteiden (esim. maalämpö, aurinkoenergia) käyttäminen: 47 %
  3. Paikallisesti, Suomessa, valmistettujen rakennusmateriaalien suosiminen: 35 %
  4. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen: 33 %
  5. Olemassa olevien rakennusten tehokkaampi hyödyntäminen: 32 %

Lue lisää

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Rakentaminen
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu.Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi
20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton