• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki

muuttaa kerrosalan laskemisperusteita alueilla joiden asemakaava on hyväksytty 1.1.2000 jälkeen, kun taas tätä aiemmin hyväksytyillä asemakaava-alueilla noudatetaan rakennuslain mukaisia laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvin pitkään käytössä on kaksi toisistaan hieman poikkeavaa käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain 115 § 3 momentin mukaan kerrosalaan luetaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina ja se kellarikerroksen tai ullakon ala, johon sijoitetaan, tai tilan ominaisuuksien perusteella voidaan sijoittaa, rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kenties merkittävin ero kerrosalan laskennan kannalta uuden maankäyttö- ja rakennuslain ja rakennuslain (RakL) välillä on kellari- ja sekakerrosten määrittelyssä. MRL ei tunne sekakerrosta tai maanpäällistä kellarikerrosta lainkaan.

Pääasiallinen käyttötarkoitus

Tutkittaessa erityisesti pientaloa, pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja ovat asuinhuoneet ja sen käyttöön olennaisesti liittyvät tilat, kuten eteinen ja tuulikaappi, huoneisiin johtavat käytävät ja portaat, WC- ja pesutilat, keittokomero sekä asumisen kannalta välttämättömät säilytys- ja huoltotilat. Käyttötarkoitukset vahvistetaan lupamenettelyjen yhteydessä. Asuinhuonetta määriteltäessä huoneelle on olemassa mitallisia ominaisuusvaatimuksia. Huonealan tulee olla vähintään 7 m2, valoaukon on oltava vähintään 1/10 huonealasta. Vinokattoisen huoneen alaan lasketaan vain korkeudeltaan vähintään 1,6 m oleva osa. Pientaloissa huoneen korkeuden tulee olla vähintään 2,4 m (vähäisessä osassa korkeus voi olla 2,2 m). Vinokattoisissa huoneissa korkeus lasketaan yli 1,6 m korkean osan keskikorkeutena. Lisäksi asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Samoin perustein myös parvi tai sen osa luetaan kerrosalaan kuuluvaksi. Muihin kuin pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiin tiloihin pientaloissa luetaan mm. autotalli, urheiluvälineiden ja talousirtaimiston säilytystilat, varastotilat ja tekniset tilat.

Rakennuksen pinta-alat

Rakentamisen ja rakennussuunnittelun yhteydessä käytetään termejä kokonaisala, kerrosala, huoneala, huoneistoala ja asuntoala. Kokonaisala ja kerrosala ovat laskentaperiaatteiltaan samanlaisia. Erona on se, että kokonaisalaa laskettaessa huomioidaan rakennuksen kaikki tilat, kun taas kerrosala sisältää kellari- ja ullakkotilat vain niiltä osin, kun ne katsotaan rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Rakennus, jossa ei ole ullakkoa tai kellarikerrosta, kerrosala ja kokonaisala ovat yhtä suuret. Huoneala lasketaan seinien ym. huonetilaa rajoittavien kantavien ja kiinteiden rakenteiden sisäpintojen tai niiden oletettujen jatkeiden mukaan. Kaappien ja kiintokalusteiden viemä ala kuluu huonealaan. Myös vähäiset aukot, kuten porrasaukko lasketaan mukaan huonealaan. Huonealan laskemisessa noudatetaan korkeussääntönä edellä kerrotun asuinhuoneen määrittelyn mukaista käytäntöä. Huoneistoalaan lasketaan huoneistoon kuuluvien huonealojen ja ei kantavien seinäosien alat. Asuntoalalla tarkoitetaan pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisten tilojen huonealojen summaa. Alojen laskemiseen käytetään ensisijaisesti pohjapiirroksiin merkittyjä mittoja. Mitat luetaan 10mm tarkkuudella ja alat ilmoitetaan neliömetreinä (m2), 0,5 m2 tarkkuudella.

Rakentaminen
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kaksi erikokoista jätesäiliötä pihalla.
Tee se itse - Jäteaitaus
Myönnä pois, pihalla seisova jäteastia ei hivele silmää. Tuiki tarpeellinen säiliö olisi hyvä saada piilotettua katseilta, mutta samalla sen tulisi olla helposti tavoitettavissa.Tekemällä jäteastian ympärille siistin aitauksen saat sen naamioitua huomaamattomaksi, vaikka se olisikin selvästi esillä.Vinkki: hyödynnä nurkissasi jo olemassa oleva materiaali. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
Talitiainen istuu pensaan oksalla talvisessa maisemassa.
Tee se itse -Lintuhuvila eli jalallinen lintulauta
Aina ei ole mahdollista ripustaa ruokinta-automaattia tai lintulautaa pihapuun oksaan. Tässä Tee Se Itse -artikkelissa tarjoilemme ratkaisun pulmaan: laadimme ohjeet lintuhuvilan eli omalla jalalla varustetun lintulaudan rakentamiseen.Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton